Direcția principală a tuturor eforturilor noastre profesionale rămâne crearea celor mai favorabile și, mai ales, a celor mai sigure condiții externe pentru dezvoltarea internă dinamică a țării, îmbunătățirea bunăstării și a calității vieții cetățenilor noștri. Tocmai acest obiectiv este stabilit în Conceptul de politică externă a Federației Ruse, aprobată de președintele rus Vladimir Putin în noiembrie 2016 și în toate celelalte documente doctrinare.
Amendamentele la Constituție, care au o dimensiune de politică externă, adoptate anul trecut în cadrul unui vot național, sunt un ajutor de neprețuit în munca noastră de zi cu zi. Ele aduc la un nivel fundamental nou eforturile pentru a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a țării, pentru a apăra drepturile și interesele compatrioților noștri și pentru a păstra adevărul istoric.
Stimați colegi,
În cadrul unei ședințe extinse a colegiului Ministerului Afacerilor Externe din 18 noiembrie a acestui an, președintele rus Vladimir Putin nu numai că ne-a oferit evaluări principiale ale situației în domenii cheie ale activității diplomației ruse, dar ne-a și stabilit unele sarcini practice, la scară largă, pentru viitor.
Situația în afacerile internaționale rămâne dificilă, iar în unele aspecte este pur și simplu degradantă. Motivul principal este lipsa de dorință a Washingtonului și a aliaților săi occidentali de a recunoaște realitățile sistemului policentric emergent al ordinii mondiale, dorința lor încăpățânată de a rezolva problemele emergente cu forța, sprijinindu-se pe o gamă largă de instrumente ilegitime – de la utilizarea sancțiunilor economice unilaterale la intervenția directă în treburile interne ale statelor suverane în spiritul ”revoluțiilor de culoare”.
S-a ajuns în punctul în care occidentalii distrug în mod intenționat arhitectura juridică internațională centrată pe ONU, formată ca urmare a Marii Victorii, încercând să înlocuiască această arhitectură cu un fel de ”ordine bazată pe reguli” care le este benefică doar lor. Aceste ”reguli” sunt elaborate în secret, în formate restrânse, convenabil pentru Occident, ocolind ONU, iar apoi se încearcă impunerea lor tuturor celorlalți.
Printre cele mai controversate ”proiecte” care au apărut sub marca acestei ”ordini mondiale” se numără inițiativa SUA de a convoca un ”summit pentru democrație”. Acesta va avea loc în perioada 9-10 decembrie, în regim de videoconferință. Americanii au decis singuri pe cine să invite la această ”întâlnire într-un cerc limitat” și pe cine nu. Între timp, după bombardarea Iugoslaviei, Irakului, Libiei, după douăzeci de ani de ”experiment” în Afganistan și alte aventuri, încercările Washingtonului de a uzurpa dreptul de a evalua gradul de ”democrație” al unui stat sau al altuia par, pur și simplu, cinice. Este evident că s-a fixat un curs pentru a crea noi linii de demarcație în afacerile internaționale – de data aceasta, în contextul confruntării dintre un grup de țări care își imaginează că sunt ”arbitri ai destinelor omenirii” și alți membri ai comunității mondiale.
În aceste condiții, nu există și nu poate exista o alternativă rezonabilă la politica externă independentă și deschisă dusă de Rusia. Nu impunem nimic nimănui, nu învățăm pe nimeni nimic. Suntem totdeauna pregătiți să dezvoltăm un dialog interstatal egal cu toată lumea – pe baza solidă a dreptului internațional și a principiilor Cartei ONU. În același timp, tăiem scurt și din fașă orice încercare de a ni se vorbi pe un ton de mentorat, arogant sau, cu atât mai mult, de a ne șantaja, de a se amesteca în treburile noastre. Răspunsul este întotdeauna dur și hotărât. O discuție cu orice interlocutor nu poate fi decât exclusiv reciproc respectuoasă, având ca scop găsirea unui echilibru de interese.
