Hot News
Putin: Occidentul nu a ținut cont de îngrijorările fundamentale ale Rusiei
29/01
Jurnalistul american Carlson: În spatele campaniei anti-ruse din presă se află Lockheed Martin
30/01

Mass-media occidentale ațâță atmosfera din jurul războiului din Ucraina. Conflictul convine Statelor Unite

Foto: 360tv.ru

Dmitri Tolokevici, Ksenia Dagaeva

Mass-media occidentale continuă să ațâțe situația din jurul Rusiei și al Ucrainei. Unele publicații îl prezintă pe Joe Biden aproape ca pe un erou, care salvează de ”agresorul” Vladimir Putin și Ucraina, și Europa. Altele desenează hărți ale unei ofensive militare imaginare și ghicesc numărul trupelor rusești de la graniță. Politologii sunt convinși: partea americană nu este preocupată de bunăstarea UE și a Ucrainei, dar un nou conflict militar ar fi foarte benefic pentru Statele Unite, scrie 360tv.ru.

 Biden, prezentat ca apărătorul Europei 

The New York Times, al treilea ca tiraj cotidian din Statele Unite, a publicat un articol potrivit căruia Joe Biden adună aliați din UE, pregătește militari pentru a-i disloca în Europa și promite Ucrainei ”un răspuns ferm, dacă Rusia va continua să invadeze Ucraina”. 

În același timp, președintele american este prezentat în articol aproape ca un erou, care stă cu ochii pe ”agresor” – Rusia – și ajută Ucraina, în pofida împovărării de treburile interne ale SUA. În schimb, Europa apare în material destul de slabă, cerând protecția liderului american, pentru că, pentru ea, Vladimir Putin este, în ultimă instanță, un pericol. 

”Noul guvern al Germania abia se ridică în picioare, în Franța sunt alegeri, Marea Britanie nu este în cea mai bună formă. Europa iese din pandemie”, se arată în material. 

Teza principală a articolului pare să fie, după toate probabilitățile următoarea: ”tactica agresivă a lui Putin apropie UE și SUA”, iar Biden este punctul de sprijin pentru Europa. 

Planul misterios al lui Putin de a ataca Ucraina 

Și nu este singurul articol al publicației dedicat unei presupuse invazii a Rusiei în Ucraina. În The New York Times, subiectul este cel mai important de pe site. Un material scrie despre cum Rusia ”continuă să comaseze forțe la granița cu Ucraina”. În prezent, potrivit datelor ziarului, trupele au înconjurat deja țara, inclusiv dinspre Belarus și Transnistria. 

The  New York Times a publicat chiar și o hartă proprie, unde apar trupe, tancuri și artilerie grea ce se îndreaptă spre poziții. Iar asta ar amenința Ucraina și NATO. Potrivit mass-media, Rusia are deja elaborat un plan de operațiuni militare cu participare a până la 175.000 de militari, care ar putea începe în următoarele săptămâni. 

Respingerea cererilor din cauza amenințărilor la adresa Ucrainei

 Nu rămân mai prejos de colegii lor nici jurnaliștii altor publicații occidentale. Astfel, la BBC a fost prezentat un material despre motivele respingerii de către americani a cererilor Rusiei de a nu include Ucraina în NATO. Potrivit publicației, acest lucru s-a întâmplat ”pe fondul avertimentelor că Rusia ar putea intra în țara vecină”. 

”Cu toate că documentul prezentat de Statele Unite în coordonare cu Alianța militară a NATO, nu abordează ”principala îngrijorare” a Rusiei legată de extinderea Alianței, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că textul ”insuflă speranța demarării unei discuții serioase” pe probleme secundare”, notează publicația. 

Acolo se amintește că Rusia a publicat lista scrisă a ”îngrijorărilor” Moscovei legate de extinderea NATO și de problemele de securitate pe care le implică. Printre ele s-a aflat și cererea ca NATO să excludă posibilitatea primirii Ucrainei, dar și a altor țări, în Aliață. Și imediat, în acest context, BBC a amintit despre un presupus plan al Rusiei de a ataca statul vecin. 

”În ultimele săptămâni, Rusia și-a concentrat un număr mare de trupe la granița cu Ucraina, ceea ce țările occidentale au apreciat ca o pregătire în vederea unei posibile invazii. Rusia neagă acest lucru. Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că reacția SUA a clarificat ”principalele principii” (ale autorităților americane), inclusiv suveranitatea Ucrainei și dreptul ei de a alege din ce alianță de securitate să facă parte, precum NATO”, se arată în articol. 

