Medvedev: Șase lecții ale unei singure pandemii (II)
05/11Rușii în România: В России стартовал Большой этнографический диктант
06/11Pași de integrare pe linia Statului Unional Rusia-Belarus și dacă Lukașenko a recunoscut Crimeea ca fiind rusă
Poziția oficială a statelor pe probleme de politică externă este stabilită, în Republica Belarus, ca și în Rusia, de președinte, a subliniat secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, comentând, pentru postul de radio ”Govorit Moskva”, declarația deputatului belorus Andrei Savinîh, potrivi căruia Republica Belarus a recunoscut oficial Crimeea ca fiind rusă, relatează agenția TASS.
”În Republica Belarus, Parlamentul nu stabilește politica externă. Ca și la noi, este o prerogativă a președintelui”, a spus Savinîh, președinte al Comisiei permanente pentru afaceri internaționale a Camerei reprezentanților a Republicii Belarus. Anterior, el a afirmat că declarația făcută de președintele țării, Aleksandr Lukașenko, despre Crimeea, la ședința Consilului suprem al Statului Unional este o recunoaștere a peninsulei drept teritoriu rusesc.
După cum amintește TASS, la 23 martie 2014, la cinci zile după semnarea Tratatului privind primirea Crimeii în componența Federației Ruse, președintele belorus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că, în prezent, Crimeea este, de facto, parte a teritoriului Rusiei și a menționat că nimeni nu i-a cerut să recunoască sau să nu recunoască referendumul din Crimeea.
Invitație în Crimeea
Pe de altă parte, Peskov a declarat că președintele Lukașenko a primit de mult invitația, valabilă și acum, de a vizita Crimeea. ”Președintele belorus are de foarte mult timp o invitație în vigoare de a vizita Crimeea”, a spus reprezentantul Kremlinului, întrebat fiind dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, intenționează să-l invite în Peninsulă pe colegul său belorus după ședința Consiliului suprem de stat al Statului Unional Rusia-Belarus.
Cu prilejul acestui eveniment, desfășurat în regim de videoconferință, Lukașenko ”s-a plâns” că omologul său rus ”a tot promis și promis că-l va lua cu el în Crimeea”, dar astăzi nu l-a invitat să meargă. Drept răspuns, Putin i-a povestit despre monumentul dedicat victimelor Războiului Civil (1918-1921), unde a depus, la Sevastopol, o coroană de flori cu ocazia Zilei Unității Naționale și a asigurat că va fi mereu încântat să-l vadă aici pe Lukașenko.
Pașii de integrare dintre cele două țări au fost prevăzuți în Tratatul de înființare a Statului Unional din 1999, dar, de-a lungul anilor, din 28 de programe, doar două au fost implementate. După cum a precizat prim-ministrul Mihail Mișustin, programele unionale acoperă politicile macroeconomice, industriale și agricole ale statelor. ”În ceea ce privește energia, începem să formăm, treptat, piețele unite pentru petrol, gaze și electricitate”, a adăugat șeful guvernului rus