În ianuarie-noiembrie 2021, Gazprom a majorat exporturile de gaze către țările non-CSI cu 6,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 171,5 miliarde de metri cubi. m, se spune într-un comunicat al companiei.
Cel mai mult, livrările au crescut în România (cu 221,8%), în Serbia (cu 85,8%), în Turcia (83,7%), în Slovenia (cu 53,9%) și în Bulgaria (cu 43,8%). Exporturile către Italia s-au majorat cu 19,5%, către Germania – cu 16,8%, către Grecia – cu 12,2%, către Finlanda – cu 9,1% și către Polonia – cu 7,5%.
Gazprom a mai spus că, în urma rezultatelor din a doua jumătate a lunii noiembrie, lista țărilor către care a exportat mai mult gaz decât în întregul an precedent (Germania, Turcia, Italia, Bulgaria, România, Serbia) a fost completată de Grecia, Slovenia, Elveția, Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina.
Cu o lună mai devreme, compania a anunțat că a exportat 158,8 miliarde de metri cubi în țările din afara CSI. m, ceea ce este cu 10,4% mai mult față de ianuarie-octombrie 2020. Și atunci lideri au fost România (o creștere cu 272,2%), Turcia (110,4%), Serbia (101,7%) și Bulgaria (51,9%).
Potrivit raportului Gazprom, prețul mediu al gazelor de export către țările din afara CSI a crescut în ianuarie-septembrie cu 87% față de aceeași perioadă a anului 2020. Ținând cont de accizele și taxele vamale pentru țările europene și alte state, aceasta s-a ridicat la 241 de dolari pentru 1.000 de metri cubi (anul trecut – 128,9 USD). Țările fostei URSS au primit gaz la un preț de 165,5 dolari, față de 138,3 dolari în aceeași perioadă din 2020.
Prețurile gazelor în Europa au început să crească în aprilie, iar la începutul lunii octombrie au atins un record de 1969 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Apoi a urmat o scădere a acestuia. La 16 noiembrie, prețul gazului la bursă din Europa a depășit 1.000 de dolari.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a explicat saltul prețurilor cu o cerere record de resurse energetice în ultimii 25 de ani. Un grup de europarlamentari a declarat că Gazprom ar putea fi implicată în creșterea prețurilor și ar putea folosi criza pentru a face presiuni asupra Europei pentru a obține permisiunea de a lansa gazoductul ”Nord Stream 2”. Compania rusă a respins toate acuzațiile și a declarat că nu face decât își îndeplinește obligațiile de furnizare.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.