Hot News
Putin a semnat un decret cu privire la zilele nelucrătoare în perioada între 30 octombrie și 7 noiembrie
21/10
Melnikova a devenit campioană mondială absolută la gimnastică sportivă
22/10

Mihail Deliaghin: Pericolul sancțiunilor SUA pentru Gazprom

Sediul central al companiei Gazprom din Sankt-Petersburg/ Foto: Twitter

Dacă Statele Unite vor trage la răspundere Gazprom pentru încălcarea regimului de sancțiuni, compania ar putea pierde toate activele sale din străinătate și ar putea trece sub controlul extern al americanilor, este de părere deputatul Dumei de Stat, economistul Mihail Deliaghin. Contactat de agenția Lenta.ru, expertul a adăugat că, prin acțiunile lor, SUA ar putea provoca, în egală măsură, o nouă criză a gazelor în Uniunea Europeană.

Noul deputat în Duma de Stat, politologul și economistul, dr.Mihail Deliaghin/ Foto: RIA Novosti

SUA s-au gândit să tragă la răspundere Gazprom pentru încălcarea regimului de sancțiuni, Ministerul de Finanțe lucrând deja la această chestiune împreună cu Congresul. Așa a anunțat viceministrul de Finanțe al SUA, Adewale Adeyemo. Decizia a venit după criticile lansate de unul dintre senatorii americani la adresa departamentului din cauza refuzului de a institui restricții împotriva operatorului gazoductului ”Nord Stream 2”, compania Nord Stream 2 AG, al cărei singur acționar este Gazprom. Oficialul american a refuzat însă să ofere detalii și să precizeze dacă Ministerul Finanțelor consideră că activitatea companiei intră sub incidența sancțiunilor.

Deliaghin consideră semnificativă nedorința lui Adeyemo de a răspunde dacă acțiunile Gazprom intră cu adevărat sub incidența sancțiunilor. În opinia economistului, SUA pot crea artificial orice fel de încălcare și pot introduce noi restricții chiar și pentru otrăvirea fostului angajat al GRU, Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia.

”Și cel mai important este că, în virtutea unei asemenea mișcări, americanii vor avea posibilitatea de a sechestra conturile și activele deținute în străinătate de Gazprom. În plus, SUA pot îngheța o parte din livrările în UE, adâncind criza gazelor naturale și eliminând un concurent. În aceste condiții, compania trebuie acum, în regim de urgență, să angajeze acțiuni anti-sancțiuni, să-și aducă toate conturile în Rusia și să transfere plățile din dolari în altă valută, deoarece dolarii sunt automat transparenți pentru SUA și sunt controlați de americani”, a recomandat specialistul.

Potrivit spuselor sale, aceste acțiuni trebuie întreprinse imediat, pentru că, atunci când se va ajunge în instanță, Gazprom va fi nevoit să-și vândă proprietățile cu mare reducere, și chiar și în acest caz, SUA pot lua tot ce rămâne.

”Sunt, de asemenea, necesare acțiuni ample de transfer a proprietăților către alte structuri, fără legătură formală cu compania. Da, este o misiune serioasă, consistentă, dar dacă Gazprom se va ocupa de ea acum, va reuși. Dacă însă își va pune speranța în corectitudinea justiției americane, poate ajunge sub controlul extern al SUA”, a avertizat Deliaghin. ”Desigur, toate astea puteau fi făcute mai de mult, dar Gazprom suferă de problema oricărui om care se respectă și care gândește că, din moment ce nu a comis nici o infracțiune, nu poate fi închis. Dar cuiva ar putea să-i placă proprietatea ta, cineva ar dori să câștige niște stele”.

Economistul a explicat că justiția americană acționează de așa naturaă, încât dacă statul acuză pe cineva, înseamnă că vinovăția este deja dovedită. Aici nu este loc de speranță într-un proces corect, singura acțiune rezonabilă după pronunțarea acuzației, cum trebuie interpretată, în opinia lui Deliaghin, declarația lui Adeyemo, va fi încercarea de a se pune la adăpost.

”Aici nu trebuie să existe iluzii. Gazprom trebuie să lase orice și, în regim de urgență, să ia toate măsurile posibile pentru a-și asigura propria securitate”, a concluzionat Deliaghin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2937264