Ideea alcătuirii unui cod moral și etic în domeniul IA a fost sugerată de președintele Rusiei, Vladimir Putin, în discursul rostit la 4 decembrie 2020 la ședința plenară a conferinței online IA Journey. ”Pe lângă diferitele restricții administrative și legislative, impresia mea este că merită să ne gândim cum să elaborăm un cod intern moral și spiritual pentru mediul de activitate al Inteligenței Artificiale. Se utilizează în multe țări”, a spus Putin.
La elaborarea codului au participat companiile alianței, reprezentanții Centrului analitic de pe lângă Guvernul Rusiei, ai Ministerului Dezolvătiri Economice al Rusiei, ai comunității academice și de experți.
În septembrie, documentul a fost dezbătut în Camera Civică și în Consiliul Federației. Drept urmare, s-au primit ”foarte multe propuneri, iar în varianta de proiect a codului au fost efectuate numeroase modificări”, a relatat unul dintre interlocutorii cotidianului ”Vedomosti”. Unele dintre ele s-au păstrat în textul publicat anterior pe site-ul alianței. Spre exemplu, formularea inițială a unuia dintre principiile utilizării inteligenței artificiale spunea că tehnologiile IA trebuie implementate acolo unde ele aduc folos oamenilor, a fost reformulată de Yandex sub forma următoare: ”Tehnologiile IA trebuie folosite după destinație și implementate acolo unde ele aduc folos oamenilor”. Reprezentantul serviciului de presă al Yandex a definit această modificare ca fiind una de redactare, nu semantică.
Recomandările codului sunt concepute pentru sistemele de inteligență artificială folosite exclusiv în scopuri civile, non-militare, se arată în text. Potrivit codului, participanții la relațiile din domeniul inteligenței artificiale sunt dezvoltatori autohtoni și străini, clienți, furnizori, operatori ai sistemelor de inteligență artificială, autorități de reglementare, precum și alte persoane ce pot influența inteligența artificială. Pentru transpunerea în practică a prevederilor codului va fi înființată o comisie, unde vor intra reprezentanți ai mediului de afaceri, din sfera științei și din partea structurilor de stat. În plus, companiile semnatare ale codului trebuie să desemneze dintre angajații lor împuterniciți pentru etica inteligenței artificiale, care vor controla modul în care companiile implementează prevederile codului. Iar pentru clarificarea celor mai controversate probleme, companiile vor convoca o comisie internă de etică în domeniul inteligenței artificiale. Conform codului, mediul de afaceri va promova cele mai bune și foarte bune practici de soluționare a chestiunilor de etică, ce apar în ciclul de viață al inteligenței artificiale. Accesul la aceste date va fi public.
De asemenea, codul recomandă mediului de afaceri să-și informeze de bună voie utilizatorii în legătură cu interacțiunea lor cu sistemele de inteligență artificială, când acest lucru afectează problema drepturilor omului și a sferelor critice din viața acestuia și asigură posilitatea de a pune capăt unei astfel de interacțiuni la cererea persoanei respective. Responsabilitatea pentru consecințele utilizării sistemelor de inteligență artificială trebuie să rămână în sarcina omului, nu a mașinii, se subliniază în document.
Codul conține recomandări pentru companii de a colabora unele cu celelalte în privința identificării și verificării informațiilor privind crearea unor sisteme universale de inteligență artificială și de prevenire a amenințărilor pe care le reprezintă. Astfel de sisteme se mai numesc, de asemenea, IA ”puternice” sau Artificial General Intelligence (AGI). Problema utilizării tehnologiilor cu IA puternică trebuie să se afle sub controlul statului, precizează codul.
”Inteligența artificială puternică este un concept ce presupune în mod convențial crearea unui fel de superinteligență, a explicat pentru Vedomosti unul dintre dezvoltatorii codului. Este o inteligență artificială universală, capabilă să rezolve diferite probleme și să se perfecționeze la nesfârșit fără implicarea omului. Mulți cred că până acolo mai sunt 100 de ani, iar unii nu cred deloc în realizarea ei. Se pare că IA puternică a fost menționat în text pentru cazul în care va fi dezvoltată în Rusia”, a estimat el.
Aleksandr Hanin, șeful companiei MTS AI, a declarat pentru ”Vedomosti”, că semnarea codului de etică al IA reprezintă un ”pas firesc” pentru companii. Elaborarea de norme legale și etice pentru utilizarea IA s-a impus pentru a proteja drepturile și libertățile fundamentale ale omului după ce, în lume, a apărut perspectiva de a dezvolta arme cu inteligență artificială și posibilitatea de fraudă cu folosirea IA. ”Semnarea codului de etică în sfera inteligenței artificiale nu influențează afacerile, pentru că de la bun început afacerile noastre au fost orientate spre utlilizare civilă și nu încalcă în nici un fel drepturile și libertățile omului”, a spus Hanin.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.