Hot News
Rusia a propus NATO să renunțe la organizarea de mari exerciții militare în zone de frontieră
17/12
MAE rus a publicat proiectele de acord cu SUA și cu NATO privind garanțiile de securitate
18/12

Proiect de acord bilateral: Rusia a propus SUA retragerea armelor nucleare amplasate în Europa

Sediul principal al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei din Moscova/ Foto: RIA Novosti

Rusia a propus Statelor Unite să renunțe la desfășurarea de arme nucleare în afara granițelor lor și să retragă armamentul deja desfășurat de către părți dincolo de teritoriul lor național, se arată în proiectul de acord bilateral, publicat pe site-ul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei, scrie agenția Lenta.ru.

Documentul prevede, de asemenea, lichidarea de către părți a infrastructurii ce permite desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul altor state. ”Părțile nu vor antrena să folosească arma nucleară militari și persoane civile din țările care nu dețin armă nucleară”, scrie în proiectul de acord. De asemenea, Moscova îndeamnă Washingtonul să renunțe la exercițiile militare ce presupun folosirea armei nucleare.

Majoritatea armelor nuclare ale Statelor Unite desfășurate în afara granițelor lor se află în Europa. Potrivit estimărilor organizației americane ”Centrul pentru controlul armelor și al neproliferării”, în 2021, aproximativ 100 de arme nucleare americane erau depozitate la bazele militare din cinci state membre ale NATO: Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia.

În cursul acestei săptămâni, amintește Lenta.ru, Moscova a fost vizitată de consilierul Secretarului de Stat al SUA, Karen Donfried. Cu acest prilej, oaspetelui i-au fost înmânate proiectele rusești ale acordurilor cu Statele Unite și cu NATO în domeniul securității. La 17 decembrie, textele au fost publicate pe site-ul oficial al MAE Rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2939790