În același timp, Blinken a subliniat că SUA acționează în scopul consolidării capacității de apărare a Ucrainei și pregătirii ei pentru un răspuns comun rapid ”la continuarea agresiunii ruse”. 

Politica ”ușilor deschide” a NATO

Într-o lumină favorabilă pentru Statele Unite a prezentat situația și compania internațională de televiziune Al Jazeera. Mass-media au publicat un articol unde se arată că Rusia a îndemnat NATO să-și retragă forțele și armele din Europa de Est și să blocheze pentru totdeauna aderarea Ucrainei, fostă republică sovietică, la Alianță. Și s-a întâmplat acest lucru, după cum subliniază jurnaliștii, în decembrie – după sporirea numărului de trupe la granița cu Ucraina”. 

”Dar în răspunsul scris la aceste cereri, înmânat personal de ambasadorul SUA la Moscova, Washingtonul și-a confirmat angajamentul față de politica ”ușilor deschise” a NATO. Curând după aceea, NATO, condusă de SUA, a declarat că a prezentat propriul său răspuns”, a explicat Al Jazeera în materialul său. 

Când documentele au fost predate lui Putin, Lavrov a declarat că ”nu a existat un răspuns pozitiv la principala întrebare”. În același timp, s-a avut în vedere aderarea Ucrainei la Alianță, consideră Al Jazeera.

 Adevăratele scopuri ale SUA 

Statele Unite cer Europei să acționeze în interesele politicii americane și nu pornind de la propriile avantaje, a spus politologul Nikita Donțov pentru postul TV rus, ”360”. 

”Vedem că NATO este serios divizat, pentru că unele dintre principalele țări, precum Germania, au declarat că, în cadrul misiunii NATO, soldații lor nu vor lupta de partea Ucrainei. Adică ele refuză să susțină NATO. Vedem că atunci când Ucraina cere ajutor din partea NATO, singurele care sunt gata să o sprijine fiind Statele Unite. Toate celelalte țări NATO oferă un ajutor de tot râsul”, a spus politologul. 

El a adăugat că, acum, țările UE sunt preocupate în primul rând de propriile probleme interne, precum lansarea gazoductului ”Nord Stream-2”. În schimb, economia SUA este croită pe război, care va oferi americanilor piețe de desfacere. Tocmai de aceea, SUA încearcă atât de asiduu să dezvolte tema conflictului din Ucraina. Un punct de vedere asemănător a fost exprimat și de președintele Centrului de Sociologie Aplicată și Politologie, Ghennadi Podlesnîi. 

”Principalul plan al SUA este, totuși, acela de a obține un conflict militar între Rusia și Ucraina și de a introduce sancțiuni. Acest conflict militar este necesar doar ca pretext pentru a introduce sancțiuni împotriva Rusiei – monstruoase, înfricoșătoare, cum le mai spun ei. Problema este că Rusia, în calitate de subiect economic al economiei mondiale, dobândește greutate de la an la an. Dacă în anii pandemiei de covid, Rusia a reușit să reziste, după ce covid-ul se va termina, se va dezvolta într-un ritm alert. Americanii sunt îngrijorați și de faptul că reușim cu succes să înlocuim produsele din import”, a explicat Podlesnîi. 

Potrivit spuselor sale, pentru Statele Unite, cea mai importantă misiune este de a-și asigura avantajul în lupta economică. Așa că, aici, problema nu constă în apărarea Ucrainei, cum scriu toate mijloacele de informare în masă, ci în dorința de a stopa (împiedica) dezvoltarea Rusiei. 

”Ucraina este doar un pretext pentru introducerea de sancțiuni dărâmătoare pentru Rusia. Europa este, la rândul ei, interesantă pentru SUA. (…) Europa este și ea privită ca o amenințare pentru economie. (…) Unul dintre obiectivele SUA nu este de a îmbunătăți relațiile cu Europa, nu de a o uni, ci de a o slăbi, de preferință de a o implica în conflict cu Rusia, pentru a face totul cu mâinile altora”, a concluzionat Podlesnîi. 

În același timp, a subliniat el, tema Ucrainei este foarte comodă, ea poate fi ușor manipulată. Dacă nu iese un conflict cu Rusia, partea americană va căuta alt pretext pentru a introduse sancțiuni americane.

                                                                                                                                                                                                                                 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2978763