Categories: Context

Corneliu Vlad: Kievul insistă pentru implicarea militară a Occidentului în criza ucraineană

Corneliu VLAD

Pe fondul acalmiei relative pe frontul operațiunilor militare din Donbass, regimul de la Kiev continuă eforturile de atragere a structurilor politico-militare ale NATO și UE în gestionarea crizei ucrainene, în ciuda rezervelor și reticențelor clar exprimate, inclusiv la niveluri oficiale de vârf din principalele capitale occidentale de a răspunde favorabil la solicitările presante ale președintelui Zelenski.

În aceasta vară, liderul ucrainean s-a întâlnit cu președintele Biden la Washington și cu cancelarul Merkel la Kiev și le-a solicitat celor doi interlocutori în termeni imperativi să urgenteze admiterea țării sale în structurile instituționale occidentale, insă demersurile sale au fost respinse în mod politicos dar ferm. Kievului i s-a răspuns că Ucraina nu este pregătită pentru integrare europeană și euroatlantică și că are încă mult de făcut pentru a răspunde cerințelor care trebuie îndeplinite.

Președintele Biden și cancelarul Merkel nu i-au spus liderului ucrainean, din motive ușor de înțeles, că acceptarea cererilor lui Zelenski ar avea consecințe serioase asupra relațiilor statelor și instituțiilor occidentale cu Moscova si ar duce la o agravare serioasă a climatului de pace și securitate în Europa și pe plan internațional. Este ceea ce de altfel a avertizat și președintele Putin la summitul NATO de la București din 2008, care a ținut să exprime această poziție clară în mod direct, în fața tuturor șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Alianței.

Liderul ucrainean avea să o spună si el cât se poate de direct, în preziua împlinirii a 30 de ani de la proclamarea independenței Ucrainei, când declara cu amărăciune unor ziariști occidentali: “Mă simt într-o stare de așteptare permanentă în fața NATO și UE”. Și a continuat: “ Nu pot să accept că nu ni se propune un plan de acțiune pentru aderarea la NATO. Cu cât așteptăm mai mult, cu atât  mai multe țări ezită în această chestiune și cu atât mai mult aceasta confirmă influența Rusiei asupra statelor la nivel economic, politic, ca și pe planul relațiilor personale”.

Oricum, Kievul insistă pe cerințele sale față de occidentali prin felurite modalități. De curând, publicația germană “Welt am Sonntag” dezvăluia că Uniunea Europeana examinează posibilitatea instalării unei misiuni militare în Ucraina, decizie care ar putea da satisfacție unor cercuri politice ucrainene, dar risca să îndepărteze și mai mult reglementarea conflictului militar intern.

Potrivit presei, miniștrii ucraineni ai apărării și afacerilor externe au formulat o cerere pentru crearea unei misiuni de instruire militară a UE printr-o scrisoare adresată lui Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate, în luna iulie. Un demers care depaseste cadrele de colaborare UE-Ucraina statuate prin Parteneriatul Estic, lansat în 2009 din care face parte și Ucraina și care nu are o dimensiune militară.

Șansele unei asemenea acțiuni sunt însă minime, căci ea necesită acceptarea unanimă a statelor membre ale UE. Dar dacă Suedia, Finlanda și unele state membre din Europa de Est sunt de acord, Italia, Grecia și Cipru vor să evite “ provocări inutile” la adresa Moscovei. În plus, Germania este ocupată cu formarea noului guvern, iar Franța se pregătește pentru alegeri prezidențiale și nici Berlinul, nici Parisul nu sunt interesate în ostilizarea relațiilor lor cu Moscova.

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a anunțat că Moscova cere Kievului și Bruxelles-ului să renunțe la pasul necugetat de a desfășura în Ucraina o misiune UE de instruire militară. ”Firește că ne preocupă faptul că Bruxelles ia în calcul planuri de desfășurare în Ucraina a unei misiuni militare de instruire a Uniunii Europene”, a spus Zaharova.

Această inițiativă, spune Zaharova, contrazice direct Acordurile de la Minsk și va încuraja autoritățile de la Kiev să saboteze în continuare aceste Acorduri, ceea ce ar contribui la escaladarea tensiunilor din Donbass.

owner

Recent Posts

Medvedev, despre senatoarea cehă Nemțova: o nemernică degenerată

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a comentat declarația senatoarei cehe Miroslava Nemțova,…

o oră ago

Corespondent de război: Kievul le-a îngăduit soldaților lui să ucidă civili

Luptătorii ucraineni au primit din partea regimului de la Kiev îngăduința de a-i ucide pe…

3 ore ago

Zaharova: Rabinul-șef al Poloniei a dat dovadă de curaj condamnându-l pe Zelenski

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, i-a mulțumit rabinului-șef al…

3 ore ago

Bloomberg: Putin a obținut aliați în Europa

În condițiile crizei din Ucraina și a revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, Rusia…

18 ore ago

Tânărul șahist rus, despre victoria asupra „regelui șahului”

În vârstă de numai 14 ani, șahistul rus David Ahmedov l-a învins pe Magnus Carlsen…

23 de ore ago

Peskov, despre absența trupelor coreene în Regiunea Kursk

Presupusa prezență a militarilor nord-coreeni în Regiunea Kursk a stârnit numeroase dezbateri, inclusiv cele care…

24 de ore ago

This website uses cookies.