Peste 70 milioane de persoane au făcut schema completă de vaccinare în Rusia
18/12Kosaciov: Rusia a explicat clar ce înțelege prin garanții de securitate
19/12Analistul american Michael O’Hanlon a explicat de ce Ucraina nu poate fi primită în NATO
Analistul american Michael O’Hanlon, reprezentantul celui mai mare centru de reflecție din SUA, a îndemnat autoritățile de la Washington să regândească ideea extinderii spre Est a Alianței Nord-Atlantice. El consideră că Statele Unite trebuie să ”găsească alte metode de apărare a Ucrainei, Georgiei și a altor țări neutre din Europa de Est, în afară de aderarea acestor state la NATO, scrie publicația ”Vzgliad”.
”Trebuie să regândim ideea de extindere a NATO… Mai mult, după cum ne arată marile exerciții militare ale președintelui Rusiei, Vladimir Putin, el poate ajunge în Ucraina mult mai repede decât noi și cu mai multe forțe”, a subliniat expertul într-un material pentru ziarul USA Today.
Expert militar și politolog, Michael O’Hanlon este cercetător principal la Brookings Institution, unul dintre cele mai importante centre analitice americane, cu sediul la Washington. Președintele institutului este Strobe Talbott, fost subsecretar de stat al SUA.
Potrivit expertului, criza din relațiile americano-ruse a apărut inclusiv pentru că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu cere, ci el chiar pretinde ca țara lui să fie primită în NATO și nu înțelege de ce Bruxelles-ul nu a făcut încă acest lucru. Potrivit lui O’Hanlon, pentru NATO, a accepta intrarea Ucrainei în componența Alianței înseamnă a condamna această țară la rolul de miel de sacrificiu pentru Rusia. Invitând, în 2008, Kievul și Tbilisi în NATO, administrația președintelui de atunci al SUA, George Bush, a desenat deja ”ținte pe spatele” Ucrainei și Georgiei, pe care Rusia le-ar lua în vizor dacă cele două state vor fi, brusc, acceptate în NATO.
”Aderarea Ucrainei și a Georgiei la NATO va opri, oare, Rusia de la agresiune? Moscova își face mult prea multe griji pentru aceste țări, atât de strâns se întrepătrund ele cu istoria Rusiei, cu oamenii ei, cu geografia ei și, prin urmare, cu securitatea ei”, scrie expertul militar. El amintește: dacă, brusc, ar deveni membră NATO, Ucraina va cere cartierului general al Alianței ajutor militar împotriva Rusiei, iar Carta NATO impune să fie trimis în Ucraina și un contingent militar american.
În acest caz, spune analistul militar, devine iminent un război între SUA și Rusia, care, cu siguranță, va fi mondial și, posibil, nuclear. ”Ucraina, Georgia și alte țări post-sovietice sunt state mândre, minunate, suverane. Dar nu reprezintă acele locuri unde noi trebuie să fim gata să trimitem trupe SUA, pentru ca americanii să lupte și să moară acolo, cu riscul escaladării unui conflict nuclear”, scrie O’Hanlon.
El notează că Statele Unite trebuie ”să găsească alte metode de a apăra Ucraina, Georgia și alte țări neutre din Europa de Est”. Potrivit politologului, noul tratat de securitate trebuie să ceară Moscovei ”să înceteze a mai incita separatismul în estul Ucrainei (și în nordul Georgiei), să recunoască suveranitatea totală și drepturile acestor țări de a adera la alte organizații internaționale, precum Uniunea Europeană”.
În încheiere, jurnalistul i-a îndemnat pe președinții Statelor Unite și Rusiei, Joe Biden și Vladimir Putin, să discute împreună cu alți lideri ai NATO la summitul pe care intenționează să-l organizeze, tema noului sistem de securitate pentru Europa de Est.