Câți ruși regretă destrămarea URSS
24/12MAE rus: Vremurile dialogului nuanțat în relațiile cu NATO au trecut
24/12Lavrov i-a propus secretarului general al NATO să-și schimbe locul de muncă
La baza securității europene se află principiul indivizibilității, iar dacă Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, consideră că este posibil să îl ignore, va trebui să-și schimbe locul de muncă, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat postului de televiziune RT.
”Dacă domnul Stoltenberg crede că membrii Alianței Nord-Atlantice au dreptul să scuipe pe acest principiu, consfințit în documentele adoptate la cel mai înalt nivel, atunci, probabil, el, într-adevăr, trebuie să găsească un alt loc de muncă, pentru că nu face faţă de nici un fel îndatoririlor sale”, a spus Lavrov.
Ministrul a calificat ”zgomotoase și destul de arogante” declarațiile lui Stoltenberg, potrivit cărora nimeni nu are dreptul să încalce Tratatul de la Washington, ”conform căruia ușile sunt deschise oricărui potențial aspirant care dorește să adere la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord”.
”Nu suntem parte a acestei structuri, nu suntem semnatari ai acestui Tratat, dar suntem, cum am spus deja, semnatari ai unui document euro-atlantic regional mult mai amplu, care conține principiul indivizibilității securității”, a explicat șeful MAE Rus.
Tratatului Atlanticului de Nord sau Tratatul de la Washington a fost încheiat în 1949 și a devenit documentul fondator al NATO, amintește publicația RBC.
La începutul lunii decembrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că este necesar pentru Rusia să obțină garanții juridice de securitate din partea Statelor Unite și a NATO. În special, el a propus să fie consfințit principiul neextinderii spre Est a NATO. La 15 decembrie, MAE Rus a publicat proiectul de tratat privind garanțiile de securitate. Partea rusă a propus, în special, ca în NATO să nu fie primite țări care au făcut parte din URSS și să se renunțe la activități militare pe teritoriile acestor state. În proiectul de Tratat cu SUA, Rusia propune, de asemenea, să se renunțe la desfășurarea de arme nucleare în afara teritoriilor naționale. Ulterior, viceministrul de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că este necesară dezavuarea hotărârii summitului NATO din 2008, de la București, conform căreia Ucraina și Georgia vor deveni membre ale Alianței.
Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat, comentând propunerile Rusiei privind garanțiile de securitate, că printre ele sunt unele clar inacceptabile, dar sunt și unele care pot fi discutate. Washingtonul se așteaptă ca negocierile cu Moscova să demareze la începutul anului 2022. Blinken a menționat că SUA sunt pregătite pentru contacte diplomatice prin numeroase canale, inclusiv Consiliul Rusia – NATO și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
La mijlocul lunii decembrie, Stoltenberg – care, până să ajungă șeful NATO a fost premierul Norvegiei – a declarat că intenționează să obțină funcția de șef al Băncii Centrale a regatului. O funcție la care pretind, în total, 22 de candidați, o decizie urmând să fie anunțată la 1 martie 2022. Dacă Stoltenberg va ocupa această funcție, va putea prelua noile atribuții nu mai devreme de expirarea mandatului său la NATO, adică în toamna anului viitor.
Principiul indivizibilității securității înseamnă că securitatea unui stat nu trebuie să fie asigurată pe seama securității altuia.