De ce Biden a respins principiul lui Trump ”America’s first”? Opinia politologului rus
09/11Corneliu Vlad: Occidentul “se decolorează”, dar rămâne o serioasă sfidare militaro-politică
09/11Kosaciov, despre perspectivele relațiilor dintre Rusia și Germania
Schimbarea coaliției de guvernământ din Germania va avea un efect minor asupra caracterului general al relațiilor cu Rusia, este de părere vicepreședintele Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov, relatează ”Rossiiskaia gazeta”.
”Procesele în curs atât din relațiile celor două țări, cât și, într-un context mai amplu, în relațiile dintre Vest și Est, sunt determinate mai degrabă de factori fundamentali decât de forțele politice dintr-o anumită țară. Rusia ar dori să se bazeze și în continuare pe pragmatismul tradițional al elitelor germane și pe dorința lor de dialog cu Rusia chiar și în cele mai dificile vremuri”, a spus Kosaciov, vorbind în cadrul ”Întâlnirilor de la Potsdam”.
Potrivit senatorului, a cărui intervenție este preluată de serviciul de presă al Consiliului Federației, având în vedere cunoscutele complicații din relațiile bilaterale, formatul ”Întâlnirilor de la Potsdam” s-a dovedit, practic, singurul canal mai semnificativ de dialog intercomunitar, ceea ce face ca misiunea lui să fie cu atât mai valoroasă și cu atât mai responsabili participanții la aceste întâlniri. Evenimentul se desfășoară sub patronatul ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov și a șefului diplomației germane, Heiko Maas.
Kosaciov a menționat că, la sfârșitul epocii confruntării între cele două blocuri, s-au conturat două probleme cheie cu care s-a confruntat lumea și care s-au răsfrânt într-un mod decisiv și extrem de negativ asupra relațiilor dintre Rusia și Occident. ”Este vorba despre afirmarea de facto a inegalității din relațiile internaționale, care se încearcă acum să fie consolidată de jure, prin înlocuirea dreptului internațional cu un fel de ”ordine bazată pe reguli”, precum și despre ieșirea structurilor de integrare ale Occidentului – NATO și UE – dincolo de propriile competențe și de propriile granițe”, a explicat el.
În aceste condiții, relațiile dintre Moscova și Berlin au fost ”cele mai bune dintre cele mai rele”, a spus politicianul. ”Este meritul important al conducerii politice a Germaniei și, personal, al cancelarului Angela Merkel, că poziția Germaniei nu s-a distins prin acea radicalitate de care dau dovadă o serie întreagă de alte țări ale Uniunii Europene”, a adăugat Kosaciov.