Hot News

Sub sigla ”Secret”: La Murmansk se încheie filmările despre salvarea suedezelor în 1984

Murmansk. Conferința de presă a regizoarei suedeze Helena af Klerker/ Foto: nord-news.ru

În urmă cu câteva săptămâni, o echipă de filmare din Suedia a solicitat sprijinul Centrului de dezvolare a producției de film din Regiunea Murmansk pentru realizarea filmului documentar ”Secret Sea” (Secretul mării), povestea a două suedeze salvate în mod miraculos în 1984. Printre ele s-a aflat și regizoarea Helena af Klerker, venită la Murmansk pentru acest proiect.

La 4 noiembrie 1984, Helena a decis, împreună cu buna ei prietenă Charlotte Oberg, să facă o plimbare cu barca, dar vântul le-a purtat în larg. Timp de 48 de ore, cele două tinere în vârstă de 19 ani au plutit în derivă pe Marea Baltică, fără apă și fără mâncare. La operațiunea de căutare a fetelor dispărute au participat 19 nave și avioane.

«Vreau să priviți totul prin ochii mei. În a treia zie ajunsesem la un pas de moarte; eram convinse că o să murim, dar nava rusească de marfă ”Daghestan”, cu staționare la Murmansk, ne-a salvat. Am urcat la bord, unde ne-au îngrijit excelent. Trei ore mai târziu, s-a luat legătura cu autoritățile suedeze. A fost cel mai fericit moment din viața mea, pe care nu pot să-l uit», a relatat Helena la o conferință de presă.

Acum, după 37 de ani, regizoarea Helena af Klerker realizează un documentar, în care vrea să-i includă pe toți acei membri ai echipajului de la ”Daghestan” pe care i-a cunoscut și care i-au salvat viața ei și prietenei sale. De aceea, cere ajutor pentru găsirea salvatorilor ei.

Foto: nord-news.ru

”Este o poveste despre prietenie, despre salvarea de la moarte la o vârstă atât de tânără și este, de asemenea, povestea găsirii eroilor care m-au salvat pe mine și pe prietena mea. Iar toate acestea s-au petrecut pe fondul Războiului Rece”, a spus regizoarea.

Înainte de pandemie, Helena a luat legătura cu șeful de echipaj, Vladimir Morozov, care a păstrat fotografia celor două tinere, a căror salvare a devenit unul dintre cele mai importante evenimente din viața lui. Iar în timpul conferinței de presă, regizoarea a fost sunată de al secundul navei ”Daghestan”, Aleksandr Staroverov, primul dintre marinari care a văzut barca, unde Helena era întinsă pe jos, iar Charlotte agita brațele pentru a atrage atenția.

Helena consideră însă că nu doar nava ”Daghestan” a participat la salvarea ei, ci și un misterios submarin, despre care nu a vorbit 35 de ani, din cauza secretomaniei Războiului Rece.

«În prima noapte, când încercam să ne ascundem de vremea rea, lângă noi s-a ivit un submarin. Am incercat să urcăm pe el, dar, în acel moment, nimeni nu ne putea ajuta. Eu cred că echipajul, a cărui naționalitate nu o cunosc, a trimis, la baza lui, un mesaj despre noi, astfel că, la câteva ore, nava de marfă ”Daghestan” a venit și ne-a salvat. Unii spun că am avut doar noroc, dar eu nu cred», a subliniat Helena.

Regizoarea înțelege că, poate, nu va reuși să ia legătura cu echipajul acelui misterios submarin, dar în filmul ei ar dori să povestească acea întâmplare și să exprime recunoștință tuturor celor care s-au implicat în salvarea tinerelor.

La filmul documentar în trei episoade se lucrează din 2019, iar acum a ajuns în faza finală. Filmările se vor desfășura inclusiv la Murmansk. Autorii intenționează să-l difuzeze în Suedia înainte de Crăciun.

”Eu consider că este o poveste internațională și sperăm că vom putea prezenta filmul și în alte țări”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 3083986

”Cumpăr căsuță pentru pisică”. 18 milioane de dolari pentru campionii Dota2
19/10
Politologul Kortunov a comparat dezacordul dintre Rusia și NATO cu ajunul Primului Război Mondial
19/10