Hot News
Putin, despre gazoducte. O situație cu ”susul în jos”
25/12
Toate avioanele MS-21 vor fi echipate cu aripi din materiale compozite rusești
26/12

Ce a mai spus Putin la conferința de presă anuală. Varianta adaugită

23 decembrie 2021. Conferința de presă, de la sfârșit de an, a șefului statului rus, Vladimir Putin/ Foto: TASS

În cadrul tradiţionalei conferințe de presă de sfârşit de an, transmisă în direct de televiziuni, președintele rus Vladimir Putin a fost întrebat dacă Federația Rusă intenționează să atace Ucraina sau orice alt stat și dacă acest lucru va depinde de progresul negocierilor privind garanțiile de securitate pentru Rusia. Acțiunile Federației Ruse vor depinde de asigurarea reală a securității pentru  țara noastră, a subliniat liderul rus. Partea americană, a spus el, ”trebuie să dea imediat garanțiile” și nu ”să înlocuiască acest lucru cu discuții sterile” pe această temă.

Garanții de securitate pentru Rusia

Vladimir Putin: ”În ceea ce privește garanțiile [de securitate pentru Rusia], va depinde ceva de cursul negocierilor? Acțiunile noastre vor depinde nu de cursul negocierilor, ci de asigurarea necondiționată a securității Rusiei astăzi și pentru perspectiva istorică.

În acest sens, am dat clar de înțeles că deplasarea NATO, în continuare, spre est, este inacceptabilă. Ce este de neînțeles aici? Oare noi plasăm rachete lângă granițele Statelor Unite? Nu. Statele Unite au venit la noi acasă cu rachetele lor şi sunt, deja, în pragul casei noastre! Este oare o cerere excesivă – să nu mai puneți sisteme de luptă în preajma casei noastre? Ce este neobișnuit aici?

Cum ar reacționa americanii dacă ne-am deplasa rachetele noastre la granița dintre Canada și Statele Unite sau la granița dintre Mexic și Statele Unite? Și ce, oare Mexicul și Statele Unite nu au avut niciodată probleme teritoriale? Şi cui a aparținut California înainte? Iar Texasul? Oare ați uitat-o? Ei bine, totul s-a calmat, nimeni nu-și amintește despre asta – așa cum își amintesc despre Crimeea, astăzi. Minunat. Dar nici noi încercăm să nu ne amintim cum s-a creat statul Ucraina. Cine a creat-o? Lenin Vladimir Ilici, atunci când a creat Uniunea Sovietică: Tratatul unional din 1922, și anul 1924 – Constituția. E adevărat, după moartea lui, dar a fost creată după principiile lui.

Dar problema de astăzi nu este istorie; problema de astăzi este asigurarea securității. Prin urmare, nu cursul negocierilor este important pentru noi, ci rezultatele acestora.

Oare nu știm bine că, în anii ’90, ni s-a spus despre NATO: nici un centimetru spre est,  Și care este rezultatul? Ne-au păcălit. Pur și simplu ne-au înșelat, în modul cel mai josnic: cinci valuri de extindere a NATO şi iată că acum, poftiți, în România, dar și în Polonia, apar sisteme corespunzătoare [de rachete]. Despre asta e vorba până la urmă, vă rog să înțelegeți.

Nu noi suntem cei care amenință pe cineva. Oare noi am venit acolo, la granițele Statelor Unite? Sau până la granițele Marii Britanii sau altundeva? Nu, au venit la noi și acum ne mai şi spun: de acum înainte, și   Ucraina va intra în NATO. Aceasta înseamnă că vor exista sisteme de rachete și acolo. Sau, dacă nu în cadrul NATO – pe bază bilaterală, vor exista baze și sisteme de luptă. Iată, despre asta este vorba!

Iar dumneavoastră [președintele adresându-se jurnalistei americane care a pus întrebarea – n.r.] ne cereți garanții. Dumneavostră trebuie să ne oferiți garanții – dumneavoastră! Și asta imediat, acum! Și să nu înlocuiți aceasta cu vorbe și discuții sterile, de-a lungul anilor, privind necesitatea asigurarării securității pentru toți pentru, făcând în același timp ceea ce plănuiți în cu totul altă direcție. Despre asta vorbim. Oare noi amenințăm pe cineva?”

