Categories: Rusia si lumea

Președintele Putin, la Clubul Internațional de Dezbateri ”Valdai”

Modelul existent de capitalism s-a epuizat, a declarat președintele rus Vladimir Putin, vorbind joi la o ședință în plen a Clubului Internațional de Dezbateri ”Valdai” pe tema ”Responsabilitatea pentru viitor și conducerea mondială”.

”Toată lumea spune că modelul existent de capitalism, care stă la baza structurii sociale în marea majoritate a țărilor de astăzi, s-a epuizat”, a spus șeful statului rus. Un exemplu este criza de pe piețele energetice – aceasta și „este o manifestare tocmai a acelui capitalismul care nu funcționează”.

Există toate motivele pentru a crede că criza alimentară „în mai multe state și chiar regiuni întregi” se va înrăutăți și ar putea „ajunge la forme extreme”, dar mai există o penurie de apă, de electricitate, sărăcie, un înalt nivel de șomaj și o lipsă de asistență medicală, „toate acestea sunt conștientizate acut de țările rămase în urmă care își pierd încrederea în perspectiva de a ajunge din urmă pe liderii”.

Potrivit liderului rus, în cadrul modelului capitalist nu mai există nicio ieșire din ”ghemul contradicțiilor din ce în ce mai încurcate”.

”Peste tot, chiar și în cele mai bogate țări și regiuni, distribuția inegală a bogățiilor materiale duce la agravarea inegalității”, a adăugat Putin.

Trăim într-o epocă a marilor schimbări

Președintele rus a spus că în lume a venit o epocă a schimbărilor, iar acestea devin din ce în ce mai profunde și mai fundamentale.

«În ultimul deceniu, a spus el, mulți și-au amintit de proverbul chinezesc: ”Doamne ferește să trăim într-o eră a schimbării”. Dar trăim deja în ea, fie că ne place sau nu. Și aceste schimbări sunt mai profunde, mai fundamentale».

Să nu se uite cine a luat Berlinul

În cadrul discursului său la sesiunea plenară a Clubului Internațional de Dezbateri ”Valdai” , Vladimir Putin a îndemnat să nu se politizeze istoria.

„Avem multe reproșuri la adresa conducătorilor țării noastre începând din 1917 până în 1990, a spus liderul rus. Acestea sunt lucruri evidente. Dar, cu toate acestea, a pune naziștii și comuniștii pe aceeași tablă, în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial și a împărți responsabilitatea pentru declanșarea acestuia în proporție de 50% la 50% este absolut inacceptabil; este o minciună. Poți da vina pe Stalin cum vrei – pentru lagăre, represiuni și așa mai departe, dar am văzut chiar și rezoluțiile lui în documente. În realitate, guvernul sovietic a luptat pentru a preveni izbucnirea Celui de-al Doilea Război Mondial…

Înțeleg conducerea poloneză actuală cu privire la evenimentele din 1939. Dar când le spui: băieți, ei bine, vedeți ce s-a întâmplat puțin mai devreme – ați participat împreună cu Germania la dezmembrarea Cehoslovaciei… Am citit și documentele de arhivă pe care le-am primit după trecerea Armatei Roșii prin Europa, și pe cele germane, și pe cele poloneze și pe cele franceze – avem de toate. Dar … s-au înțeles direct cu germanii cu privire la divizarea Cehoslovaciei, au convenit și cu privire la momentul intrării trupelor.

Dar, domnilor, să dai, apoi, toată vina pe Uniunea Sovietică? Cine a luat Berlinul cu asalt? Oare americanii? Britanicii sau francezii? Armata Roşie! Ați uitat? Nu este dificil să vă amintiți, pentru că acesta este un fapt evident: 75 sau chiar 80 la sută din întregul potențial al Wehrmachtului a fost distrus de Armata Roșie. Ați uitat complet acest lucru? Nu, nu au uitat. Se folosesc, pur și simplu, de evenimentele din trecut pentru a rezolva problemele politice interne conjuncturale de astăzi. Nu este bine pentru că o asemenea manipulare a istoriei nu duce la nimic bun”, a spus în încheiere Vladimir Putin.

