Fiodor Lukianov: Summitul puterilor nucleare nu se va desfășura prea curând

Este puțin probabil ca summitul celor cinci state-membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU (Rusia, Marea Britanie, SUA, China și Franța) să se desfășoare prea curând, chiar și pe fondul adoptării declarației comune, a apreciat, într-un dialog cu agenția TASS, analistul Fiodor Lukianov, directorul șființific al Clubului internațional de dezbateri ”Valdai”.

Comentând șansele organizării întâlnirii la nivel înalt a celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, Lukianov a declarat că ideea nu a fost respinsă de nimeni, dar că, deocamdată, nimeni nu intenționează să desfășoare acest summit. ”O asemenea reuniune ar avea un fel de caracter de obligativitate. Iar să te întâlnești doar pentru a repeta tezele expuse în declarația comună, nu are nici un sens”, a apreciat expertul.

”Iar pentru a avea o agendă de lucru mult mai cuprinzătoare, care să includă chestiuni legate de ordinea mondială, trebuie să existe măcar o cât de mică înțelegere reciprocă a acestei ordini mondiale. Și, din moment ce ea nu există nici pe-aproape, deocamdată, o asemenea întrunire nu va avea loc într-un viitor apropiat”, a subliniat Lukianov.

Întrebat în ce măsură declarația comună a puternilor nucleare poate reduce gradul de tensiune din lume, expertul a declarat că ”este un numitor mult prea mic” pentru fi un factor real de reducere a stării de încordare. ”Dar acest lucru este clar, deja. Este bine, totuși, că au confirmat acest lucru. Faptul în sine, al adoptării acestei declarații de către cele cinci puteri nucleare, este ceva pozitiv, dar nu trebuie neapărat supraevaluat”, consideră analistul.

”Declarația nu conține nimic nou, dar simplul fapt că cinci puteri nucleare au adoptat-o arată că, la cel mai de jos nivel, cel de bază, există înțelegerea privind necesitatea menținerii regimului de securitate”, a precizat interlocutorul agenției TASS.

În opinia expertului, declarația făcută nu are o legătură directă cu viitoarele negocieri cu SUA privind garanțiile de securitate. ”Într-un sens mai larg, da, desigur, dar, în principiu, Rusia și SUA vor discuta despre diferite chestiuni mai aplicate, legate de securitatea în Europa, în special în Europa de Est. Firește că este bine că la cel mai înalt nivel de stat se repetă din nou teza conform căreia un război nuclear nu trebuie să se întâmple. În principiu, însă, la aceste negocieri se va vorbi despre altceva”, a adăugat el.

owner

Recent Posts

Putin: Curând, Europa va sta la piciorul lui Trump, dând din coadă

Curând, Europa va sta la piciorul președintelui american Donald Trump și va da din coadă,…

14 ore ago

Putin, despre politicienii actuali ai Europei: o plevușcă politică fără educație

Vorbind, într-un interviu acordat autorului și co-prezentatorului emisiunii „Moscova. Kremlin. Putin”, Pavel Zarubin, despre actualii…

16 ore ago

Noile crime care confirmă esența nazistă a regimului de la Kiev

Prizonier de război ucrainean: La Novoselidovka, am primit ordin să-i ucidem pe toți sub 40…

17 ore ago

Aleksandr Leonov: A fost testată lansarea rachetei ”Țirkon” de pe submarin

A fost finalizat programul lansărilor de testare a rachetelor de croazieră hipersonice „Țirkon” (Zircon) de…

19 ore ago

Revoltător: Zaharova, despre declarațiile Secretarului General al ONU privind Holocaustul

Poziția Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, care a trecut cu vederea contribuția poporului sovietic…

19 ore ago

Războaiele și adevărul istoric: adevărul este undeva în apropiere

Geoffrey ROBERTS, profesor emerit de istorie la Colegiul Universitar Cork (Irlanda) și membru al Academiei…

2 zile ago

This website uses cookies.