MAE rus: Vremurile dialogului nuanțat în relațiile cu NATO au trecut
24/12La mulți ani!
25/12Lavrov: Rusia va continua să promoveze ideea organizării unui summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU
Potrivit șefului Ministerului Rus de Externe, platforma summitului membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU va fi folosită activ pentru a proteja dreptul internațional și organizațiile la care participă Rusia.
Parametrii specifici ai reuniunii celor ”cinci” ai Consiliului de Securitate al ONU (Rusia, Franța, SUA, Marea Britanie, China) sunt acum în discuție, Rusia urmând să promoveze în continuare această idee, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat RT pe agenda internațională.
”Pentru a depăși aceste tendințe – tendința de a reveni la un fel de dictat, hegemonie [a Statelor Unite și a aliaților săi], președintele Putin a propus convocarea unui summit al membrilor permanenți [Rusia, Franța, SUA, Marea Britanie, China] al Consiliului de Securitate [ONU], nu pentru că sunt mai importanți decât alții, ci pur și simplu au o responsabilitate specială, în conformitate cu Carta ONU… Vom promova această idee. Este în lucru. Acum discutăm despre anumiți parametri, o etapă pregătitoare”, a spus el.
Potrivit lui Lavrov, platforma pentru summitul membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU va fi folosită în mod activ pentru a proteja dreptul internațional și organizațiile la care participă Rusia. ”Nu doar ONU, ci și CSTO (Organizația Tratatului pentru Securitate Colectivă – n.r.), Uniunea Economică Eurasiatică, CSI, BRICS, SCO și, apropo, G20”, a enumerat el.
Ministrul a subliniat că G20 este ”un fel de o imagine concentrată a întregului spectru al statelor membre ONU… Aceasta este exact platforma în care este posibil și necesar să se elaboreze recomandări, care sunt apoi supuse formatelor universale, în primul rând Națiunilor Unite.”
În ianuarie 2020, președintele rus Vladimir Putin a prezentat o inițiativă de a organiza o reuniune a liderilor ”celor cinci” ai Consiliului de Securitate al ONU, care ar putea discuta probleme globale de stabilitate și securitate. Ideea a fost susținută de toți ceilalți participanți în acest format – Marea Britanie, China, SUA și Franța.