”Deocamdată nu avem vreo informație care să demonstreze că lucrurile s-au mișcat și merg exact în această direcție. Mai degrabă, invers”, a spus Riabkov.
El a precizat că Moscova a văzut articolele despre negocierile Statelor Unite cu aliații din Europa, în cadrul cărora ultimii au insistat ”pe inviolabilitatea parametrilor existenți ai umbrelei nucleare americane”.
”Presupunem că prin acestă inviolabilitate se are în vedere inclusiv absența oricăror modificări în textul doctrinei”, a adăugat viceministrul.
Riabkov a menționat că, deocamdată, nu a fost nici cel mai mic indiciu legat de astfel de schimbări nici în contactele cu actuala administrație, nici cu cea precedentă.
”Toate acele semnale pe care le-am auzit și pe care le acumulăm, inclusiv prin studierea situației și analizând ce avem de făcut, demonstrează mai degrabă opusul – că americanii au coborât pragul de utilizare de către ei a armei nucleare, că se creează o tot mai mare incertitudine în privința condițiilor în care o asemenea opțiune (a utilizării) ar putea fi luată în considerare”, a subliniat diplomatul.
Potrivit viceministrului de Externe, această abordare destabilizează situația și slăbește stabilitatea strategică.
«Cu toate acestea, acea schemă ”de rivalitate între marile puteri”, introdusă de Washington sub mandatul lui Trump și care continuă să fie susținută acum, conferă armei nucleare o însemnătate tot mai mare și i se alocă un rol tot mai mare. Ceea ce îngrijorează. Dacă acum, cum se spune, vântul începe să-și schimbe direcția, situația va arăta altfel», a spus el.
Riabkov a adăugat că Statele Unite continuă să lucreze la o versiune actualizată a doctrinei nucleare și că SUA ar putea expune Rusiei noile lor considerații în cadrul următoarelor întâlniri.
”Sperăm să primim explicații coerente în legătură cu ceea ce se întâmplă și la ce trebuie să ne așteptăm”, a conchis viceministrul rus.
The Financial Times a scris, recent, că partenerii americani, inclusiv Marea Britanie, Germania, Franța și Japonia, au cerut SUA să renunțe la trecerea la politica neutilizării, primele, a armei nucleare.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.