Hot News
Serghei Lavrov, despre priorități ale politicii externe a Rusiei
05/12
FSB a dezvăluit noi dovezi ale crimelor comise cu sălbăticie de naziști în Rusia
05/12

”Nu accept ”linii roșii” ale nimănui”. Biden anunță ”o discuție lungă” cu Putin

Foto: ursa-tm.ru

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că se așteaptă la o discuție lungă cu liderul rus, Vladimir Putin, despre Ucraina. ”Știm de mult despre acțiunile Rusiei și cred că vom avea o discuție lungă”, a declarat șeful administrației americane, citat de RTVI.

Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a expus în detaliu planurile lui Biden la negocierile cu Putin. Liderul american își va exprima, în special, determinarea de a apăra integritatea teritoriale a Ucrainei și de a contracara orice ”acțiuni nechibzuite sau agresive pe care le-ar putea întreprinde Rusia”.

În același timp, Biden a anunțat că se lucrează la un pachet de măsuri referitoare la relațiile dintre Moscova și Kiev. Potrivit spuselor sale, din această cauză ”lui Putin îi va fi foarte, foarte greu să facă ceea ce îi sperie pe oameni”.

Întâlnirea dintre Putin și Biden

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a anunțat că liderii celor două țări ar putea discuta în regim de videoconferință la 7 decembrie, adică săptămâna viitoare.

Potrivit cotidianului Kommersant, se analizează, de asemenea, posbilitatea organizării unei întrevederi între patru ochi a președinților rus și american la începutul anului 2022.

Precendentele negocieri dintre Putin și Biden s-au desfășurat în iunie 2021, la Geneva, la Villa La Grange. Atunci, președinții au vorbit despre stabilitate strategică, despre colaborare în lupta împotriva coronavirusului, despre situația regională din Orientul Mijlociu, abordând și alte subiecte de interes reciproc.

”Liniile roșii”

Biden a declarat, de asemenea, că ”nu va accepta ”liniile roșii” ale nimănui. La sfârșitul lunii noiembrie, ele au fost descrise de Vladimir Putin. Atunci, la forumul ”Rusia Cheamă!”, liderul rus a anunțat că, pentru Moscova, o ”linie roșie” va fi desfășurarea de armament străin în Ucraina și amenințări la adresa securității.

La rândul său, Ministerul de Externe al Rusiei a numit ”linie roșie” aderarea Ucrainei la NATO. Instituția a avertizat că atragerea Kievului pe orbita militară a Alianței este sortită la ”serioase cosecințe negative”.

”Cred că cel mai important lucru, iar președintele Putin nu pare să țină cont de acest aspect sau îl ignoră, este acela că NATO este o Alianță defensivă, o Alianță transparentă. (…) Nu este o Alianță îndreptată împotriva Rusiei, nu este o Alianță care intenționează să recurgă la acțiuni agresive împotriva Rusiei”, a declarat Anthony Blinken, calificând ca fiind greșită poziția Rusiei în privința ”liniilor roșii”.

Departamentul de Stat insistă pe ideea că apropierea NATO de granițele Rusiei este urmare a acțiunilor Moscovei, care au condus la consolidarea apărării Alianței. Blinken i-a propus lui Putin ”să se gândească la toate acestea” și să nu recurgă la ”acțiuni provocatoare sau de altă natură care să determine NATO să-și întărească și mai mult dispozitivul de apărare.

În opinia Secretarului de Stat, singura agresine din regiune a venit din partea Rusiei împotriva Georgiei și a Ucrainei. În plus, Blinken este convins că singurul pericol care există acum are legătură cu ”reluarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei”. El și-a exprimat speranța că acest lucru nu se va întâmpla.

Răspunsul MAE Rus: pentru a căuta agresori priviți-vă în oglindă

Poziția lui Blinken a fost comentată de reprezentanta oficială a MAE rus, Maria Zaharova. ”Sute de operațiuni speciale, al căror scop a fost amestecul în treburile interne ale statelor suverane și modificarea agendei lor politice face parte din rutina NATO”, a scrie ea pe pagina sa de pe rețeaua Telegram.

Ea a evocat, în acest sens, participarea NATO și a Statelor Unite la ”agresiunea militară deschis” în Siria, Libia, Irak, Iugoslaiva, despre ”încercările demonstrative de răsturnare a puterii” în Cuba, în Venezuela, Republica Belarus și Nicaragua, precum și despre ”coordonarea loviturii de stat anticonstituționale” în Ucraina.

”Faptul că asemenea declarații ale Secretarului de Stat nu sunt altceva decât o încercare eșuată de a așeza o bază ideologică pentru ”summitul democrațiilor” organizat de Washington. Dacă Departamentul de Stat a decis să caute agresori care încalcă dreptul internațional, atunci partenerii ar trebui înceapă acest proces privindu-se în oglindă”, a adăugat Zaharova.

Speculațiile privind trupe rusești la granița cu Ucraina

Informațiile privind comasarea de către Rusia de trupe la granița cu Ucraina au început să apară în mass-media occidentale de la sfârșitul lunii octombrie. Șeful Direcției Principale de Informații (GRU) a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov, a declarat că la granițele țării sunt concentrați peste 95.000 de militari.

La 4 decembrie, agenția Associated Press a anunțat, citând surse, că spionajul american așteaptă ca pe teritoriul Ucrainei să intre 175.000 de militari ruși la începutul anului 2022.

Secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov și șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, au declarat că Rusia nu plănuiește vreun atac asupra Ucrainei.

Comentând informațiile de presă privind un posibil atac asupra Ucrainei, Vladimir Putin a declarat că asemenea speculații au apărut încă în prima jumătate a anului 2021, dar atunci nu a avut loc nici un atac.

”Problema nu este de a introduce sau nu trupe, de a lupta sau nu, problema este de a stabili relații în vederea creării unei dezvoltări mai echitabile și mai stabile și de a ține cont de interesele de securitate ale tuturor participanților la activitățile internaționale. Dacă noi ne vom strădui sincer să realizăm acest lucru, nimeni nu se va simți amenințat”, a declarat șeful statului.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2979644