Curtea de Apel din Amsterdam a considerat aurul sciților din Crimeea proprietate a Ucrainei
27/10Putin a cerut Gazpromului să crească volumul de gaze în depozitele europene
28/10Corneliu Vlad: Ideologia Moscovei este conservatismul constructiv
Corneliu Vlad
Comentatorilor politici occidentali care se intreba de vreo trei decenii care este ideologia Kremlinului dupa dezmembrarea URSS si reconfigurarea spatiului ex-sovietic, presedintele Putin le dă un raspuns cuprinzator la reuniunea din acest an a Clubului ”Valdai”, unde a dezvoltat pe larg, in expunerea si conferinta sa de presa, conceptul de conservatism, lansat la inceputul anilor ‘2010.
In dictionarele limbii romane, conservatismul este definit ca “atitudine, sistem de idei, convingeri politice care acordă importanţă instituţiilor tradiţionale (religie, familie, proprietate) şi susţin dezvoltarea treptată în locul schimbărilor bruşte”. In 2013, liderul de la Kremlin preciza : « Cred ca pot sa mă definesc drept pragmatic cu inclinatie conservatoare. Conservatismul, explica el, nu inseamna stagnare. Conservatismul se sprijina pe valorile traditionale dar rămâne în acelasi timp, în mod necesar, orientat spre dezvoltare. Acest lucru mi se pare absolut fundamental”. Anul acesta, la ”Valdai”, unde tema dezbaterii a fost”Individul, valorile si statul”, liderul rus a accentuat ideea, afirmând: “Conservatorismul nu este ceva care te împiedică să mergi în sus și înainte, ci ceva care te împiedică să mergi înapoi și în jos în haos.”
Președintele Putin a subliniat că țara sa trebuie să adere la propriile „valori spirituale și tradiții istorice”, iar în acelasi timp se ferește de „tulburările socioculturale” din Occident. “Cred că trebuie să ne sprijinim pe propriile noastre valori spirituale, pe tradiția noastră istorică și pe cultura natiunii noastre multietnice”, a sublinat liderul de la Kremlin. Unii occidentali cred că „ștergerea agresivă a paginilor întregi din propria lor istorie, discriminarea inversă împotriva majorității în interesul minorităților, constituie mișcare către reînnoirea publică”, a spus liderul de la Kremlin. „Este dreptul lor, dar le cerem să se îndepărteze de casa noastră. Avem un alt punct de vedere.”
Amintind că susținătorii drepturilor transgender cer încetarea „lucrurilor de bază, cum ar fi mama, tatăl, familia sau diferențele de gen”, presedintele Rusiei a pledat energic pentru valorile tradiționale ale familiei și a adăugat că noțiunea că copiii sunt „învățați că un băiat poate deveni fată și invers” este monstruoasă și „la pragul unei crime împotriva umanității. (…) Cei care riscă să spună că bărbații și femeile încă mai există și că acesta este un fapt biologic, sunt practic ostracizați ” în SUA și în Occident, în general, a spus Putin. El a comparat ceea ce se întâmplă cu „o fantasmagorie totală” sau fantezie de vis.
Politicianul si politologul american Pat Buchanan il numea pe liderul Rusiei inca din 2014, in cateva articole, “liderul de facto al traditionalismului si conservatismului global”. Dezvoltând, la ”Valdai”, conceptul conservatismului, care nu inseamna repliere in sine, presedintele Rusiei i-a atribuit insusirile de sanatos si rațional. Obiectivele sale trebuie formulate prudent, iar extremismul trebuie exclus ca metoda, atrage atentia liderul rus.
Pornind de aici, liderul rus a apreciat ca în actuala realitate internatională marile probleme ale omenirii trebuie abordate tinându-se seamă de adevaruri fundamentale: ordinea internationala este structurată de existenta statelor natiune, de faptul că numai statul suveran poate răspunde eficient la sfidările epocii și la exigentele cetățenilor (și nu institutiile supranationale), de afirmarea principiilor morale si eticii, a valorilor proprii fiecarei natiuni.
Un rol de neinlocuit revine istoriei, a subliniat presedintele Putin, care a aratat ca “unele persoane din Occident cred ca eliminarea agresiva a pagini intregi din propria lor istorie, o “discriminare inversa” impotriva majoritatii in interesul unei minoritati si cererea de abandonare a notiunilor traditionale de mama, tata, familie si chiar gen, cred ca toate aceste elemente sunt jaloane pe calea reinnoirii sociale”.
“Mandatul prezidențial al presedintelui Vladimir Poutin se află sub flamura “cotiturii conservatoare” – apreciaza politologul rus Leonid Poliakov, care sustine ca “adoptarea conservatismului este susceptibila să dea naștere unei strategii pe termen lung”. In politica interna, spune el, discursul despre conservatism se situeaza în prelungirea retoricii privind “democratia suverana”», iar pe plan international, o Rusie conservatoare se poate se prezenta ca un partener mai atrăgător nu numai pentru dreapta europeana, ci si pentru țările din regiunea Asia-Pacific – un argument de greutate la ora cand politica externa a Rusiei exprimă clar dorinta de a opera “un pilon catre Est”.
Politologul rus vorbeste despre “pragmatismul conservator” sau “ conservatismul pragmatic” promovat de Kremlin, ca filozofie politică ». Conservatismul fiind inteles ca orientare politica al cărei principiu fundamental se intemeiază pe valorile tradiționale, dar în același timp ca o ideologie opusa oricărei forme de radicalism de stangă.
Liderul de la Kremlin a declarat la ”Valdai” că într-un moment când omenirea a intrat într-o nouă era, în care s-au creat principalele condiții pentru a pune capat confruntării militaro-politice și ideologice și când se caută un nou echilibru, relații durabile și un sprijin al sistemului mondial, Rusia a trebuit să se adapteze la aceasta inconstanta continuă, la aceasta imprevizibilitate și la aceasta stare de tranzitie permanentă. “Căci omenirea este confruntată cu schimbări sistemice in toate direcțiile – de la starea geofizică tot mai complicată a planetei la o interpretare mai paradoxală a ceea ce este ființa umană și rațiunea sa de a fi”. Acestei sfidări Rusia președintelui Putin a ales să-i răspundă printr-un conservatism constructiv, cum a definit-o liderul rus.