Putin a avertizat împotriva încercărilor de a limita dreptul suveran al Federației Ruse în zona Arctică

Încercările de a limita dreptul suveran al Rusiei de a dispune de marea sa teritorială în Arctica sunt „un atentat cu mijloace nepotrivite”, a declarat președintele.

„Acționăm pe baza documentelor recunoscute la nivel internațional, la care ne-am alăturat. Și suntem gata, pe baza acestor documente, să construim relații cu toate statele lumii, inclusiv cu Uniunea Europeană. Dreptul nostru suveran de a dispune de propriul teritoriu, iar marea teritorială conform dreptului internațional face parte din teritoriul unui stat de coastă, atunci aceasta un atentat cu mijloace nepotrivite”, a spus Putin.

El a menționat că Rusia și-a dezvoltat propria strategie pentru explorarea Arcticii și activează destul de productiv în Consiliul Arctic, în care sunt reprezentate țările Uniunii Europene. Potrivit lui Putin, problemele cooperării în Arctica au fost discutate la întâlnirea cu președintele american Joe Biden, la Geneva. „Suntem gata să continuăm cooperarea noastră în sens larg cu toate țările interesate din regiunea Arctică pe baza dreptului internațional”, a spus președintele.

El a amintit că Rusia respectă pe deplin regulile internaționale privind zona de dezvoltare economică de 400 de mile.

„Adineaori, vorbeam despre gazoductul ”Nord Stream”. În conformitate cu aceste reguli, trebuia să obținem permisiunea corespunzătoare de la statele de coastă, din Finlanda, din Suedia, din Danemarca, când am treceam nici măcar prin marea lor teritorială, ci prin zona economică exclusivă a acestor state. Acest lucru este în conformitate cu dreptul internațional. Ne supunem acestei legi și toți, inclusiv europenii, ne-au cerut să acționăm în cadrul acestor norme juridice internaționale. „Ei ne cer să o facem, dar oare ei înșiși nu intenționează s-o facă? Ei bine, acest lucru nu se va întâmpla”, a spus Putin.

Posibile consecințe ale retragerii Rusiei din Consiliul Europei

„Vă asigur că dacă Rusia ar părăsi una dintre aceste organizații (Consiliul Europei sau OSCE. – n.r.), atunci am vedea ce se întâmplă mai departe cu aceste organizații în ceea ce privește participarea altor țări”, a spus Putin.

Potrivit lui, „dacă aceste organizații se vor ocupă exclusiv de spațiul post-sovietic, încercând să învețe statele independente nou formate, atunci au perspective foarte puține de existență”.

Conservatorism rezonabil

„Când lumea trece printr-o fracturare structurală, importanța conservatorismului rezonabil ca bază a unui curs politic a crescut de multe ori <…> Și să recunoaștem sincer, pentru următoarea perioadă de reconstrucție a lumii, care poate dura destul de mult timp și al cărei design final nu este cunoscut, conservatorismul moderat este cel mai rezonabil lucru.”

Abordarea conservatoare din Rusia provine din experiența ei istorică: „Exemplele istoriei noastre ne permit să afirmăm că revoluția nu este o cale de ieșire din criză, ci o cale de a agrava această criză. Nici o revoluție nu a meritat acele daune pe care le-a cauzat potențialului uman”… Și acest lucru poate fi numit un avantaj în căutarea răspunsurilor la provocările vremii – societatea „a căpătat, după cum se spune acum, o imunitate colectivă la extremism, care duce la șocuri și prăbușiri socio-politice”.

„Conservatorismul nostru este un conservatorism al optimiștilor <…>, noi credem: o dezvoltare stabilă, de succes este posibilă”.

 

Vom reveni.

 

 

owner

Recent Posts

Fostul ofițer american Bennett, care i-a cerut cetățenia lui Putin, a murit subit

Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…

6 minute ago

Europa: risc de o nouă criză a gazelor

Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…

6 ore ago

Politolog: Biden agravează situația și merge la escaladarea conflictului

Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…

6 ore ago

FOM: 82% dintre ruși dau o înaltă apreciere muncii depuse de Putin

81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…

8 ore ago

Vučić: Numai cei anormali pot crede că avertismentele lui Putin sunt o cacealma

Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…

8 ore ago

Putin a convocat o consfătuire dedicată sistemului de rachete ”Oreșnik”

Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…

9 ore ago

This website uses cookies.