Liderul de la Kremlin a apreciat că Rusia a primit un răspuns în general pozitiv la propunerile sale privind garanţiile de securitate pe care le-a prezentat Statelor Unite în această lună şi că negocierile pe această temă vor demara la începutul anului viitor, la Geneva.

”Pentru moment, observăm o reacţie pozitivă; partenerii noştri americani ne-au spus că sunt pregătiţi să înceapă această discuţie, aceste negocieri, la începutul anului, la Geneva. (…) Sper că evoluţia situaţiei va continua pe această cale”, a punctat el.

Visul de cristal al Occidentul: destrămarea Rusiei

[La întrebarea publicației americane dacă Occidentul înțelege Rusia]:

Vladimir Putin: ”Uneori mi se pare că trăim într-o lume diferită. Tocmai v-am spus ceea ce este evident – cum poți să nu înțelegi? Au spus: nu ne vom extinde [cu NATO] . Și se extind. Au spus: vor exista garanții egale pentru toată lumea în baza unui număr de acorduri internaționale. Și această siguranță egală nu are loc.

Uitați-vă, în 1918, unul dintre consilierii lui Woodrow Wilson, președintele Statelor Unite, spunea: ”Întreaga lume va fi mai liniștită, dacă în locul uriașei Rusii de astăzi, va apărea un stat în Siberia și încă patru state în partea europeană”.

În 1991, ne-am împărțit în 12 părți, nu? Dar impresia este că acest lucru nu este suficient pentru partenerii noștri: Rusia este prea mare, în opinia lor, astăzi, pentru că țările europene însele s-au transformat în state mici – nu în marile imperii de odinioară, ci în state mici, de câte 60-80 de milioane de oameni. Dar chiar și după prăbușirea Uniunii Sovietice, când nu mai avem decât 146 de milioane, aceasă cifră este prea mare. Mi se pare că numai asta poate explica o asemenea presiune constantă.

Iată, anii ’90: Uniunea Sovietică a făcut totul pentru a construi relații normale cu Occidentul și Statele Unite. Am spus-o și o voi repeta din nou, lăsați-vă ascultătorii și telespectatorii să vadă care a fost situația acolo… la instalațiile noastre ale ciclului nuclear erau prezenți reprezentanții militari occidentali, angajați ai serviciilor americane speciale; mergeau acolo ca la un loc de muncă, stăteau acolo permanent  – la facilitățile complexului de arme nucleare al Rusiei – în fiecare zi, trăiau acolo… În Guvernul Rus au lucrat numeroși consilieri, inclusiv angajați ai CIA.

Ce vă mai lipsea pe atunci? De ce a fost nevoie să sprijinim teroriștii din Caucazul de Nord și să folosiți organizații evident teroriste pentru a încerca să destrame Federația Rusă? Dar doar ați făcut asta și, în calitate de fost director al FSB [Serviciul Federal de Securitate – n.r.], știu sigur: am lucrat cu agenți dubli, ne-au raportat ce sarcini le-au stabilit serviciile speciale occidentale. Dar de ce trebuia s-o faceți? Dimpotrivă, ar fi trebuit să tratați Rusia ca pe un posibil aliat şi să o întăriți. Nu, totul a fot invers: au fost tot încercări de a ne destrăma țara în continuare.

Și apoi, ați început să extindeţi NATO spre est. Firește, am spus: nu faceți asta, ne-aţi promis că nu o faceți. Și acum, ni se spune: ”Dar unde este scris pe o foaie de hârtie acest lucru ? Nu este? Atunci, duceți-vă mai departe, am scuipat pe îngijorările voastre.” Și așa, de la an la an. De fiecare dată ne-am arătat colții, am încercat să prevenim ceva, ne-am exprimat îngrijorările. Nu, nu ne interesează îngrijorările voastre, vom face ceea ce credem că este necesar.

Una, două, trei, patru, cinci – cinci valuri de expansiune. Prin urmare, ce nu înțeleg ei la noi? Nu știu. Puteți întreba ce este de neînțeles aici. Mi se pare că totul este clar: vrem să ne asigurăm securitatea”.

Despre relațiile ruso-ucrainene

După venirea la putere, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a intrat sub influența unor elemente radicale, a declarat Putin. ”În loc să răspundă la dorința de pace a oamenilor, folosind aceste sentimente din societatea ucraineană, președintele Zelenski a venit la putere și (…) a intrat, la fel ca și conducătorii anteriori, sub influența unor elemente radicale – cum se pune în Ucraina, națiki”, a declarat șeful statului.

