Consiliul prezidențial pentru Drepturile Omului a comentat propunerea de mutare a locurilor de veci din Piața Roșie
05/01Pușkov: Intrarea Ucrainei în NATO contravine intereselor de securitate ale SUA
05/01Expert: SUA și țările NATO nu intenționează să lupte pentru Ucraina
Statele Unite și alte țări-membre NATO nu intenționează să intre într-o confruntare armată de partea Ucrainei, a declarat, pentru agenția TASS, șeful Consiliului pentru Afaceri Internaționale al Rusiei, Andrei Kortunov.
”Calculul părții ruse este de a-i convinge pe partenerii occidentali să trimită un semnal Kievului că, dacă autoritățile de la Kiev încearsă să rezolve situația din Donbass prin forță, va avea soarta lui Saakașvili (Mihail Saakașvili, fostul președinte al Georgiei, n.r.) din 2008, când și el a încercat să folosească forța”, a declarat expertul.
”În mod evident, președintele Rusiei, Vladimir Putin, așteaptă ca, în contactele sale cu (președintele Ucrainei, Volodimir) Zelenski, (președintele SUA, Joe) Biden să dea de înțeles conducerii ucrainene că, în acest caz, nu va exista sprijin din partea Occidentului”, a adăugat Kortunov.
Potrivit spuselor sale, asemenea semnale pot deveni un factor de descurajare pentru politicienii și militarii care se pronunță în favoarea unei soluții de forță în Donbass. ”Cred că și Biden este interesat să trimită un astfel de semnal Ucrainei, deoarece Statele Unite nu intenționează să lupte pentru Ucraina, la fel cum nu intenționează, în general, să o facă nici alte țări-membre NATO. De aceea, nimeni nu este interesat de repetarea scenariului georgian și toți înțeleg că nu va exista, aici, o repetare a scenariului azer, pentru că Rusia va fi obligată să se amestece ținând cont de faptul că, în Donbass, se află mulți cetățeni ruși”, a continuat analistul.
Comentând posibilitățile Statelor Unite de a influența Ucraina în privința punerii în practică a Acordurilor de la Minsk, șeful Consiliului a declarat că, la acest punct, americanii nu sunt atotputernici. ”Să consideri Kievului o marionetă total americană ar fi incorect; acolo există o oarecare libertate de mișcare, ce se folosește. Dar dacă vorbim despre conducere – pentru ea, poziția SUA are o foarte mare însemnătate. Cred că este un factor de descurajare, dacă ne referim la vreun plan militar împotriva Donbass-ului. Este, însă, de la sine înțeles că important este, aici, cât de clar și de fără ambiguități va fi semnalul trimis Kievului”, a spus expertul.
Mai mult, în opinia analistului, este greu de crezut că SUA sunt interesate de implementarea în totalitate a Pachetului de măsuri. ”În Statele Unite sunt numeroși cei care consideră că, în general, acordurile sunt incorecte. În cel mai bun caz, ei vor insista pe îndeplinirea totală a primelor trei puncte referitoare la situația militară, iar asta este cam tot la ce putem spera”, a concluzionat Kortunov.