Hot News
Ministerul Apărării: NATO se pregătește pentru un conflict de proporții cu Rusia
29/12
Putin a introdus în Duma de Stat un proiect de lege cu privire la cetăţenia rusă
30/12

Cijov: Noul concept de apărare va avea drept scop realizarea autonomiei strategice a UE

Vladimir Cijov, reprezentant al Rusiei la UE/ Foto: RIA Novosti

Noul concept de securitate al Uniunii Europene intitulat ”Busola strategică a UE” va avea drept scop realizarea autonomiei strategice a Europei, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov, relatează agenția TASS.

«Vom vedea ce va fi, dar este clar că UE nu va deveni o putere colectivă nucleară, iar această ”Busolă strategică” va avea menirea de a pune în aplicare conceptul de autonomie strategică a UE, despre care s-a vorbit mult. Poate că s-a vorbit mai mult decât s-a făcut. Nu vreau să o iau înaintea timpului, dar să vedem documentul și atunci îl vom evalua», a spus el.

Potrivit lui Cijov, țările membre ale Uniunii Europene vor discuta noua strategie de securitate în ianuarie 2022 la nivelul miniștrilor de Externe și ai Apărării, iar în martie o vor aproba la summitul UE.

”Busola strategică” este un concept de apărare unitară a comunității, a cărui adoptare nu va veni în contradicție, după cum afirmă șeful diplomației UE, Josep Borrell, cu apărarea colectivă din cadrul NATO. Acest document presupune, în special, crearea unei forțe de reacție rapidă a UE cu un efectiv de până la 5000 de oameni, ce va permite Bruxelles-ului să desfășoare independent operațiuni, inclusiv militare, în orice punct al lumii. Conceptul include, de asemenea, probleme legate de securitatea cibernetică și de securitatea spațială ale statelor UE.

Fără valoare adăugată

Pe de altă parte, Cijov a declarat că posibila participare a UE la negocierile Rusiei cu SUA și NATO privind garanțiile de securitate nu ar avea nici o valoare adăugată. ”Nu are nici o valoare adăugată”, a spus el, întrebat fiind dacă participarea UE este oportună la respectivele negocieri.

Cijov a explicat că UE nu este un bloc militar, motiv pentru care propunerile Rusiei sunt îndreptate special spre NATO, unde intră multe dintre țările Uniunii Europene. ”Conținutul principal al propunerilor noastre este reprezentat de problemele severe de securitate. Problema neamplasării de rachete cu rază medie și mai mică de acțiune – oare Uniunea Europeană le desfășoară? UE nu este un bloc militar!”, a subliniat diplomatul.

”Nu suntem împotriva rolului de susținere jucat de UE în aceste organizații (NATO și OSCE, n.r.). Mai mult, aș fi bucuros să văd o contribuție colectivă a țărilor UE care sunt membre NATO, la poziția comună a NATO. Dar să obligi UE să devină, pe baza propunerilor noastre, un bloc militar, nici asta nu intră, probabil, în planurile noastre”, a spus Cijov.

Ieșirea din impas

”Uniunea Europeană trebuie să facă singură primul pas pentru a ieși din impasul creat în relațiile dintre Rusia și UE, impas în care singură a intrat”, a arătat Cijov. Diplomatul a catalogat drept luminoase perspectivele de a se depăși criza din relațiile ditre Rusia și UE. ”Cred că cei care stabilesc linia UE au ajuns să conștientizeze cât de anormală este situația actuală. Mai rămâne de ieșit din impasul în care Uniunea Europeană a intrat singură, dar ea trebuie să facă singură acest lucru. În orice caz, primul pas”, a spus Cijov.

”Iar când UE va acumula suficientă voință politică și va face acest lucru, ea va ști unde ne găsește mereu”, a adăugat reprezentantul permanent al Rusiei.

Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a anunțat anterior că, la 10 ianuarie, se vor desfășura, la Geneva, consultările ruso-americane privind garanțiile de securitate. În privința consultărilor cu NATO pe chestiunea garanțiilor de securitate, ele se vor desfășura, după cum a spus Riabkov, după întâlnirea de la Bruxelles dintre reprezentanții Moscovei și cei ai Washingtonului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939353