Vladimir Putin: ”Președintele a menționat că autoritățile ruse au avut întotdeauna disponibilitatea de a colabora cu cele ucrainene, chiar și în ciuda faptului că teritoriile istorice ale țării au ieșit din componența ei, după prăbușirea URSS. ”Am fost gata să lucrăm cu toate guvernele [ucrainene], indiferent de orientarea lor de politică externă. Vă puteți aminti de [ex-președintele Viktor] Iușcenko sau de [ex-prim-ministru Iulia] Timoșenko, care, la fel ca și actuala conducere a Ucrainei, vorbeau despre orientarea lor absolut pro-occidentală”, a subliniat Putin, adăugând că agravarea situației a început după ” lovitura de stat sângeroasă” din 2014.

Dar ce s-a întâmplat în 2014? Lovitura de stat a fost sângeroasă,  au fost oameni uciși și arși… Este clar că au existat o revoltă și nemulțumire legitime a cetățenilor Ucrainei față de ceea ce se întâmplă în țară. Astfel, președintele de atunci, Ianukovici, a acceptat toate acestea. Trei miniștri de externe – ai Poloniei, ai Germaniei și ai  Franței – au dat garanții pentru o dezvoltare pașnică a situației și a procesului de pace. Am vorbit atunci cu președintele Statelor Unite, la inițiativa lui. Mi-a cerut să susțin și eu acest proces. Toți au fost de acord. Peste o zi, două – o lovitură de stat. Pentru ce? Nici un raspuns. Păi, de ce? Președintele Ianukovici a fost de acord cu totul, era gata să părăsească puterea chiar și mâine. Alegeri – victoria opoziției a fost inevitabilă, toată lumea înțelegea asta foarte bine. De ce au făcut-o?

După aceea, a apărut Crimeea. Și cum am fi putut refuza Sevastopolul și Crimeea, oamenii care locuiesc acolo, să le luăm sub protecția noastră și sub aripa noastră? Era imposibil! Pur și simplu ne-au pus într-o situație în care nu am putea face nimic altfel. Sau ce, a trebuit să ne uităm cu totul neputincioşi la ceea ce se întâmplă în sud-est, în Donbass, care inițial, chiar și cu organizarea Uniunii Sovietice în 1922-1924, nu se credea altfel decând făcând parte din Rusia? Dar Lenin și camarazii lui l-au băgat cu forța în Ucraina nou creată…

Au creat o țară care nu mai existase niciodată. Nu vom vorbi despre asta acum, dar asta s-a întâmplat. Au băgat acolo teritoriile istorice rusești, cu oameni pe care nimeni nu i-a întrebat despre cum și unde vor să trăiască. Bine, s-a întâmplat, suntem de acord. Dar am fost nevoiți să facem ceva în 2014. Și astfel a apărut o criză, care se dezvoltă astăzi.

Ei bine, de două ori autoritățile ucrainene au încercat să folosească forța pentru a rezolva problema din Donbass. Deși noi îi convingeam să nu facă asta. Eu personal îl convingeam pe Poroșenko: nu operațiuni militare! ”Da, da” a răspuns și a început. Rezultatul? Încercuire, pierderi. Acordurile de la Minsk. Sunt bune sau nu? Eu cred că sunt singurele posibile. Atunci, care este problema? Ei nu vor să le îndeplinească [aceste acorduri]. Au adoptat o lege cu privire la popoarele indigene, i-au declarat pe rușii care trăiesc pe acest teritoriu, pe propriul lor teritoriu, un popor neindigen. La fel, de altfel, ca și pe polonezi, pe unguri și pe români. De aici provin și contradicțiile în relațiile interstatale ale Ucrainei cu aceste țări. Acestea există. Pur și simplu, nu sunt afișați, dar există.

Apoi, despre limba. Pur și simplu îi scot pe ruși și pe populația vorbitoare de limbă rusă din teritoriul lor istoric – iată ce se întâmplă. Ei, bine, toată lumea spune: Rusia trebuie să respecte acordurile de la Minsk. Suntem de acord. Guvernul ucrainean a depus în Parlament o lege privind tranziția. Unde sunt, acolo, acordurile de la Minsk? Acolo, în loc de amnistie, se vorbeşte despre interzicerea amnistiei, aproape urmărirea penală pentru această amnistie. Acolo, în loc de alegeri [în Donbass], se propune soluţia militaro-administrativă, iar în loc de  amnistie – lustrarea populației. Ce este aceasta? Și au trecut acest proiect prin Comisia de la Veneția. Ei bine, cum putem reacționa noi la asta?

