Hot News
Lukianov: Principalele rezultate în materie de politică externă și lecțiile anului care a trecut
30/12
Despre impactul bolii COVID-19 și a vaccinurilor asupra ADN-ului uman
30/12

Senatorul Kosaciov a amintit de dreptul militarilor ruși de a-i apăra pe rușii din străinătate

Vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov/ Foto: RIA Novosti

Rusia nu intenționează să declanșeze o operațiune militară împotriva Ucrainei, dar poate folosi operativ forțele sale militare pentru a-și apăra cetățenii din străinătate, în cazul în care aceștia sunt atacați, a declarat vicespeakerul Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, pentru agenția Interfax.

”Nu și iar nu! Rusia nu pune la cale planuri pentru ca, din proprie inițiativă, să desfășoară o operațiune militară împotriva Ucrainei”, a subliniat senatorul. În același timp, potrivit afirmațiilor sale, Rusia vede ”cum Ucraina este împinsă să încerce să rezolve pe cale militară problemele din sud-estul” țării, scrie RBC.

«Fără a anticipa în vreun fel evoluția evenimentelor, amintesc doar acestor provocatori că, după tragedia de la Țhinvali, din noiembrie 2009, Rusia a introdus serioase amendamente la actuala lege federală ”Cu privire la Apărare”. Articolul 10 al acestei legi oferă posibilitatea de a folosi forțele armate ale Rusiei în străinătate», a spus Kosaciov. Și a menționat că unul dintre motivele utilizării trupelor pe teritoriul altor țări este protecția cetățenilor Rusiei în cazul în care sunt atacați.

Senatorul și-a exprimat speranța că nu va fi necesară activarea acestei legi și că autoritățile ucrainene nu vor recurge la forță împotriva populației civile din sud-estul țării” inclusiv împotriva persoanelor cu cetățenie rusă. ”Iar Rusia face tot ce depinde de ea pentru a nu permite acest scenariu”, a declarat el.

La sfârșitul lunii octombrie, mass-media occidentale au anunțat că Rusia își consolidează prezența militară la granița cu Ucraina. Associated Press a scris că un atac al Rusiei ar putea avea loc la începutul anului 2022. După articolele din presă, unele presupuneri legate de pregătirea de către Rusia a unei invazii a Ucrainei au fost lansate de către politicieni occidentali și ucraineni. Kremlinul a calificat aceste informații drept ”o incitare nejustificată”.

Despre absența oricăror planuri de atac asupra Ucrainei a vorbit, recent, și speakerul Consiliului Federației, Valentina Matvienko. Secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, a declarat, la rândul său, că Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni prima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939310