Într-adevăr, în relațiile bilaterale sunt probleme mai mult decât suficiente. Potrivit lui Riabkov, dialogul este necesar pentru a ”transmite un semnal politic că situația nu se degradează, ci se stabilizează”. Dar veștile din ultimele luni nu sunt deloc încurajatoare. Diplomații ruși sunt expulzați la greu din Statele Unite, Rusia este amenințată cu noi sancțiuni americane, iar distrugătoarele SUA și-au făcut un obicei din a cutreiera apele Mării Negre chiar la granițele Rusiei.
Ucraina şi NATO, printre principalele subiecte
Crește, de asemenea, și confruntarea Rusiei cu conducerea NATO. În același timp, cei mai apropiați aliați americani, precum Marea Britanie, fac paradă de umor milităresc: zilele trecute, șeful diplomației de la Londra s-a plimbat cu tancul în zona de frontieră dintre Estonia și Rusia, pentru a ”avertiza Rusia împotriva vreunei agresiuni”.
Se știe, deja, că principalele subiecte de discuții vor fi situația din Ucraina și politica NATO. Nu este exclusă nici o dezbatere a agendei climatice, unde sunt implicate la fel de activ pe plan internațional atât SUA, cât și Rusia. În opinia politologului americanist Konstantin Blohin, cei doi șefi de stat vor vorbi, mai degrabă, despre stabilitatea strategică și programul nuclear iranian, ce reprezină o mare preocupare pentru Washington.
Cu toate acestea, nu trebuie să ne așteptăm la un ”un dezgheț” în relațiile ruso-americane, este convins expertul: motivele fundamentele ale conflictului diplomatic se ascund în însăși politica Statele Unite față de Rusia.
”Practica a arătat că anterioarele întâlniri nu au dat rezultate deosebite. Cred că nici aceasta nu face excepție. Problema este că opinia clasei politice americane privind Rusia și vectorul rusesc al politicii externe au rămas neschimbate. La fel a rămas și dorința personală a Statelor Unite de a-și păstra supremația mondială. Este foarte posibil ca, într-un fel sau altul, să fie oprită confruntarea, iar dialogul să continue, să se găsească puncte de contact, deoarece esențială este păstrarea păcii internaționale. Dar nu trebuie să avem prea mari speranțe”, a subliniat colaboratorul științific al Centrului pentru Studierea Problemelor de Securitate al Academiei de Științe a Rusiei.
O uvertura diplomatică în preajma summit-ului
În ”prima linie” a relațiilor ruso-americane s-a aflat, la 2 decembrie, șeful MAE Rus, Serghei Lavrov. În marja Consiliului de Miniștri al OSCE, el s-a întâlnit cu Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, și a acordat o atenție aparte subiectului Ucraina, rugând ca țara vecină să nu fie atrasă în jocurile geopolitice ale Americii pe fondul desfășurării trupelor NATO la granițele ruse. Ministrul a spus, de asemenea, că Rusia și Statele Unite pot rezolva rapid problema legată de activitatea ambasadelor celor două țări.
Este greu de crezut că discuțiile dintre Biden și Putin, ce se vor desfășura, după toate probabilitățile, în regim de videoconferință, vor schimba radical situația de pe arena internațională. Totuși, nu este exclus ca tensiunea dintre Washington și Moscova, mai ales cea privind conflictul din Donbass, să fie ”adusă la zero”. Iar situația de la granițele Rusiei va deveni mai puțin explozivă.
Şi alte păreri
La rândul lor, experții intervievați de NEWS.ru consideră că președinții pot conveni asupra ”garanțiilor de securitate pe termen lung pentru Federația Rusă”.
Astfel, expertul în relații internaționale Vladimir Frolov a presupus că lui Biden i se va cere să fie ”oprită pentru totdeauna extinderea NATO”. Istoricul american, fost oficial al Departamentului de Stat, Michael Kimmage, crede că summitul îi va permite lui Biden ”să spună ceva despre reacția Americii dacă izbucnește un război major în această iarnă”. În opinia lui, președinții vor negocia asupra unei alternative pașnice la război, dar ”nu prin concesii americane, ci prin relansarea unui nou dialog și a unei noi runde de interacțiune diplomatică”.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.