
Șoigu: Rusia a salvat Crimeea de la năvala ultranaționaliștilor ucraineni
27/12
Președintele Moldovei a exclus intrarea Republicii în NATO
28/12Lavrov a definit NATO drept un proiect de acaparare de pământuri, după destrămarea URSS

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov/ Foto: TASS
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că NATO reprezintă un proiect geopolitic de acaparare a pământurilor fără stăpâni, scrie cotidianul RBC.
”NATO este acum un proiect pur geopolitic de acaparare a teritoriilor care s-au trezit fără stăpân, după dispariția Tratatului de la Varșovia și după destrămarea Uniunii Sovietice. Iată cu ce se ocupă ei”, a spus șeful diplomației ruse într-un interviu acordatcanalului de YouTube ”Soloviov Live”. Potrivit spuselor sale, Rusia nu poate rămâne indiferentă la faptul că NATO ”se proțăpește în pragul casei noastre”.
”Ceea ce a fost în relațiile noastre cu Occidentul în perioada dispariției URSS-ului și a construirii de noi relații, despre toate acestea președintele Rusiei, Vladimir Putin, a vorbit și nu o dată. Desigur, a fost un nivel de încredere absolut fără precedent; a fost nivelul dorinței de a fi priteni, de a deveni aproape aliați, după cum Vladimir Vladimirovici amintește periodic. Dar toate astea au fost, iar noi înțelegm acest lucru drept o greșeală. Acești oameni nu pot fi crezuți pe cuvânt”, consideră Lavrov.
Ministrul a menționat că Rusia nu lansează ultimatumuri, dar o discuție pe tema garanțiilor de securitate nu se poate purta la nesfârșit cu Occidentul. ”După cum a spus președintele, esențial este să nu fie vorbărie, pentru ca propunerile noastre să nu se piardă în discuții nesfârșite, pentru care Occidentul este renumit și știe cum să procedeze”, a adăugat Lavrov.
Diplomatul este de părere că țările occidentale creează ”isterie” în jurul Rusiei, dar politicieni cu greutate, precum Vladimir Putin și președintele Statelor Unite, Joe Biden, înțeleg cum ”se poartă o discuție între oamenii mari”. În același timp, Lavrov a declarat că în NATO s-au adunat ”oameni infantili”, pentru că, în paralel cu redeschiderea canalelor între Moscova și Washington, Alianța ”taie” canalele de cooperare.
Potrivit spuselor sale, poziția ocupată acum de țările Occidentul și de NATO în privința Ucrainei este o măgărie. ”Sunt împinși de la spate de baltici, de polonezi și ucraineni și este absolut evident acest lucru. (…) Ei pompează arme în Ucraina, lăudându-se că, începând din 2014, au livrat muniție și sisteme de atac în valoare de 2,5 miliarde de dolari”, a arătat ministrul.
Lavrov nu a exclus posibilitatea ca țările occidentale să-și dorească să provoace ”un război mititel” în Ucraina și să acuze, apoi Rusia de tot și de toate, pentru a introduce împotriva ei noi sancțiuni, cu scopul de a o doborî, în calitate de concurent.
După cum aminteșteRBC, la 1 decembrie, Putin a declarat că Rusia are nevoie de garanții juridice că NATO nu se va mai extinde spre Est, subiect discutat cu omologul său american, Joe Biden, la summitul online, din 7 decembrie. Zece zile mai târziu, MAE Rus a publicat proiectul său de tratat privind garanțiile de securitate. Partea rusă a propus, în special, ca în NATO să nu fie primite țări care au făcut parte din URSS și să se renunțe la activitățile militare pe teritoriul acestor state. Era vorba inclusiv despre Ucraina.
Washingtonul a promis să pregătescă o listă proprie. În plus, Casa Albă a declarat că, la negocierile privind garanțiile de securitate, trebuie să participe și aliații SUA din Europa. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța nu va merge la compromis în privința aderării Ucrainei și că aceasta trebuie să-și aleagă singură calea de urmat.