Ok, aceasta este o componentă politică internă. Acum ni se spune: război, război, război. Avem impresia că poate pregătesc o a treia operațiune militară [din Donbass]. Și suntem avertizați din timp: ”Nu vă amestecați, nu protejați acești oameni. Dacă interveniți şi îi veți apăra – vor adopta astfel de noi şi noi sancțiuni.” Și se pregătesc, poate, pentru asta. Este o primă varianta, la care trebuie să reacţionăm si, gândindu-ne la acest lucru, să facem ceva.

A doua variantă este, în general, crearea (am spus asta, deja, în articolul meu) pe acest teritoriu a unui fel de ”anti-Rusie” cu o pompare constantă a armelor moderne, cu spălarea creierelor populației. Vă puteți imagina cum ar trebui, din perspectivă istorică, să trăiască Rusia în continuare? Tot timpul, cu ochii pe ce se întâmplă acolo, ce sisteme de arme noi au fost instalate? Și apoi, sub acoperirea acestor noi sisteme de arme, să fie împinși radicalii să rezolve problema în Donbass prin mijloace armate și, apropo, în Crimeea. De ce a fost susținută Platforma Crimeei [de către Occident]? Dacă în mod neoficial ne spun: ”Ei bine, cu Crimeea e gata, am uitat”. Nu! Ei împing [Ucraina] și în această direcție!

Dar trebuie să ne gândim la perspectivele de a ne asigura securitatea, şi nu astăzi sau săptămâna viitoare, ci pentru un viitor apropiat. Cum ar trebui să trăiască Rusia cu asta? Tot timpul, stând cu ochii pe ce se va întâmpla acolo și când se vor ”trage la dracu’”?

Aceasta este o problemă serioasă. Tocmai am vorbit despre planurile noastre de dezvoltare a infrastructurii, de politici sociale și de asistență medicală. Ce ar înseamnă toate acestea în cazul în care totul va ajunge la conflictele despre care tocmai ați întrebat? Dar aceasta nu este alegerea noastră, nu o dorim.

Tocmai de aceea, am răspuns propunerii președintelui Biden, care, într-o convorbire telefonică, a propus numirea unor reprezentanți responsabili pentru a negocia problemele de stabilitate strategică. Este clar că unul dintre cele mai importante elemente, astăzi, este reprezentat de stabilitate şi securitate, asigurarea securității în acest sector, în această direcție. Și trebuie să înțelegem cum ne va fi asigurată siguranța. Prin urmare, am ridicat, pe șleau, direct, chestiunea că nu  trebuie să mai existe nicio mișcare NATO către est. Mingea este în terenul lor. Trebuie să ne răspundă ceva.

În acest sens, aș dori să subliniez că, per ansamblu, vedem o reacție pozitivă până acum. Partenerii noștri americani ne spun că sunt gata să înceapă această discuție; aceste negocieri chiar la începutul anului nou la Geneva. Au fost numiți reprezentanți din ambele părți. Sper ca evoluția situației să urmeze tocmai această cale”, a spus Vladimir Putin.

Viitorul Donbass-ului

Vladimir Putin: ”Viitorul Donbass-ului trebuie să fie determinat de oamenii care locuiesc în Donbass. Atâta tot, și nu poate fi altfel. Ne vedem rolul de a fi mediatori în crearea celor mai bune condiții pentru a determina viitorul oamenilor care locuiesc pe acest teritoriu. Există probleme? Da, pentru că, în conformitate cu acordurile de la Minsk, Rusia nu este decât un mediator, dar se vrea să ne facă parte la conflict. Nu există așa ceva în Acordurile de la Minsk și nu am fost de acord cu acest lucru […]

Știți, cu ceva timp în urmă s-a ajuns la un acord că [în Donbass] ordinul de a răspunde la un foc în caz de deschiderea focului de către una dintre părți poate fi dat doar de către comandanții de rang înalt, până la ministerele de resort. În consecință, într-un caz – Donețkul, Luganskul, într-un alt caz – la Kiev.

