Bild: Cancelarul Germaniei vrea să facă o prioritate din relația cu Rusia
05/01Pușkov: Principalii mincinoși care se plâng de ”gazul rusesc murdar”
06/01Președintele kazah Tokaev: Consider că un apel către partenerii din ODKB este potrivit și oportun
Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a declarat că i se pare potrivit și oportun să ceară ajutor partenerilor din ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, n.r.), informează presa rusă.
Se menționează că, la 5 ianuarie, Tokaev a anunțat că s-a adresat, deja, șefilor de stat care fac parte din ODKB.
”Bandele teroriste sunt, de fapt, internaționale; au primit o pregătire serioasă în străinătate, iar atacul lor asupra Kazahstanului trebuie interpretat drept act de agresiune. În acest context și bazându-mă pe Tratatul privind Securitatea Colectivă, m-am adresat astăzi șefilor de stat din ODKB, cu solicitarea de a acorda ajutor Kazahstanului pentru a depăși această amenințare teroristă. În realitate, deja nu mai este o amenințare; este o subminare a integrității statului și, cel mai important, este un atac asupra cetățenilor noștri, care mă roagă să intervin, în calitate de șef al statului”, a declarat președintele Kazahstanului, vorbind în direct la postul de televiziune Habar 24.
”Atrage atenția foarte buna organizare a elementelor huliganice. Ceea ce demonstrează existența unui plan de acțiune minuțios gândit de conspiratori motivați financiar”, a continuat Tokaev.
ODKB vine în ajutor
Reacția ODKB nu a întârziat să vină. ”Luând în considerare apelul președintelui Kazahstanului de a solicita sprijin pentru depășirea situației care s-a creat în Kazahstan, eu, în calitate de președinte al Consiliului de Securitate Colectivă al ODKB, demarez consultări imediate cu șefii țărilor ODKB”, a scris premierul Armeniei, Nikol Pașinian, pe pagina sa de Facebook.
Ulterior, Pașinian a anunțat decizia Consiliului ODKB, care a hotărât, în baza articolului 4 al Tratatului de Securitate Colectivă, introducerea temporară în Kazahstan a unui contingent ODKB pentru stabilizarea situației. La Organizația Tratatului participă cinci țări – Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Federația Rusia și Tadjikistan.
Amintim că, în Kazahstan, situația s-a agravat la 2 ianuarie din cauza acțiunilor de protest generate de dublarea prețurilor la gaze pentru populație. Mitingurile, însoțite de ciocniri cu forțele de ordine, s-au extins, treptat, în întreaga țară și au degenerat în tulburări de masă. Protestatarii au ocupat clădirile administrative din Almatî și Aktobe, iar guvernul a demisionat. Președintele Tokaev l-a înlocuit pe primul șef al republicii, Nursultan Nazarbayev, care ocupa postul președintelui Consiliului de Securitate, și i-a preluat funcția.
Participanții la proteste s-au luat la bătaie cu poliția, ocupă și incendiază clădiri administrative, jefuiesc magazine și birouri. În unele regiuni a fost instituită starea de urgență.