Rusia cere clarificări de la Canada cu privire la pregătirea neonaziştilor în Ucraina
29/01Mass-media occidentale ațâță atmosfera din jurul războiului din Ucraina. Conflictul convine Statelor Unite
30/01Putin: Occidentul nu a ținut cont de îngrijorările fundamentale ale Rusiei
Vladimir Putin a reacționat pentru prima dată la răspunsurile scrise din partea Statelor Unite și a NATO la propunerile de securitate ale Rusiei. Într-o conversație cu președintele francez Macron, liderul rus a menționat că Occidentul nu a ținut cont de îngrijorările fundamentale ale Rusiei și a promis că va decide asupra acțiunilor ulterioare după un studiu atent al documentelor.
În același timp, în Ucraina, nu este așteptat războiul. După cum s-a exprimat președintele Zelenski, Kievul „nu vede o escaladare mai mare decât în urmă cu un an” și situația este escaladată artificial.
Președintele Rusiei, pentru prima dată a evaluat public conținutul răspunsurilor scrise ale Statelor Unite și ale NATO, într-o formă indirectă – poziția lui Vladimir Putin este conturată succint într-un comunicat de presă, publicat în urma conversației telefonice cu liderul francez Macron.
Potrivit unei postări de pe site-ul Kremlinului, relațiile Rusia-NATO au devenit subiectul principal al contactelor, iar Putin i-a atras atenția lui Macron asupra faptului că răspunsurile „nu au ținut cont de îngrijorările fundamentale ale Rusiei”. În special, neextinderea NATO spre Est, renunțarea la desfășurarea armelor în apropierea granițelor ruse, precum și revenirea potențialului militar al NATO din Europa la pozițiile din 1997. În același timp, Putin a menționat că partea rusă va studia mai întâi cu atenție documentele primite, apoi va decide asupra acțiunilor ulterioare.
După cum au relatat anterior surse ale AFP, într-o discuție cu Putin, Macron a vrut să-și exprime ideile pentru detensionarea crizei ucrainene. În special, Paris a vrut săii propune Moscovei ca ea să dezamorseze situația printr-o declarație publică privind reducerea prezenței militare în apropierea granițelor Ucrainei. Comunicatul de presă al Kremlinului nu spune nimic despre asta. Există vreun semnal aici? Comentează academicianul Academiei Ruse de Științe, Aleksei Arbatov:
Aleksei Arbatov, academician al Academiei Ruse de Științe, șeful Centrului pentru Securitate Internațională la Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale:
„În primul rând, semnale despre faptul că îngrijorarea Rusiei cu privire la înaintarea NATO către est este înțeleasă în Franța și că această problemă trebuie rezolvată, dar poate nu pe calea unui tratat unic – să se extindă – nu să se extindă, ci pe calea unei serii întregi de acorduri, măsuri care ar asigura Rusiei securitate și i-ar garanta că nici Ucraina, nici Georgia nu vor fi acceptate oficial în NATO în viitorul apropiat. Deci, dacă obținem garanția că în perioada previzibilă nici Ucraina și nici Georgia nu vor fi acceptate în NATO, asigurându-se în același timp securitatea Ucrainei și a Georgiei, pentru că au și ele dreptul la indivizibilitatea securității, atunci cred că o asemenea decizie ar fi un lucru absolut normal, decizie, care ar putea fi acceptată de toată lumea. Această conversație ar trebui apreciată foarte pozitiv, de altfel, un progres substanțial n-are cum să fie realizat printr-o singură discuție telefonic, așa ceva nu există. Dar faptul că dialogul continuă și se vorbește în mod concret despre o listă cu unele probleme specifice, acesta este deja un semn pozitiv, pentru că atunci când dialogul se oprește, atunci intră în joc armele.”