”În Republica Belarus, Parlamentul nu stabilește politica externă. Ca și la noi, este o prerogativă a președintelui”, a spus Savinîh, președinte al Comisiei permanente pentru afaceri internaționale a Camerei reprezentanților a Republicii Belarus. Anterior, el a afirmat că declarația făcută de președintele țării, Aleksandr Lukașenko, despre Crimeea, la ședința Consilului suprem al Statului Unional este o recunoaștere a peninsulei drept teritoriu rusesc.
După cum amintește TASS, la 23 martie 2014, la cinci zile după semnarea Tratatului privind primirea Crimeii în componența Federației Ruse, președintele belorus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că, în prezent, Crimeea este, de facto, parte a teritoriului Rusiei și a menționat că nimeni nu i-a cerut să recunoască sau să nu recunoască referendumul din Crimeea.
Invitație în Crimeea
Pe de altă parte, Peskov a declarat că președintele Lukașenko a primit de mult invitația, valabilă și acum, de a vizita Crimeea. ”Președintele belorus are de foarte mult timp o invitație în vigoare de a vizita Crimeea”, a spus reprezentantul Kremlinului, întrebat fiind dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, intenționează să-l invite în Peninsulă pe colegul său belorus după ședința Consiliului suprem de stat al Statului Unional Rusia-Belarus.
Cu prilejul acestui eveniment, desfășurat în regim de videoconferință, Lukașenko ”s-a plâns” că omologul său rus ”a tot promis și promis că-l va lua cu el în Crimeea”, dar astăzi nu l-a invitat să meargă. Drept răspuns, Putin i-a povestit despre monumentul dedicat victimelor Războiului Civil (1918-1921), unde a depus, la Sevastopol, o coroană de flori cu ocazia Zilei Unității Naționale și a asigurat că va fi mereu încântat să-l vadă aici pe Lukașenko.
Pașii de integrare dintre cele două țări au fost prevăzuți în Tratatul de înființare a Statului Unional din 1999, dar, de-a lungul anilor, din 28 de programe, doar două au fost implementate. După cum a precizat prim-ministrul Mihail Mișustin, programele unionale acoperă politicile macroeconomice, industriale și agricole ale statelor. ”În ceea ce privește energia, începem să formăm, treptat, piețele unite pentru petrol, gaze și electricitate”, a adăugat șeful guvernului rus
În a doua jumătate a anului 2025, este posibil scenariul unei escaladări rapide a conflictului…
În pofida sancțiunilor, Forțele Aerospațiale ale Rusiei au reușit, cu o ”viteză amețitoare” să modernizeze…
Rachetele ATACMS lansate de pe teritoriul ucrainean și doborâte de sistemele rusești de apărare aeriană…
Donald Trump nu va dărui pur și simplu Ucraina Rusiei din cauza banilor investiți, iar…
Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul, într-o măsură sau altă Mai mult…
Regimul de la Kiev va fi nevoit să accepte toate cererile pe care i le…
This website uses cookies.