De ce a fost luată această decizie? Pentru a opri cu totul schimburile de foc. Autoritățile de la Kiev au anulat, ulterior, această decizie, transferând puterea de decizie la nivelul comandanților de teren, iar totul s-a reluat. Întrebați-i de ce au făcut-o și cum au reușit s-o facă, dând ordin să tragă în cetățenii lor, dacă îi consideră pe oamenii care locuiesc în Donbass drept cetățenii lor? Ai lor, nu străini!

Acum, despre cum să construim viitorul. Acordurile de la Minsk spun că este necesar să se modifice Constituția Ucrainei și să se asigure, de fapt, autonomia [pentru Donbass], să se organizeze alegeri, să se declare amnistie. Dar ce vedem noi – am amintit, deja, despre asta – în proiectul de lege privind perioada de tranziție? În loc de alegeri, se vorbeşte despre  o administrație militară. În loc de amnistie – lustrație. În loc de alegeri și decizii politice ale problemelor politice – „întoarcerea trupelor la locurile de desfășurare permanentă”. Așa se pune problema. Ce înseamnă ”întoarcerea trupelor la locurile lor de desfășurare permanentă”? Adică să fie introduse trupe în acest teritoriu [Donbass], fără niciun proces politic, fără alegeri.

Atenţie, există în Acordurile de la Minsk, am spus-o deja, o cerință de modificare a Constituției. Unde sunt aceste modificări ale Constituției? Mai mult, se spune că acestea trebuie convenite cu reprezentanții LPR și DPR [republicile Lugansk și Donețk]…

Noi chiar vrem să construim relații de bună vecinătate cu Ucraina și, după cum se spune, cu orice preț, facem practic totul. Dar cum poți construi relații cu conducerea de astăzi – având în vedere ceea ce fac ei? Este aproape imposibil!

Dar suntem gata să lucrăm cu acele forțe care ar dori să construiască relații cu Rusia într-o manieră de bună vecinătate. Dar ce se întâmplă cu aceste forțe? Reglări de conturi extrajudiciare, sancțiuni împotriva cetățenilor proprii, ceea ce este contrar legii și Constituției Ucrainei sau, pur și simplu, asasinate pe stradă. Însă nimeni nu caută criminalii.

Adineaori, am fost întrebat despre crimele care, din păcate, au avut loc în țara noastră. Ați întrebat: unde sunt cei care au comandat aceste crine? Oamenii  respectivi sunt în închisoare. Dacă ei au comandat asasinate sau nu – dar, în orice caz, sunt în închisoare. Iar acolo [în Ucraina], ce se întâmplă? Ucis în stradă – nimeni nu caută deloc pe nimeni. La Odesa, oamenii au fost arși de vii în Casa Sindicatelor – măcar cineva a mișcat un deget pentru a-i găsi pe criminali? Nimic de genul ăsta!

Adică, nu avem nicio șansă să lucrăm cu acei oameni care vor să construiască relații cu noi. Acești oameni, care vor să lucreze cu noi, sunt distruși- aceasta este problema”.

Acuzațiile la adresa Gazpromului sunt incorecte

Vladimir Putin a declarat că este nedrept ca Moscova să fie învinuită de preţurile-record la gaze naturale din Europa, în condiţiile în care, afirmă liderul de la Kremlin, gigantul rus Gazprom îşi îndeplineşte toate obligaţiile în privinţa livrărilor.

Putin a insistat că Gazpromul a trebuit să-şi îndeplinească obligaţiile în conformitate cu prevederile acordurilor pe termen lung înainte de a livra gaze către pieţele spot, iar ţările care au încheiat contracte pe termen lung – cum este cazul Germaniei – se bucură în prezent de preţuri mult mai scăzute, ba chiar pot revinde, cu profit,  gaze către vecinii lor.

Europa şi-a creat propriile probleme cu gazele şi ar trebui să şi le rezolve singură, a insistat Putin.

El a mai spus că Rusia a avertizat partenerii europeni cu privire la pericolul distrugerii sistemului de contracte pe termen lung. „Am spus și vreau să repet – nu trebuie să distrugem contractele pe termen lung. Nu, afirma Comisia Europeană, trebuie să trecem la relațiile de piață, piața va reglementa totul. Iată că piața a reglementat, s-a ajuns la mai mult de 2.000 de dolari pe o mie de metri cubi.

Problema demografică

”În prezent avem aproximativ 81 de milioane de persoane de vârstă aptă de muncă. Trebuie să creștem la modul serios această cifră până în 2024 și  2030. Este unul dintre factorii de creștere economică. Ca să nu mai vorbesc despre componenta geopolitică a acestei probleme dintre cele mai importante”. Așadar, protejarea poporului, despre care a vorbit Soljenițîn, devine și este una dintre cele mai importante sarcini și unul dintre motoarele creșterii.

