Este vorba despre aproximativ două mii de exponate din patru muzee crimeene, care, în februarie 2014, au fost trimise pentru o expoziție la Muzeul Allard Pearson, din Amsterdam. După reunificarea peninsulei cu Rusia, Kievul și-a revendicat dreptul asupra colecției. La acea dată, Universitatea din Amsterdam – curatorul muzeului – a decis să nu returneze exponatele nici Ucrainei, nici Crimeii, până la decizia unui tribunal competent sau a unui acord între părți.
La sfârșitul anului 2016, Tribunalul districtual din Amsterdam a hotârât să transmită colecția Ucrainei în conformitate cu legea olandeză privind moștenirea culturală. Reprezentanții Crimeii au contestat decizia și, în 2019, instanța a decis să adopte o hotărâre intermediară, conform căreia norma nu se aplică în acest caz.
În octombrie 2021, Curtea de Apel din Amsterdam a hotărât că Muzeul Allard Pearson trebuie să dea aurul spre păstrare Ucrainei ”până la stabilizarea situației” din Peninsulă. În același timp s-a subliniat că problema apartenenței colecției nu a fost dezbătută: doar transferul. Hotărârea poate fi contestată la Curtea Supremă a Țărilor de Jos.
Șeful Comitetului de Investigații, Aleksandr Bastîrkin, a dispus examinarea circumstanțelor acestui caz.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.