Categories: Rusia si lumea

De ce UE vrea să renunțe la contractele pe termen lung de aprovizionare cu gaze

Absența, în Uniunea Europeană, a unor contracte pe termen lung cu Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale sprijină producătorii de energie verde, deoarece nu permite stabilizarea prețurilor, este de părere analistul financiar Mihail Beliaev, doctor în științe economice. Intervievat de agenția Lenta.ru, el a adăugat că, după toate probabilitățile, Uniunea Europeană nu a învățat nimic din criza gazelor din acest an.

Unul dintre obiectivele strategiei Uniunii Europene de decarbonizare și de ”tranziție către o energie verde” o constituie renunțarea la contractele de gaze pe termen lung cu Rusia. În același timp, Comisia Europeană intenționează să stabilească termene precise, după care toate acordurile pe termen lung vor fi puse sub interdicție. În proiectul de lege care ar urma să fie publicat pe 15 decembrie și supus dezbaterii la summitul UE din ziua următoare, de la Bruxelles, se vorbește despre anul 2049, potrivit agenției Bloomberg.

Lecția neînvățată și lobby-ul verde

Beliaev a amintit că tocmai contractele pe termen lung asigură livrări stabile la prețuri fixe şi că ele sunt cele care nu permit salturi bruște precum cele care au avut loc anul acesta și care au provocat criza gazelor în Europa.

”Este evident faptul că Europa nu a învățat nimic din toate cele întâmplate. Problema este că prețurile stabile garantează întreprinderilor care utilizează gaze naturale – cam toate, practic – o înțelegere solidă și de perspectivă despre cum vor evolua afacerile lor. Mediul de afaceri este cel care are, în primul rând, nevoie de contracte pe termen lung, deoarece acest lucru face posibilă realizarea de prognoze. De ce nu înțelege UE acest lucru este greu de spus. Probabil că, în acest caz, se bazează mai mult pe interesele producătorilor de energie alternativă”, a apreciat analistul.

El este convins că o asemenea abordare unilaterală și susținerea exclusivă a energiei verzi va genera mari probleme pentru dezvoltarea economiei la scară largă. Cel puțin din cauza faptului că, așa cum o demonstrează practica, acest domeniu nu este încă pe deplin dezvoltat și fiabil.

”Se pare că Europa presupune că, pe viitor, resursele energetice precum gazele naturale vor fi din ce în ce mai solicitate, ceea ce va conduce la o creștere corespunzătoare a prețurilor de pe piață, scumpire care va deveni și mai inevitabilă în condițiile în care absența contractelor pe termen lung nu va garanta stabilitate în procesul de formare a prețurilor. Iar acest lucru va sprijini producătorii de energie alternativă. De asemenea, în UE, după cum ne amintim, perspectivele de producție a resurselor naturale sunt limitate și vor continua să scadă, în timp ce energia verde nu va face decât să crească, extinzându-și cota de piață”, a concluzionat analistul.

Aprobarea proiectului de lege va însemna, practic, refuzul de a accepta condițiile propuse de Rusia. Dezbaterea documentului ar putea avea loc pe fondul unei noi creșteri a prețurilor la gaze naturale. Marți, la începutul sesiunii de tranzacționare, prețul combustibilului la hub-urile europene a trecut de 1450 de dolari per mia de metri cubi.

 

owner

Recent Posts

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

4 ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

5 ore ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

7 ore ago

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

7 ore ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

o zi ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

o zi ago

This website uses cookies.