Corneliu VLAD
În numărul pe noiembrie-decembrie al renumitei publicații “Foreign Affairs”, politologii Michael Kofman și Andrea Kendall-Taylor supun unei analize critice “Mitul declinului rusesc” și anunță, din titlu, “De ce Moscova va fi o putere persistentă”.
Analiza debutează cu reproșul adus Administrației Bden, care “și-a stabilit ca prioritate de politica externă clară și lipsită de ambiguitate contracararea unei Chine în ascensiune”, plasând Rusia “pe bancheta din spate”. Abordare eronată, tributară percepției greșite a câtorva Administrații americane de după 1991, care defilau cu câteva sloganuri cu efect ieftin: Joe Biden –Rusia , “în vârful unei economii care are arme nucleare și puțuri de petrol, dar nimic altceva”; John McCain – Rusia, “o benzinărie deghizata ca o țară”; Barack Obama – Rusia, “putere regională” etc.
Numai că “argumentele pentru declinul Rusiei sunt exagerate”, spun cei doi analiști americani, parafrazând involuntar o spusă celebră a lui Mark Twain. Ei susțin de aceea că “liderii americani, în loc să privească Rusia ca pe o putere în declin, ar trebui să o considere ca una persistentă și să aibă o discuție sinceră despre adevăratele capacități și vulnerabilități ale țării”. Este ceea ce-și propun să facă în analiza lor cei doi autori, care iau metodic la analiza susținerile celor ce se grăbesc că prohodească declinul Rusiei.
Din toate aceste rațiuni, conchid politologii americani, “Statele Unite ar trebui să se gândească la Rusia nu ca la o putere în declin, ci ca la una persistentă, dispusă și capabilă să amenințe interesele de securitate națională ale SUA în cel puțin următorii 10-20 de ani”. O fraza semnificativă nu numai pentru recunoașterea vitalității statului rus, dar și pentru spulberarea presupunerii că politologii americani ar fi cumva simpatizanți ai politicii externe a Federației Ruse. Dar ei au cel puțin onestitatea de a demonstra convingător că Rusia nu este o putere în declin, ci una cu care SUA și blocul euroatlantic trebuie să trateze cu responsabilitate și înțelepciune, renunțând la euforia și triumfalismul care a viciat politica externa a Washingtonului în ultimele trei decenii.
Partidul slovac Hlas-SD pune la îndoială necesitatea de a continua să susțină primirea Ucrainei în…
Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, i-a spus clar șefului regimului de…
PulsMedia: Explozibilul găsit pe aeroportul din Chișinău a fost trimis din Ucraina Angajații Serviciului vamal…
Pe fondul sistării livrărilor de gaze în Transnistria, mass-media proguvernamentale din Republica Moldova și Ucraina…
Rusia a ocupat locul șase după nivelul de inteligență al populației, reiese din clasamentului portalului…
Conferința de presă a lui Donald Trump, susținută la reședința sa din Mar-a-Lago (Florida). Publicația…
This website uses cookies.