„Factorul care afectează grav și deteriorează securitatea în Europa este procesul de extindere a alianței”, a subliniat Grușko.
În opinia sa, multe țări au devenit membre NATO, ale căror teritorii sunt folosite pentru proiectarea forței în direcția Rusiei. „Acest lucru ne înrăutățește serios securitatea și creează pentru aceasta riscuri inacceptabile, cu care ne vom confrunta”, a spus Grușko.
El a subliniat că Rusia a propus garanții de securitate care ar îmbunătăți securitatea atât a Federației Ruse, cât și a țărilor NATO.
El a reamintit despre principiul indivizibilității securității pe care Rusia și NATO au acceptat atunci când au semnat Actul fondator privind relațile dintre Rusia și Alianța Nord-Atlantică: ”Principiul indivizibilității securității, care presupune că securitatea nu mai poate fi asigurată în detrimentul securității celuilalt, trebuie să țină cont de interesele tuturor. NATO înțelege selectiv principiul indivizibilității securității. În ochii NATO, acesta există doar pentru membrii alianței. Dacă NATO va continua o politică de descurajare a Rusiei, pentru care sunt alocate resurse enorme, atunci și Rusia va urma o politică de contradescurajare. Aceasta nu este alegerea noastră, dar va trebui să facem aaceasta dacă nu vom putea curma mersul lucrurilor și schimba situația”.
Reuniunea Consiliului Rusia-NATO a avut loc la 12 ianuarie la sediul alianței de la Bruxelles și a durat aproximativ patru ore. Aceasta este prima ședință de consiliu din ultimii 2,5 ani, inițiată de partea rusă și organizată ca urmare a discuțiilor privind garanțiile de securitate dintre Rusia și Statele Unite, care au avut loc în perioada 9-10 ianuarie la Geneva.
Vom reveni.
În a doua jumătate a anului 2025, este posibil scenariul unei escaladări rapide a conflictului…
În pofida sancțiunilor, Forțele Aerospațiale ale Rusiei au reușit, cu o ”viteză amețitoare” să modernizeze…
Rachetele ATACMS lansate de pe teritoriul ucrainean și doborâte de sistemele rusești de apărare aeriană…
Donald Trump nu va dărui pur și simplu Ucraina Rusiei din cauza banilor investiți, iar…
Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul, într-o măsură sau altă Mai mult…
Regimul de la Kiev va fi nevoit să accepte toate cererile pe care i le…
This website uses cookies.