Bumerangul se întoarce: Zaharova a amintit Varșoviei despre participarea ei la distrugerea Irakului
09/11Kosaciov, despre perspectivele relațiilor dintre Rusia și Germania
09/11De ce Biden a respins principiul lui Trump ”America’s first”? Opinia politologului rus
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a respins deschis ideea predecesorului său, Donald Trump, numit ”America’s first” (America mai presus de toate). Este ceea ce a declarat consilierul liderului american pentru securitate națională, Jake Sullivan. În opinia lui Biden, principiul celui de-al 45-lea președinte face, de fapt, ca America să fie ultima, relatează cotidianul ”Kommersant”.
«Președintele Biden s-a îndepărtat profund de politica președintelui Trump și respinge deschis ideea ”America’s first”. În realitate, el spunea că ”America în primul rând” face ca America să fie ultima», a declarat Sullivan pentru postul de televiziune CNN.
Așa a comentatat responsabilul american părerea potrivit căreia președintele Biden ar continua politica de protecționism a președintelui Trump și ar urma principiul ”America’s first”.
Potrivit consilierului lui Biden, contrastul politicii promovate de șeful statului se observă dacă este analizată poziția lui în privința colaborării economice și comerciale cu Europa.
După preluarea președinției, Joe Biden a proclamat principiul ”America’s Back” (America s-a întors) și care se traduce prin consolidara legăturilor transatlantice. La sfârșitul lunii octombrie, Statele Unite și Uniunea Europeană au ajuns la un acord în privința disputei privind taxele la oțel și aluminiu, iar în iunie, au pus capăt disputei privind subvențiile pentru Boeing și Airbus.
Declarația că președintele american Joe Biden a abandonat principiul ”America mai presus de toate” este doar sloganuri și declarații politice, a declarat Pavel Șarikov, cercetător la Institutul Europei al Academiei Ruse de Științe pentru ”Izvestia”.
”Cred că există mai multă dorință aici pentru a arăta că noua administrație are priorități diferite de cele ale [președintelui anterior al SUA, Donald] Trump. ”America mai presus de toate” a lui Trump a fost o asemenea formă de naționalism, iar în Statele Unite este, în principiu, o problemă dificilă, având în vedere că naționalitatea și americanul sunt categorii greu de combinat”, a remarcat politologul.
Totodată, expertul a subliniat că Biden, totuși, schimbă politica țării, consolidează prezența internațională a Statelor Unite și, mai ales, dezvoltă relații transatlantice. Șarikov a mai presupus că aceste declarații ar putea fi legate de alegerile recente, care au arătat o poziție destul de slabă a democraților.
”Având în vedere că într-un an vor avea loc alegeri pentru Congres, la jumătatea mandatului, pentru care republicanii se pregătesc foarte minuțios, iar democrații ar putea pierde Senatul (și, în cel mai rău scenariu, Camera Reprezentanților), aceasta este o amenințare foarte serioasă pentru Administrația Biden. Cred că de aceea, acum, vom auzi o mulțime de declarații politice, care se adresează în principal publicului inert”, a concluzionat politologul.