Republica Crimeea ocupă cea mai mare parte a Peninsulei Crimeea, situată în partea de nord a Mării Negre. Republica are propriile ei simboluri – o stemă și un drapel. Capitala Republicii Crimeea este orașul Simferopol.
La 20 ianuarie 1991 pe întreg teritoriul Crimeii a fost organizat un referendum, în cadrul căruia majoritatea crimeenilor s-au pronunțat pentru restabilirea autonomiei Crimeii, o voință pe care locuitorii Crimeii au confirmat-o la referendumul unional din 17 martie 1991. Această decizie a predeterminat statutul Crimeii în componența Ucrainei (din care Crimeea făcea, pe atunci, parte), iar data în sine a fost instituită ca Ziua Republicii Crimeea și care, acum, este zi de sărbătoare în Republică, în virtutea art.1 din Legea nr. 55/2014 a Republicii Crimeea, adoptată în 29 decembrie 2014 și denumită ”Sărbători și date comemorative în Republica Crimeea”.
Ținând cont de voința crimeenilor, la 12 februarie 1991, Sovietul Suprem al RSS Ucraineană a adoptat Legea privind ”Restaurarea Republicii Socialiste Sovietice Autonome a Crimeii”. La art. 1 al Legii se spune: ”Se restaurează Republica Socialistă Sovietică Autonomă în limitele teritoriului regiunii Crimeea în componența RSS Ucraineană”.
Conform acestei Legi, cu titlul provizoriu, Sovietul Regional al Deputaților Poporului din Crimeea a fost desemnat organul suprem al puterii de stat pe teritoriul RSSA Crimeea (până la adoptarea Constituției RSSA Crimeea și crearea organelor constituționale ale puterii de stat).
În perioada de euforie generală a suveranizării, Crimeea a traversat aproape întreaga experiență mondială de edificare a statului, inclusiv formele de guvernare prezidențială și parlamentară, precum și o perioadă de vid legislativ – fără Constituție și prerogative -, aflându-se, nu o dată, în pragul unor conflicte interetnice și sociale.
Dar crimeenii au reușit să creeze relații constructive cu statul, între structurile puterii, între oameni de diferite naționalități, ceea ce a fost o premisă necesară pentru dezvoltarea socială și economică a nou-formatei Republici Autonome.
Începând din 18 martie 2014, statutul politic al Republicii Autonome a Crimeii – subiect al Federației Rusie – este Republica Crimeea, care a devenit parte a Rusiei împreună cu orașul Sevastopol. Documentul corespunzător a fost semnat de președintele Rusiei, Vladimir PUtin, de conducătorii Crimeii și de primarul Sevastopolului. Cu două zile înainte, lae 16 martie, în Crimeea a fost organizat un referendum cu două întrebări: ”Sunteți pentru reunificarea Crimeii cu Rusia ca subiect al Federației Rusie?” și ”Sunteți de acord cu resabilirea Constituției Republicii Crimeea din 1992 și cu statul Crimeii ca parte a Ucrainei?” Peste 96% dintre alegători au votat în favoarea intrării în componența Federației Ruse. La 17 martie, Crimeea a fost proclamată stat suveran – Republica Crimeea -, iar autoritățile Crimeii s-au adresat Rusiei cu propunerea de a o include în componența Federației. Ceea ce s-a și întâmplat ulterior.
Deși Guvernul Ucrainei nu recunoaște acest document, în Rusia, din punct de vedere juridic, se consideră că ambii subiecți – Republica Crimeea și orașul de importanță federală Sevastopol – au intrat în componența Federației Rusie, pe teritoriul lor funcționează acte legislative ruse. Data de 18 martie este, de asemenea, sărbătoare oficial – Ziua reunificării Crimeii cu Rusia.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.