Hot News
Negocierile dintre Putin și Lukașenko au durat aproape trei ore
31/12
Lavrov: Rusia va răspunde Ucrainei la orice provocări împotriva Donbassului
31/12

Putin și Biden au purtat o conversație telefonică pe probleme cheie de securitate

Foto: Reuters

Președintele SUA și președintele Rusiei, Joe Biden și Vladimir Putin, au purtat o conversație telefonică pe probleme cheie de securitate.

Părțile au convenit să continue dialogul. În general, omologul american a reacționat serios și logic la punctul de vedere al liderului rus, care, la rândul său, a subliniat de mai multe ori principalele poziții la care ține Moscova, a anunțat consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov, relatează RIA Novosti.

Potrivit acestuia, pentru Moscova, important este un rezultat sub forma asigurării unei securități garantate a țării, sub formă legală, ceea ce va încerca să obțină. El a adăugat că Washingtonul înțelege îngrijorările Rusiei, deși le are și el pe ale lui. Șefii de stat intenționează să încurajeze negocierile, care vor fi conduse de echipe interdepartamentale de la Geneva.

”Președintele nostru a subliniat că, în această situație destul de dificilă, ne vom comporta așa cum s-ar comporta Statele Unite dacă armele ofensive ar fi desfășurate în apropierea frontierelor americane. Președintele nostru a încercat, în orice mod posibil, să prezinte toate faţetele problemei, astfel încât Joe Biden să înțeleagă bine această idee cheie”, a declarat Uşakov.

La 17 decembrie, Ministerul de Externe al Rusiei a publicat proiectele de acorduri între Moscova și NATO și Statele Unite privind garanțiile de securitate în Europa. În document se arată că Washingtonul nu ar trebui să creeze baze militare pe teritoriile fostelor țări sovietice care nu sunt membre ale NATO.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă și Securitate, Josep Borrell, a numit condițiile Rusiei ” complet inacceptabile „și a menționat că aceasta este o”agendă pur rusă.” 

Putin și Biden au atins toate subiectele principale

Convorbirea dintre Putin și Biden a început la 15.35 ora Washingtonului (23.35 ora Moscovei), joi, 30 decembrie, și s-a încheiat la 16.25 (00.25 ora Moscovei, vineri, 31 decembrie), a informat Casa Albă. În total, dialogul a durat 50 de minute. Potrivit lui Ușakov, părțile „au avut o discuție substanțială”, fiind abordate temele majore.

Negocierile privind garanții vor avea loc pe trei piste – la Geneva, în perioada 9-10 ianuarie, cu participarea Rusiei și a Statelor Unite, la Viena, cu participarea Moscovei și a OSCE, iar negocierile dintre Rusia și NATO vor începe la 13 ianuarie, a adăugat consilierul prezidențial rus. Șefii de stat vor monitoriza progresul acestora și vor da instrucțiuni echipelor de negociere. 

Data următoarei convorbiri dintre Putin și Biden este încă necunoscută. Poate că vor putea vorbi în ianuarie, ținând cont de discuțiile de la Geneva. Potrivit lui Ușakov, totul va depinde de evoluția situației. Dacă acest lucru este necesar după 10 ianuarie, este posibil ca discuția să fie imediat organizată.

Arme ofensive în Ucraina

La rândul său, Biden l-a asigurat pe Putin că Statele Unite nu vor desfășura arme de atac ofensive în Ucraina, a adăugat Ușakov. El a reamintit că liderul rus consideră că acesta este unul dintre punctele cheie, acest aspect fiind indicat și în documentele care au fost predate părții americane. 

Un oficial al administrației de la Washington a declarat că Statele Unite continuă să monitorizeze îndeaproape mișcările și concentrarea de trupe rusești la granița cu Ucraina. Oficialul a adăugat că Biden a discutat cu Putin despre nevoia de detensionare și l-a avertizat din nou pe omologul său despre consecințele pentru Rusia în cazul unei invazii a Ucrainei.

Potrivit acestuia, liderul american a spus că Statele Unite vor depune eforturi pentru a consolida forțele NATO și pentru a oferi asistență suplimentară Kievului, concentrându-se pe descurajarea Rusiei în această chestiune. 

