Rusia va controla crearea ”superinteligenței”
27/10Corneliu Vlad: Ideologia Moscovei este conservatismul constructiv
27/10Curtea de Apel din Amsterdam a considerat aurul sciților din Crimeea proprietate a Ucrainei
Curtea de Apel din Amsterdam a anunțat, marți, că aurul din Muzeele crimeene este ”parte a moștenirii Ucrainei” și trebuie să fie încredințat Kievului. Prin urmare, constestația depusă de Muzeele crimeene a fost respinsă, relatează NTV.
După decizia Curții de Apel din Amsterdam, avocatul care apără interesele muzeelor crimeene a anunțat că aurul sciților rămâne în Olanda cel puțin trei luni. În acest timp, poate fi depusă o nouă contestație. Kievul a declarat că este mulțumit de decizia instanței și că nu intenționează să o atace la Curtea Supremă.
Decizia Curții a fost comentată și la Kremlin. Astfel, secretarul de presă al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că subiectul este unul important pentru administrația președintelui. La rândul său, liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit instanței pentru ”decizia corectă” și i-a felicitat pe toți ucrainenii. ”Mai întâi recuperăm aurul sciților, după care și Crimeea”, a spus el.
”Din punctul de vedere al muzeelor, această decizie este incorectă, deoarece este un exponat de muzeu care nu doar că se află pe teritoriul Crimeii, dar există acolo de pe vremea țarilor. De atunci au fost Uniunea Sovietică, apoi statul ucrainean, după care statul rus. În tot acest timp, exponatele s-au aflat în aceleași muzee; s-a schimbat doar teritoriul, deși a fost același, de fapt. Adică, din punctul de vedere al lucrătorilor din muzee, este un furt”, a comentat arheologul Aleksandr Aibabin, specialist în istoria Crimeii.
Potrivit spuselor sale, conform regulilor birocratice, respectivele obiecte au aparținut Ministerului Culturii al Ucrainei. Dar în contract scrie că, dacă exponatele sunt duse într-un oraș, ele trebuie restituite locului de unde au fost luate. Adică dacă obiectele au fost luate din Simferopol, după expoziție, ele trebuie să revină tot acolo, în același muzeu. În prezent, colecția se află la muzeul Allard Pearson, din Amsterdam.
”Esențial este ca, după aceea, obiectele să nu fie vândute, în secret, cine știe unde. În realitate, ei (ucrainenii, n.r.) nu au nevoie de aceste exponate; s-a procedat în așa fel, încât să fie luate și date. După părerea mea, cred că este un caz de apel. Trebuie făcută o nouă contestație la alte instanțe supreme, cât mai repede, înainte ca decizia Curții să intre în vigoare, deoarece pe durata tuturor acestor litigii judecătorești, obiectele rămân la muzeul Allard Pearson”, a subliniat Aibabin.
Disputa privind apartenența colecției cunoscute drept ”Aurul sciților” se duce din 2014. Aproape 2000 de artefarcte au fost scoase din patru muzee crimeene pentru a fi expuse într-un muzeu din Amsterdam, dar după ce Crimmea a revenit în componența Rusiei, Kievul și-a declarat drepturile asupra tuturor acestor obiecte. În 2016, Tribunalul districtual din Amsterdam a hotărât, pe baza Convenției UNESCO, că artefactele trebuie restituite Ucrainei, dar Crimeea nu a fost de acord cu această decizie și a făcut recurs.