Construcția ISS a început cu lansarea modului rusesc ”Zaria”. La 20 noiembrie 1998, la 9,40, ora Moscovei, de pe cosmodromul Baikonur a decolat racheta-purtătoare ”Proton-K”, cu primul modul al Stației Spațiale Internaționale.
”Zaria” este un modul presurizat multifuncțional de 20 de tone, la a cărui realizate au fost folosite materiale si componente de producție rusească, pe baza platformei multifuncționale grele utilizate pentru aparatele cosmice de transport greu (Kosmos) și care a trecut cu succes programul de testare ca element component al stațiilor orbitale ”Saliut-6” și ”Saliut-7”, în anii 1977-1987. Ulterior, el a fost folosit pe modulele specializate ”Kvant”, ”Kvant-2”, ”Kristall”, ”Spektr”, concepute și asamblate la Centrul Spațial de Stat de Cercetare și Producție ”M.Hrunicev” și utilizate în cadru complexului orbital ”Mir”.
La realizarea modului ”Zaria” au participat, în total, circa 240 de întreprinderi ruse. La 15 zile de la lansarea cu succes, de ”Zaria” s-a cuplat primul modul american, Unity, în cadrul unei misiuni a navetei Endeavor. După trei ieșiri în spațiu, Unity a fost conectat la sistemele de alimentare cu energie și de comunicații ale ”Zaria”, au fost montate echipamentele exterioare.
Până în vara anului 2000, ”Zaria” a servit ca sursă de alimentare cu energie electrică a stației. Tot cu ajutorul modului a fost controlată direcția de deplasare a stației și a fost menținut regimul de temperatură. După joncțiunea cu modulul ”Zvezda”, la 26 iulie 2000, o mare parte a acestor funcții au fost preluate de noua componentă a stației. Pe măsura extinderii stației, și celelalte funcții au fost transferate altor module.
Neschimbată rămâne funcția de rezervor de combustibil și depozit de mărfuri. De asemenea, ”Zaria” deține un spațiu pentru experimentele efectuate în regim automat.
Propriile dezvoltări din domeniul inteligenței artificiale constituie o parte importantă a suveranității, a declarat Vladimir…
În cadrul convorbirii lor telefonice, premierul Ungariei, Viktor Orban, nu i-a transmis președintelui Rusiei, Vladimir…
Vasili KAȘIN, doctor în științe politice, director al Centrului de Studii Europene și Internaționale Complexe…
Principalele companii aeriene din UE reduc numărul de zboruri spre China pentru că sunt nevoite…
În timpul primului mandat prezidențial, una dintre cele mai îndrăgite îndeletniciri ale lui Donald Trump…
Apariția rachetei balistice cu rază medie de acțiune ”Oreșnik” va minimiza necesitatea folosirii armei nucleare,…
This website uses cookies.