”Linia noastră, intenționăm să o construim cu prudență și echilibrat, pornind de la acțunile concrete ale UE. Dacă Bruxelles va continua să țină în brațe tabăra est-europeană, în special pe cea baltică, dezvoltându-și planificarea de politică externă și militară în jurul mitului privind o presupusă amenințare rusă și adaptând la acest mitologism propriile capacități, noi, firește nu vom rămâne indiferenți. Aici nu este loc de nici un fel de iluzii”, a spus Zaharova.
”Dimpotrivă, dacă vom observa disponibilitate din partea Bruxelles-ului de a regândi linia pe direcția rusă într-o notă pragmativă și rațională, reciproc avantajoasă și ținând cont de interesele și îngrijorările reciproce, atunci, firește, vom reacționa și vom căuta împreună puncte de conexiune”, a spubliniat diplomata.
Rugată să comenteze informațiile din presă, potrivit cărora în ultima versiune a noului concept de securitate al UE, document intitulat ”Compasul strategic”, Rusia este menționată ca fiind una dintre principalele amenințări, Zaharova a declarat că Moscova nu comentează scurgerile de informații. ”Nu este corect să comentezi un document care nu a fost încă publicat ca și cum ar fi fost publicat oficial sau ca proiect al unui document oficial. Fără îndoială, am văzut scurgerile și comentariile care au trebuit să fie făcute. În virtutea meseriei noastre, eram, firește, la curent cu toate acestea, dar documentul va putea fi comentat în această calitate numai dacă va fi adoptat și când el va fi adoptat”, a spus ea.
Potrivit Mariei Zaharova, Moscova a văzut că Bruxelles-ul prezintă acest document ca un precursor al doctrinei militaro-politice, care ar urma să cuprindă chintesența înțelegerii amenințărilor cu care se confruntă UE în condițiile unui mediu de securitate în evoluție. ”După modul în care colegii din UE îl prezintă și pe baza unui punct de vedere atât de amplu asupra contextului internațional vor fi, probabil, repartizate, la nivel instituțional, resursele UE, ale membrilor ei, în domeniul combaterii colective a noilor provocări. Din câte înțelegem, acesta este documentul aflat în discuție”, a adăugat ea.
”Încă o dată, noi nu comentăm scurgerile de informații. Iar o astfel de abordare am văzut-o nu doar în acest document. Și cum (șeful diplomației europene) Josep Borrell exersează cum poate în această privință, unii dintre cei care-i cântă în strună, presa aservită NATO și Bruxelles-ului îi tot servesc acest subiect. Este o prostie”, a subliniat diplomatul.
Despre concept
”Compasul strategic” este un concept de apărare unificat al comunității europene, a cărui adoptare nu va veni în contradicție, după cum afirmă Borrell, cu apărarea colectivă în cadrul NATO. Respectivul document propune, în special, crearea unor forțe de reacție rapidă ale UE cu un efectiv de până la 5000 de oameni, ceea ce va permite Bruxelles-ului să desfășoare în mod independent operațiuni, inclusiv militare, în orice punct al lumii. Conceptul include, a asemene, securitatea cibernetică și securitatea grupării spațiale a statelor Uniunii Europene.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.