”Știți deja că filosofia noastră este bine și de mult cunoscută, ea este concentrată în versurile unui cântec celebru ”Oare vor rușii război”. Noi nu vrem război, președintele (Vladimir) Putin a repetat încă o dată acest lucru: nu avem nevoie de conflicte, noi sperăm că pentru nimeni altcineva conflictele nu reprezintă un mod dorit de acțiune. Ne vom asigura cu fermitate securitatea noastră cu acele mijloace pe care le considerăm necesare”, a spus Lavrov.
Cei cinci membri ai Consiliului de Securitate
Pe de altă parte, șeful diplomației de la Moscova a anunțat că sunt în curs de derulare discuții legate de parametrii concreți ai unei întâlniri ai ”celor cinci” membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (Rusia, Franța, SUA, Marea Britanie, China), Rusia continuând să promoveze această idee.
”Tocmai pentru a depăși aceste tendințe, tendințele de revenire la un fel de dictat, la hegemnonia Statelor Unite și a aliaților lor, președintele Putin a propus convocarea unui summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate, nicidecum pentru că ele ar fi mai importante decât altele, ci pur și simplu, pentru că ele poartă o responsabilitate aparte, în conformitate cu Carta ONU. (…) Vom promova această idee. Este deja în lucru. Discutăm acum parametrii concreți, etapa pregătitoare”, a detaliat Lavrov, citat și de agenția TASS.
Potrivit spuselor sale, platforma summitului membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU va fi activ folosită pentru apărarea dreptului internațional și a organizațiilor la care participă Rusia. ”Nu este vorba doar de ONU, dar și de ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, n.r.), de Uniunea Economică Eurasiatică, CSI, BRICS, Organizația de Cooperare de la Shanghai, dar și, printre altele, de Grupul celor 20”, a enumerat el.
Ministrul a subliniat că Grupul celor 20 este ”un fel de imagine concentrată a întregului spectru de țări membre ONU. (…) Este exact acea platformă unde pot și trebuie să fie elaborate recomandările avansate, ulterior, spre dezabatere în formatele universale și, înainte de toate, în Organizația Națiunilor Unite”.
După cum menționează agenția TASS, în ianuarie anul trecut, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a avansat inițiativa desfășurării unei întâlniri a liderilor ”celor cinci membri” ai Consiliului de Securitate al ONU, care ar putea, astfel, discuta problemele globale ale securității și stabilității. Ideea a fost susținută de toți ceilalți participanți la acest format – Marea Britanie, China, SUA și Franța.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.