Lavrov: În situația cu migranții, Polonia încalcă dreptul internațional (VIDEO)
17/11Boris Johnson: Să nu uităm de contribuția Rusiei la lupta împotriva nazismului
17/11Germania a stopat procedura de certificare a ”Nord Stream 2”
Germania a stopat procesul de certificare a gazoductului ”Nord Stream-2”, a anunțat agenția Bloomberg, citată de Rambler.ru.
Agenția Federală a Rețelelor din Germania a decis că operatorul Nord Stream 2 AG poate fi certificat numai dacă se reorganizează în conformitate cu legislația germană, a explicat instituția respectivă într-un comunicat. Astfel, operatorul gazoductului trebuie să înființeze în Germania o filială pentru porțiunea germană a conductei. În același timp, sediul central al operatorului se află în Elveția, în orașul Zug.
”Procedura de certificare va fi stopată atâta timp cât principalele active și resursele umane nu vor fi transferate către filială”, a concluzionat autoritatea de reglementare.
După cum amintește Rambler.ru, la 10 septembrie a fost anunțată finalizarea lucrărilor de construcție a conductei ”Nord Stream-2”. La 18 octombrie s-a aflat că primul fir al gazoductului rusesc a fost umplut cu gaz tehnic. La sfârșitul aceleiași luni, șeful grupului austriac OMV, una dintre companiile care au investit în proiect, Alfred Stern, a declarat că al doilea fir al gazoductului va fi umplut cu gaz până la sfârșitul anului.
Într-o declarație anterioară pentru agenția Reuters, șeful companiei ucrainene ”Naftogaz”, Iuri Vitrenko, a afirmat că, din cauza lansării ”Nord Stream-2”, pierderile anuale ale Ucrainei se vor ridica la aproximativ două miliarde de dolari. Este și motivul pentru care Kievul speră să blocheze proiectul rusesc, a menționat el.
În ajunul acestei declarații, s-a anunțat că autoritatea de reglementare a Germaniei a admis ”Naftogaz” și ”Operatorul ucrainean al sistemului de transport al gazelor” în procesul de certificare a operatorului ”Nord Stream-2”.
În octombrie, deputatul din partea partidului ”Alternativa pentru Germania”, Jan Nolte, a declarat că participanții cooptați în procesul de certificare nu au drept de veto și, de aceea, companiile ucrainene nu vor avea posibilitatea de a influența lansarea gazoductului ”Nord Stream-2”.