Hot News
O mișcare neașteptată a lui Biden în urma discuțiilor cu Putin, arată analiștii chinezi
08/12
Putin a descris discuția sa cu Biden ca fiind foarte deschisă, la obiect și constructivă
09/12

Alexander Rahr: Sper că întâlnirea Putin – Biden va servi detensionării

Politologul german Alexander Rahr /Foto din arhiva personală

Cred că acest summmit virtual a fost foarte util. Firește, trebuie să mai așteptăm declarații mult mai concrete de ambele părți, dar sper că el va servi, cu adevărat, detensionării. Aș dori să amintesc faptul că, înainte de summitul anterior dintre Putin și Biden, cel de la Geneva, mulți au prezis că nu va duce nicăieri, consideră analistul german Alexander Rahr, citat de ”Rossiiskaia gazeta”.

Și pentru că veni vorba, astfel de declarații s-au făcut auzite mai mult dinspre partea americană. Mulți l-au sfătuit pe Biden să nu-l întâlnească pe Putin, așa cum îl sfătuiseră, până atunci, și pe Trump. În Statele Unite există un puternic partid al ”uliilor”, care nu vor să discute cu Rusia. În ajun, și în Germania, ziarele proamericane, transatlantice, au scris că, ”în caz de război, Rusia nu are nici o șansă împotriva NATO” – nu este un citat exact, dar esența asta este. Asemenea articole nu au existat în presa occidentală în ultimii 80 de ani, ceea ce este foarte îngrijorător.

Slavă Domnului, că, totuși, nu sunt tipice pentru Occident. Dar trebuie să înțelegem că asemenea materiale provin de la clasa politică americană, de la centrele de gândire americane, care folosesc Ucraina ca un berbece împotriva Rusiei. Cu toate că pe ei politica ucraineană nu-i interesează, de fapt. Totuși, președintele american poartă responsabilitatea pentru stabilitatea mondială. De aceea, Biden a organizat a doua întrevedere cu Putin. Iar faptul că ei au abordat inclusiv subiecte care nu au nici o legătură cu Ucraina, demonstrează că liderii caută niște piste separate, niște direcții, unde să poată lucra împreună în mod constructiv și pragmatic, să reducă intensitatea patimilor și a confruntării.

Sunt convins că au vorbit și despre dezarmare și despre situația din jurul programului nuclear iranian. Ultimul subiect a fost confirmat de Casa Albă. Iranul este o extraordinară platformă de cooperare. Cred că este un semnal bun. La fel ca și faptul că președinții au stat de vorbă aproape două ore. Ceea ce înseamnă că nu a fost un dialog al amenințărilor. Dacă unul ar fi început să-l amenințe pe celălalt, discuția nu s-ar fi prelungit atât. Se poate spera că Moscova și Washingtonul au o agendă constructivă și că se definitivează. Mai departe, mai vedem.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3019605