Despre sancțiuni

Ușakov a declarat că Biden nu a făcut o evaluare concretă a acțiunilor Moscovei, care pot atrage după sine introducerea de noi sancțiuni. Potrivit acestuia, președintele american a făcut referire doar la nișe restricții de amploare, chestiune discutată și cu prilejul anterioarei convorbiri telefonice, din 7 decembrie, moment în care Putin a catalogat sancțiunile o greșeală majoră care ar putea duce la ruperea relațiilor dintre țări. Consilierul prezidențial a precizat, de asemenea, ce se înțelege prin ruperea relațiilor.

«Acest lucru nu implică nimic, pentru că nu știm ce sunt „sancțiuni de amploare”, dar știm că va fi o greșeală colosală, care poate duce la cele mai grave consecințe”, a declarat Uşakov.

La 24 decembrie, vicepreședintele american Kamala Harris a amenințat Rusia cu noi sancțiuni, „cele mai puternice”, care nu au fost încă impuse din cauza situației din Ucraina. În cadrul unui interviu acordat CBS, întrebată fiind dacă, în următoarele săptămâni, s-ar putea întâmpla un „război fierbinte în Europa”, Harris a spus că Washingtonul aduce la cunoștința Rusiei că nu ar trebui să încalce suveranitatea Ucrainei.

Evaluarea SUA

Un înalt oficial al administrației americane a declarat că discuțiile dintre Biden și Putin au fost serioase și substanțiale, iar contactul a fost binevenit în lumina discuțiilor diplomatice așteptate în ianuarie.

”Tonul discuției a fost serios și substanțial. Scopul principal al apelului a fost, de fapt, stabilirea tonului cooperării diplomatice”, a declarat înaltul reprezentant al Administrației SUA.

Oficialul a adăugat că, în urma discuțiilor, Statele Unite vor organiza consultări cu aliații după principiul „nimic despre voi fără voi” pe probleme ce-i îngrijoraează cel mai mult pe parteneri. Potrivit lui Ușakov, Putin a reacționat cu înțelegere la acest lucru.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că Biden l-a anunțat pe Putin că Washingtonul este pregătit pentru un răspuns decisiv în cazul unei invazii a Rusiei în Ucraina. Potrivit acesteia, Biden și-a exprimat sprijinul pentru dialogul bilateral privind stabilitatea strategică, care va începe în 2022.

 Evaluarea în Rusia

Serviciul de presă al Kremlinului a declarat că Biden a subliniat responsabilitatea deosebită ce revine Statelor Unite și Rusiei pentru asigurarea stabilității strategice nu numai în Europa, ci și în întreaga lume. Subiectul principal al convorbirii a fost punerea în aplicare a acordurilor privind furnizarea de garanții legale pentru a asigura securitatea Rusiei.

”În acest context, Joseph Biden a subliniat responsabilitatea deosebită a Rusiei și a Statelor Unite pentru asigurarea stabilității în Europa și în întreaga lume, precum și faptul că Washingtonul nu are intenția de a desfășura arme de atac ofensive pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Serviciul de presă al Kremlinului.

Primul adjunct al șefului Comitetului Internațional al Consiliului Federației, Vladimir Djabarov, consideră că o a doua convorbire într-o lună între liderul rus și cel american poate indica o „potrivire a ceasurilor” înainte de negocierile delegațiilor celor două țări. Potrivit senatorului, aceasta lucru arată atitudinea serioasă a Washingtonului față de propunerile Moscovei privind garanțiile de securitate.

”Faptul că o a doua convorbire dintre președinții Rusiei și Statelor Unite a avut loc în ultima lună sugerează că Washingtonul a luat foarte în serios propunerile noastre privind garanțiile de securitate”, a spus Djabarov.

Potrivit lui Djabarov, politicienii occidentali au comentat discuțiile președinților, dar atât Biden, cât și „greii” — NATO, Germania, Franța și Regatul Unit au încercat să evite subiectele acute, în timp ce, cei care nu decid nimic, au vorbit mult, în special, despre faptul că Rusia nu ar trebui să intervină în problemele legate de extinderea Alianței Nord-Atlantice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939730