Dostoievski este cel mai cunoscut și mai popular scriitor rus în străinătate
19/11Putin consideră că acțiunile Occidentului în Marea Neagră depășesc anumite limite
19/11Ministrul de Externe al Moldovei, pentru relații strategice cu Rusia
În cadrul întâlnirii cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, viceministrul Republicii Moldova și ministrul de Externe al țării, Nicu Popescu, s-a pronunțat pentru relații bilaterale strategice și de parteneriat cu Moscova, informează Rubaltic.ru.
”În politica noastră externă, milităm pentru relații bune, armonioase și progresive cu partenerii noștri. Pentru noi, Federația Rusă este, firește, un partener strategic tradițional. Suntem pentru relații constructive și de prietenie. Avem o agendă bilaterală consistentă și suntem pregătiți să lucrăm cu colegii ruși pentru a progresa în relațiile noastre”, a declarat ministrul moldovean, citat de agenția TASS.
”În cadrul întâlnirii, noi am subliniat, de asemenea, necesitatea restabilirii în totalitate a relațiilor bilaterale economice și comerciale, cu intensificarea lor pe mai departe. Ne-am exprimat punctul de vedere, potrivit căruia în acest domeniu există un potențial reciproc avantajos neexploatat în contextul importanței eforturilor de creștere a schimburilor comerciale reciproce”, a anunțat Popescu. Potrivit spuselor sale, partea moldovenească s-a pronunțat din nou în favoarea revizuirii de către autoritățile ruse a taxelor vamale aplicate pentru o serie de mărfuri fabricate în republică.
Șeful diplomației de la Chișinău a anunțat, de asemenea, că, în timpul negocierilor de la Moscova, a discutat despre colaborarea din sfera energetică, în contextul recentei semnări a protocolului și contractului de furnizare a gazelor în republică. ”Acest contract este dovada că pot fi găsite soluții la cele mai complicate probleme dintre țările noastre, într-o notă pragmatică și cu calm”, a subliniat el.
Dintre principalele obiective ale vizitei sale la Moscova, Popescu a numit ”discuții legate de probleme de actualitate ale colaborării într-o serie de domenii, politic, comercial și economic, cultural și umanitar”. În plus, el a spus că se intenționează să fie ”trasată o serie de pași concreți în vederea intensificării” cooperării. În centrul atenției celor doi miniștrii se va afla și soluționarea chestiunii transnistrene.
Popescu și Lavrov vor elabora o declarație comună cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Tratatul de prietenie și colaborare, și, de asemenea, vor analiza planul de acțiuni dedicat aniversării a 30 de ani de relații diplomatice.
În ceea ce privește problema transnistriană, într-un interviu acordat postului de radio ”Eho Moskvî” (Ecoul Moscovei), demnitarul moldovean a ținut să precizeze: ”Federația Rusă este un participant important la reglementarea transnistreană. Federația Rusă spune mereu că recunoaște integritatea teritorială a Republicii Moldova. Moldova – suntem un stat neutru. Suntem un stat neutru, dar neutralitatea noastră înseamnă, de asemenea, că nu ar trebui să fie prezente trupe străine pe teritoriul nostru – în acest caz, trupe rusești.”
Potrivit lui Popescu, Chișinăul vede progrese în rezolvarea acestei probleme prin dialog și diplomație.