Această linie de comportament, care presupune protecția consecventă a intereselor naționale și, în același timp, construirea de bune relații cu partenerii străini din toate zonele geografice, își dovedește pe deplin eficacitatea. Aceasta permite să aprofundați cooperarea reciproc avantajoasă cu marea majoritate a țărilor din lume, în care trăiește mai mult de 80% din populația globului.
Rusia – o mare putere eurasiatică, euro-pacifică, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU – este conștientă de responsabilitatea sa specială pentru menținerea păcii și stabilității pe planetă. Promovăm o agendă globală și regională unificatoare care vizează mobilizarea eforturilor colective pentru a rezolva în mod eficient problemele stringente ale timpului nostru – de la lupta împotriva terorismului până la depășirea consecințelor pandemiei de coronavirus. Tocmai această filozofie a stat la baza inițiativei președintelui rus Vladimir Putin de a convoca un summit al statelor – membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU.
Nu este vorba despre formarea unui ”club select” care ar lua decizii pentru restul lumii. Cu atât mai mult, având în vedere apariția unor noi centre mondiale de dezvoltare, acest lucru ar fi, pur și simplu, imposibil. Țara noastră participă activ la activitatea unui număr de structuri inovatoare de guvernare globală, care reflectă realitățile unei lumi multipolare. În primul rând, acestea sunt BRICS, SCO (Organizația de Cooperare de la Shanghai – n.r.), unde nu există ”lideri” și ”supuși”, ”profesori” și ”elevi”, iar deciziile se iau pe baza unui consens probat. Voi menționa, de asemenea, o astfel de structură precum G20, în care s-a mutat dezbaterea multor probleme financiare și economice dintre cele mai importante, în care sunt reprezentați membrii G7 din Occident, precum și țările BRICS și tovarășii lor de idei; mai mult, sunt reprezentați cu drepturi absolut egale.
În vastul spațiu eurasiatic, funcționează fructuos asemenea asociații interstatale cu adevărat democratice, cu participarea Rusiei, precum CSI (Comunitatea Statelor Independente – n.r.), EAEU (Uniunea Economică Eurasiatică – n.r.), SG (Statul Unional Rusia-Belarus – n.r.) și CSTO (Organizația Tratatului privind Securitatea Colectivă – n.r.).
Vorbind despre procesele din Eurasia, voi menționa și nivelul înalt, fără precedent, al relațiilor strategice ruso-chineze, care au un caracter cu adevărat cuprinzător și care joacă un rol stabilizator important în afacerile regionale și internaționale. Avansează relațiile de un parteneriat strategic privilegiat cu India. Se întăresc legăturile cu majoritatea partenerilor din regiunea Asia-Pacific, inclusiv ASEAN. Se lucrează pentru a combina potențialele EAEU și ale inițiativei chineze ”O centură, un drum”, pentru a consolida legăturile dintre EAEU, SCO și ASEAN și pentru a armoniza procesele de integrare pe vastul nostru continent. Toate acestea creează condiții prealabile bune pentru implementarea inițiativei președintelui Vladimir Putin de a forma un Parteneriat Eurasiatic Mare, nu doar în interesul creșterii economice durabile de pe continent, ci și al construirii, acolo, a unui contur de securitate egală și indivizibilă.
Cooperarea cu statele africane atinge un nivel fundamental nou. Acest lucru este facilitat de implementarea consecventă a acordurilor încheiate la primul summit Rusia-Africa de la Soci, în octombrie 2019. Împreună cu prietenii noștri africani, lucrăm la pregătirile celui de-al doilea summit. Se adâncesc și legăturile cu America Latină atât pe linie bilaterală, cât și pe linia numeroaselor structuri subregionale.
Țara noastră, care a adus o contribuție deosebită la procesul de decolonizare, respinge categoric orice încercare de a impune o voință externă țărilor și popoarelor independente. Nu sunt acceptabile pentru noi nici încercările fostelor metropole de a revendica unele drepturi speciale asupra continentului african, nici dorința Washingtonului de a acționa în spiritul ”Doctrinei Monroe” în emisfera Vestică . Vom continua să apărăm dreptul fiecărui stat și popor de a-și determina căile și modelele propriei dezvoltări.
