Cursuri de limba rusă pentru începători
20/11Propunere pentru Rusia și UE: Crearea unei organizații comune care să înlocuiască NATO
20/11File de istorie: Începutul contraofensivei trupelor sovietice la Stalingrad
Bătălia de la Stalingrad (19 noiembrie 1942 – 2 februarie 1943) a fost una dintre cele mai ample operaţiuni strategice angajate de trupele sovietice în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Numele de cod – Operaţiunea Uranus.
Bătălia a cuprins două perioade. Prima – Operațiunea strategică defensivă de la Stalingrad (17 iulie – 18 noiembrie 1942), care a avut ca rezultat nu doar zdrobirea puterii ofensive a inamicului și lichidarea principalului grup de atac al armatei germane pe frontul de sud, dar au fost pregătite condițiile pentru trecerea trupelor sovietice la o contraofensivă decisivă.
A doua perioadă a bătăliei – Operațiunea stragică ofensivă de la Stalingrad – a început la 19 noiembrie 1942. Pe parcursul operațiunii, trupele sovietice au înconjurat și distrus principalele forțe ale armatei germane. În total, de-a lungul Bătăliei de la Stalingrad, inamicul a pierdut aproape o jumătate de milion de oameni – adică un sfert din forțele sale care acționau pe frontul sovieto-german.
Victoria trupelor sovietice în Bătălia de la Stalingrad a avut o uriașă importanță politică și internațională, cu un impact semnificativ asupra evoluției Mișcării de Rezistență pe teritoriul statelor europene. În urma bătăliei, forțele armate sovietice au preluat inițiativa strategică de la inamic și au menținut-o până la sfârșitul războiului.
În bătălia de la Stalingrad, sute de mii de soldați sovietici au dat dovadă de eroism și de o ridicată măiestrie militară. 55 de unități șii subunități au fost decorate cu medalii, 179 au fost transformate în gărzi, 26 au primit titluri onorifice. Aproape 100 de luptători au primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice.
Stalingrad a devenit un simbol al rezistenței, curajului și eroismului poporului sovietic în lupta pentru libertatea și independența Patriei. La 1 mai 1945, din ordinul Comandantului suprem, Stalingradul a primit titlul de onoare de oraș-erou.
La 22 decembrie 1942, a fost instituită medalia ”Pentru apărarea Stalingradului” (au fost decorați peste 707.000 de participanți la bătălie). La 8 mai 1965, orașul-erou a fost decorat cu Ordinul Lenin și cu medalia ”Steaua de Aur”. În memoria faptelor de vitejie ale eroilor bătăliei de la Stalingrad, pe dealul Mamaev a fost construit, între anii 1963-1967, un complex memorial, iar anual, la 2 februarie, se sărbătorește Ziua Gloriei Militare a Rusiei – Ziua când trupele sovietice au zdrobit trupele germano-fasciste în bătălia de la Stalingrad.