Hot News
Corneliu Vlad: Moscova acționează la schimbătorul de viteze și la accelerație
28/12
Directorul ”Sevmaș”: Nu există în lume analog al submarinelor de tip ”Akula”
29/12

Stoltenberg a propus convocarea Consiliului Rusia-NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg / Getty Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus Rusiei ca o reuniune a Consiliului Rusia-NATO (CRN) să fie convocată pentru 12 ianuarie, când, la Bruxelles, se va desfășura sesiunea plenară a Comitetului militar al Alianței la nivelul șefilor de Stat Major, informează agenția TASS, citând biroul de presă al Alianței. 

”Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în calitate de președinte al Consiliului Rusia-NATO, a decis ca reuniunea CRN să fie convocată la 12 ianuarie. Suntem în contact cu Rusia în privința acestei întâlniri”, a precizat biroul de presă al Alianței. 

”Așa cum a subliniat Consiliul Nord-Atlantic în declarația sa din 15 decembrie privind situația din interiorul și din jurul Ucrainei, orice dialog cu Rusia trebuie să se desfășoare pe bază de reciprocitate, să răspundă îngrijorărilor NATO cu privire la acțiunile Rusiei, să se sprijine pe principiile de bază și pe documentele fundamentale privind securitatea europeană și să se desfășoare în paralel cu consultările cu partenerii europeni ai NATO”, a precizat același birou de presă. 

Poziția Rusiei 

Duminică, viceministrul de Externe al Rusiei, Aleksandr Grușko, a declarat agenției TASS că se lucrează la stabilirea datelor și a formatului de derulare a ședinței Consiliului Rusia-NATO, precum și la componența delegației ruse. Potrivit spuselor sale, având în vedere că este vorba despre o problemă de securitate militară, este de importanță principială ca la ședința CNR să participe și militari de rang înalt. 

Reprezentanta oficială a MAE Rus, Maria Zaharova, a confirmat, vineri, că Moscova a primit propunerea Bruxelles-ului de convocare a Consiliului Rusia-NATO pentru a discuta situația din Ucraina. Potrivit spuselor sale, acum, această propunere este analizată în plan practic. Zaharova a confirmat, de asemenea, disponibilitatea Rusiei de a purta un dialog direct cu NATO pe marginea proiectului rus privind garanțiile de securitate, ce exclud extinderea pe mai departe a Alianței spre Est și amplasarea unor arme de atac în vecinătatea imediată a granițelor Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939593