Hot News
Șoigu: NATO își întărește infrastructura la granițele Statului Unional Rusia-Belarus
21/10
Ambasada Rusă din București, despre situația livrărilor de gaze din Rusia către Europa
21/10

Rusia a anunțat condițiile sale pentru creșterea livrărilor de gaze în Europa

Foto. RIA Novosti

Rusia a dat de înțeles Europei că este dispusă să mărească livrările de gaze naturale numai cu condiția ca autoritatea de reglementare a UE să aprobe lansarea gazoductului ”Nord Stream 2”, scrie agenția Lenta.ru, cu referire la un material Bloomberg, care citează o sursă apropiată de Gazprom și Kremlin.

În schimbul creșterii livrărilor, Rusia vrea să obțină aprobarea Germaniei și a Uniunii Europene pentru darea în folosință a conductei.

”Nu putem veni în ajutor doar pentru a compensa greșeli nu de noi comise”, citează Bloomberg cuvintele vicepreședintelui Consiliului Federației, Konstantin Kosaciov. Potrivit spuselor sale, Rusia își îndepliniește în totalitate obligațiile asumate privind livrările de gaze.

Europa a cerut Rusiei să mărească livrările de gaze din cauza creșterii prețurilor la carburant și a tot mai gravei crize economice. Suplimentarea livrărilor de gaze rusești este privită ca principala modalitate de a evita un deficit de carburant și mai serios în sezonul de iarnă.

Primul fir al gazoductului ”Nord Stream2” a fost deja umplut cu gaz tehnic, dar pentru a începe livrările este nevoie de un certificat de operator independent. O procedură care poate dura până în primăvara anului 2022. Potrivit Institutului Oxford pentru Studii Energetice, exporturile de gaze rusești în Europa au crescut în 2021 comparativ cu 2020, dar nu au atins încă indicatorii anului 2019. Președintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat că lansarea ”Nord Stream 2” va reduce considerabil tensiunea de pe piața europeană a energiei. Șeful statului a atras însă atenția asupra barierelor administrative, care blochează punerea în funcțiune de gazoductului.

Șeful adjunct al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat, la rândul său, că Gazprom își îndeplnește contractele la livrările de gaze către consumatorii europeni. Potrivit afirmațiilor sale, Europa nu are motive să creadă că Rusia exercită presiuni asupra pieței gazelor sau că o manipulează. În același timp, după cum a precizat ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, aprobarea finală din partea Germaniei reprezintă ultimul pas spre darea în exploatare a gazoductului. Diplomatul a subliniat că, deși conducta este pregătită să fie folosită, procesul de certificare ar putea dura câteva luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2938649