Agenții străini

Potrivit președintelui, ponderea organizațiilor recunoscute ca fiind agenți străini în Rusia este aceeași ca și în Statele Unite, dar responsabilitatea pentru încălcări ale legii, în Federația Rusă, este mai blândă. ”Avem 74 de organizaţii recunoscute ca fiind agenţi străini – din numărul total de 200.000 de ONG-uri înregistrate. Adică 0,034% – este la fel ca în State.

Dar care este diferența? Și adevărul este că acolo, dacă nu ți-ai închis activitățile, te confrunți cu răspundere penală de până la cinci ani de închisoare. Chiar dacă ai oprit această activitate și ai închis organizația, asta nu te scutește de răspunderea penală…

Nu avem nimic de acest fel. Nu interzicem activitatea acestor organizații, nu dorim decât un singur lucru: ca organizațiile care sunt angajate în activități politice interne în Rusia să declare clar sursele de finanțare pentru activitățile lor. Asta e tot, pot continua să lucreze în continuare. Legea noastră este mult mai liberală. Dacă credeți că acest lucru nu este suficient… haideți să facem, ca în SUA, să introducem răspunderea penală pentru această activitate, dacă organizația nu-și opreşte activitatea. Dar noi nu cerem nici măcar încetarea activității – spuneți-ne doar, sincer, care este sursa finanțării dumneavoastră.

Obscurantism în domeniul genului

Vladimir Putin: ”Țin la abordarea tradițională conform căreia o femeie este o femeie și un bărbat este un bărbat. Mama este mama, tata este tata. Și sper că societatea noastră are o protecție morală internă împotriva acestui obscurantism, dictată de confesiunile tradiționale ale Federației Ruse”, a spus șeful statului. El a remarcat că particularitatea și forța societății milenare ruse constau în faptul că statul s-a format ca unul multiconfesional și multietnic și am învățat să ne respectăm reciproc. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă să respectăm fundamentele culturii noastre spirituale tradiționale. Toate popoarele Federației Ruse – vreau să subliniez, toate – au o anumită protecție morală internă față de obscurantismul în domeniul genului… Da, lasă-i să facă ce vor acolo…”

Sport și politică

Președintele a considerat inacceptabilă și greșită decizia SUA privind boicotarea diplomatică a Jocurilor Olimpice de la Beijing.

”Am vorbit cu mult timp în urmă, a spus șeful statului rus, cu unul dintre foștii președinți ai Statelor Unite – ghiciți cu cine – și mi-a spus: blocadele Jocurilor Olimpice de la Los Angeles și, respectiv, de la Moscova au fost o mare greșeală, inclusiv din partea Statelor Unite.

Iată că Statele Unite continuă să calce pe aceeași greblă. Ce a cauzat acest lucru – un boicot diplomatic, politic al Chinei? Încercări de a descuraja dezvoltarea Republicii Populare Chineze. Alte motive nu există și nici poate exista.

Sportul, ca și arta, trebuie să unească oamenii și nu să creeze probleme în relațiile dintre popoare și state. Și când sportul este lipsit de această valoare de bază, întreaga comunitate internațională este afectată”.

Încă o dată, despre expansiunea NATO

Vladimir Putin: ”Am vorbit despre situația care s-a creat în jurul extinderii NATO către est. Ei bine, de ce a trebuit să facă un asemenea lucru? A existat un om poltic, reprezentant al Partidului Social Democrat din Germania, Egon Bar. El a propus construirea unui sistem de securitate în Europa, în urma retragerii trupelor sovietice din Germania și din Europa de Est, pe o nouă bază – păstrând NATO, dar fără a include țările din Europa Centrală și de Est în această alianță, și creând un nou sistem de securitate, egal pentru toți, cu participarea și a Canadei, şi a Statelor Unite, şi a Rusiei […] În caz contrar, a spus el, dacă nu o facem, atunci virtualul Zid al Berlinului se va mișca mai spre est și vom avea aceleași probleme ca acum. Este exact ceea ce s-a întâmplat. Și de ce? Aceasta este o încercare de a descuraja, adică o politică greșită, la fel cum este o greșeală să încerci să folosești sportul… pentru a rezolva unele probleme politice de moment”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937258