Sub sigla ”Secret”: La Murmansk se încheie filmările despre salvarea suedezelor în 1984
19/10Rusia a propus NATO să reducă activitatea militară la graniță
19/10Politologul Kortunov a comparat dezacordul dintre Rusia și NATO cu ajunul Primului Război Mondial
Conflictul diplomatic dintre Rusia și Alianța Nord-Atlantică este sortit unor consecințe imprevizibile, consideră directorul general al Consiliului pentru afaceri internaționale al Rusiei (RMSD), Andrei Kortunov. Retragerea definitivă a reprezentanților Rusiei la Bruxelles marchează sfârșitul speranțelor pentru o restabilire a contactelor operative între militari, ceea ce amplifică riscul unui final negativ în orice fel de criză, a explicat expertul într-un dialog cu agenția Lenta.ru.
Dezacordul s-a conturat încă de la începutul lunii octombrie, după decizia conducerii NATO de a expulza jumătate din misiunea rusă din Bruxelles și a declarațiilor Pentagonului referitoare la posibilitatea ca Ucraina și Georgia să fie primite în Alianță. Atunci a devenit limpede că blocul militaro-politic intenționează să folosească din nou imaginea Rusiei în rol de principal adversar, este convins Kortunov.
Întrebat despre influența evenimentelor asupra unei posibile agravări a incidentelor militare, politologul a comparat ceea ce se întâmplă între Rusia și NATO cu situația creată înainte de Primul Război Mondial. ”Dacă nu sunt complicații, nu este nevoie nici de cooperare. Șapte ani nu au fost conflicte, deci, nu vor exista niciodată. Mulți așa au gândit chiar în ajunul Primului Război Mondial”, a explicat Kortunov importanța contactelor de lucru între forțele armate a două părți.
Dialogul cu Rusia ”de pe poziție de forță” nu merge
Formula Secretarului general al NATO privind necesitatea ca dialogul cu Rusia să se poarte ”de pe poziție de forță” este greșită în esența ei și imposibil de îndeplinit din punct de vedere politic. Rusia a îngropat definitiv această formulă, suspendând activitatea misiunii sale la NATO, de la Bruxelles și închizând Biroul de informare al Alianței din Moscova, a comentat, la rândul său, președintele Comisiei senatoriale pentru politică informațională și cooperare cu mass-media, Aleksei Pușkov.
Potrivit spuselor sale, conducerea NATO nu mai are acum posibilitatea de a imita contacte în absența lor și, de asemenea, de a liniști comunitatea europeană cu aluzii la un dialog care nu există în realitate.
Ideea ”unui dialog cu Rusia de pe poziții de forță” a fost proastă de la bun început, fiind posibil doar un dialog de pe poziții de egalitate. ”În absența lui, NATO pierde oportunitatea unui dialog ca atare”, a concluzionat Pușkov în comentariul său postat pe pagina sa de pe rețeaua Telegram.
Suspendarea activității misiunii permanente a Rusiei la NATO, de la Bruxelles, a fost anunțată de ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Un pas la care Moscova s-a decis după ce Alianța a revocat acreditările a opt dintre angajații reprezentanței ruse, păstrând doar zece acreditări. De acum înainte, a precizat ministrul, contactele cu Alianța în situații de urgență vor fi susținute prin ambasadorul Rusiei în Belgia.