Hot News
Putin, despre linia de confruntare a NATO împotriva Rusiei
09/12
Chinezii au acuzat Ucraina că pregătește un război cu Rusia
10/12

Nu se va da uitării! La 75 de ani de la încheierea Procesului de Nürnberg

9 decembrie 2021. Casa Rusă din București. Prezentarea cărții- album ”Nu se va da uitîrii. La 75 de ani de la încheierea procesului de la Nurnberg. La microfon, Ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin/ Foto: Casa Rusă din București

La Casa Rusă din București a fost prezentată cartea-album ”Nu se va da uitării. La 75 de ani de la încheierea Procesului de la Nürnberg”, conținând fotografii și documente și fiind editat sub egida Ambasadei Rusiei în România. Cartea a fost creată pe baza materialelor din proiectul expoziției omonime a Societății Istorice din Rusia, a Fundației ”Istoria Patriei” și a Agenției Federale de Arhivă, expoziție care a avut loc astă toamnă, la București.

Unul dintre autorii proiectului ”Nu se va da uitării”, Konstantin Moghilevski, președintele Cosiliului de conducere al Societății Istorice din Rusia, transmite salutări participanților la eveniment/ Foto: Biroul de presă al Ambasadei Ruse în România

Proiectul ”Nu se va da uitării”, care relatează despre atrocitățile comise de naziști și complicii lor împotriva populației civile în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, își propune să ne reamintească sacrificiile făcute de popoarele din URSS pentru a salva lumea de ”ciuma brună” a secolului al XX-lea.

La eveniment au fost prezenți ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin, ambasadorul Republicii Belarus, Andrei Grinkevich, precum și înalți oficiali ai ambasadelor Armeniei, Kazahstanului și Rusiei în România. Au participat reprezentanți ai mediului academic local, ai organizațiilor de compatrioți și jurnaliști.

Konstantin Moghilevski, președintele Consiliului Societății Istorice din Rusia, unul dintre autorii proiectului expozițional ”Nu se va da uitării”, a salutat participanții la eveniment în regim de videoconferință. El a apreciat inițiativa Ambasadei Ruse din București de a transpune materiale și documente ale expoziției într-un format de carte și a adus mulțumiri Ambasadei și Casei Ruse pentru implementarea acestei inițiative.

În cadrul prezentării moderate de Vyacheslav Samoshkin, redactor-șef al publicației Vești din Rusia, au mai luat cuvântul prof. doctor în istorie de la Institutul de Filozofie și Psihologie al Academiei Române, Nicolae Iuga; fost procuror-criminalist al Procuraturii Generale din România, Vasile Vintilescu; doctor în istorie de la Asociația ”Gh.Brătianu”, Constantin Corneanu; publicistul și astrologul Sergiu Bălan, dr.prof.univ. de la Universitatea Naţională de Aparare ”Carol I”, Constantin Teodorescu și magistrantul Facultății de Istorie a Universității din București, Ștefan Rădulescu.

Au mai vorbit online și oaspeți din Republicile Belarus și Moldova – Stanislav Cerepko, decan al Faculțății de istorie a Universității ”F.Skorina”din Gomel și, respectiv, Ian Feldman, președintele Consiliului pentru prevenirea și lichidarea discriminării și asigurarea egalității, precum și elevii de la Școala Rusă de pe lângă Ambasada Federației Ruse în România.

 

 

Foto: Casa Rusă din Bucurețti

Toți vorbitorii au apreciat foarte mult proiectul ”Nu se va da uitării”, dedicat proceselor de la Nürnberg ale criminalilor naziști, remarcându-i utilitatea în păstrarea adevărului istoric despre cel de-al Doilea Război Mondial pentru a preveni repetarea acestei teribile tragedii general umane și pentru a însănătoși situația din lume.

O parte din tirajul cărții ”Nu se va da uitării” a fost predată, deja, la Biblioteca Națională a României, urmând ca ediția să fie acordată și altor biblioteci din țară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2958031