În centrul atenției noastre rămân eforturile de depășire a numeroaselor conflicte regionale. Rusia aduce o contribuție concretă la rezolvarea unor astfel de crize. Acestea sunt și eforturile noastre de a-i distruge pe teroriști și de a promova dialogul politic în Siria și un rol cheie în încheierea vărsării de sânge în Nagornîi Karabah și în găsirea de soluții durabile la problemele litigioase dintre Armenia și Azerbaidjan. Suntem implicați activ în lucrările referitoare la Afganistan, Libia, Yemen, la situația din jurul programului nuclear iranian, la relațiile palestino-israeliene, la Peninsula Coreeană și alte ”puncte fierbinți”.
”Sub control special” se află starea de fapt din Ucraina. Poziția noastră rămâne neschimbată – criza internă ucraineană poate fi depășită doar prin implementarea completă și consecventă a ”Pachetului de măsuri” de la Minsk, care a fost aprobat prin Rezoluția 2202 a Consiliului de Securitate al ONU și a devenit parte integrantă a dreptului internațional. Cheia succesului este un dialog direct între părțile împlicate în conflict: Kiev, Donețk și Lugansk. Rusia este pregătită să continue eforturile de mediere în cadrul Grupului de Contact și în ”formatul Normandia”.
Din păcate, situația este serios complicată de linia deschis distructivă a statelor NATO, care încearcă să atragă Ucraina pe orbita lor, să o transforme (potrivit expresiei președintelui rus Vladimir Putin) într-un proiect ”anti-Rusia”. Furnizarea de arme letale către regimul de la Kiev se extinde, iar manevrele provocatoare cu participarea Statelor Unite pe uscat, în aer și pe mare, în apropierea granițelor noastre, se înmulțesc. În același timp, se întreprind încercări de a ne dicta cum ar trebui să se comporte Forțele Armate Ruse pe propriul nostru teritoriu.
În conformitate cu instrucțiunile președintelui rus Vladimir Putin de a face eforturi pentru obținerea unor garanții de încredere pe termen lung pentru asigurarea securității Rusiei la granițele de vest, pregătim inițiative corespunzătoare. Vom continua să reacționăm dur la orice pași neprietenoşi, evitând orice prejudiciu adus intereselor noastre naționale.
Este mult mai înțelept și mai util să unim eforturile pentru a rezolva probleme globale, precum tranziția ”verde”, digitalizarea, decât să te ocupi de pomparea tensiunilor și a retoricii rusofobe. Rusia, aflându-se printre țările avansate în ceea ce privește rezolvarea problemelor globale, este deschisă pentru cea mai largă cooperare sub auspiciile ONU. Vom zădărnici încercările Occidentului, în special ale Statelor Unite și ale Uniunii Europene, de a ”privatiza” dreptul de a stabili agenda climatică, de a o folosi pentru introducerea noilor forme de protecționism și concurență neloială.
Vom continua să promovăm acorduri cu adevărat universale privind asigurarea cuprinzătoare de consolidare a regimurilor de neproliferare nucleară și a Convențiilor privind interzicerea armelor chimice și biologice.
Printre prioritățile necondiționate se numără protecția drepturilor și intereselor cetățenilor și compatrioților noștri, promovarea pozițiilor limbii ruse, a culturii și educației naționale, sprijinirea cercurilor de afaceri ruse pe piețele mondiale.
Vom continua să asistăm regiunile țării în dezvoltarea contactelor lor internaționale. Consiliul șefilor de subiecte ale Federației Ruse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei s-a dovedit a fi eficient… la fel ca și practica prezentării potențialului regiunilor partenerilor străini în cadrul ministerului nostru și cel al misiunilor noastre externe.
Stimați colegi,
Acționând în mod responsabil și previzibil, Rusia – împreună cu aliații și tovarășii ei de idei – va lucra și de acum înainte în mod constant pentru a întări ordinea mondială consacrată în Carta ONU, ca urmare a Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial şi va suprima ferm încercările de a-i rescrie rezultatele. Vom depune eforturi pentru democratizarea comunicării interstatale, consolidarea principiilor colective, juridice în afacerile internaționale…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.