
Ambasada Rusiei la Washington a îndemnat SUA să renunța la livrări de arme în Ucraina
20/01
Directorul SVR, Serghei Narîșkin: Rusia este interesată de relații de bună vecinătate cu Ucraina
20/01Riabkov a propus SUA încă o ”opțiune” privind Ucraina și Georgia în NATO

Serghei Riabkov, vice-ministru rus de externe/ Foto: RIA Novosti
Rusia este gata să analizeze o alternativă la refuzul NATO de a primi Ucraina în rândurile organizației – angajamentul unilateral al Statelor Unite de a nu vota pentru primirea țării în Alianță, a declarat pe platforma Clubului de Dezbateri ”Valdai”, viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, citat de publicația RBC.
”Această cunoscută formulă a summitului de la București, din 2008, conform căreia Ucraina și Georgia vor deveni membre NATO, trebuie exclusă, trebuie înlocuită cu înțelegerea că așa ceva nu se va întâmpla niciodată. Sau, în calitate de alternativă, dacă Statele Unite își asumă angajamente unilaterale într-o formă obligatorie din punct de vedere juridic, că nu vor vota niciodată în favoarea aderării Ucrainei și a altor țări la NATO, noi suntem pregătiți să analizăm această opțiune”, a spus Riabkov.
Diplomatul a adăugat că aceasta ar fi o cale mult mai ușoară pentru SUA, dacă statul ar demonstra ”suficientă voință politică”.
Potrivit spuselor sale, prioritate pentru Moscova sunt garanții clare și obligatorii din punct de vedere juridic din partea SUA a faptului că Ucraina și alte țări, împotriva aderării cărora se pronunță Rusia, nu vor intra în NATO.
Pentru ca un stat să devină membru cu drepturi depline al Alianței, este nevoie de acordul tutoror membrilor ei în etapa de ratificare a protocolului de aderare. Macedonia, spre exemplu, mult timp nu a putut adera la NATO, deoarece se opunea Grecia din cauza disputei privind numele țării. Atena afirma că toponimul ”Macedonia” se extinde asupra unei părți a teritoriului elen, ceea ce oferă macedonenilor dreptul de a-l revendica. Ca urmare, statul și-a schimbat oficial numele în Macedonia de Nord (disputa cu Grecia a fost soluționată în 2018) și în 2020 a intrat în NATO.
”Moscova are nevoie de un răspuns scris ”direct și coerent” la propunerea ei din decembrie privind garanțiile de securitate, precum și de o clarificare ”articol cu articol”, a declarat Riabkov la ședința ”Valdai”. El a recunoscut că o asemenea abordare a problemei este fără precedent, dar a atras atenția asupra faptul că este dictată de situația în sine. Situație care, la rândul ei, s-a creat din cauzua cursului ”distructiv” al Statelor Unite și al NATO, a subliniat viceministrul.