Corneliu VLAD
Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), initiată de Rusia, a devenit un solid centru de putere. Iar China, care nu face parte din această alianța comercială și militară eurasiatică, evoca potențiala sa integrare în OTSC. Oricum, OTSC, împreună cu Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) și inițiativa Belt and Road (noul Drum al Mătăsii) care va fi conectată la comunitatea economică euroasiatică, în cadrul structurii globale a OCS, se consolidează ca un bloc geopolitic eurasiatic tot mai redutabil, în contrapondere la blocul euroatlantic reprezentat de NATO.
În acest context a apărut de curând alianța militară AUKUS care grupează principalele puteri anglo-saxone: Statele Unite, Marea Britanie și Australia.
Pe eșichierul mondial s-au produs așadar două mișcări cu implicații profunde. Și totuși, pare ciudat că reacțiile pe tema impactului și semnificațiilor acestor mari mutații sunt mai degrabă superficiale sau sectoriale ori se simulează o lipsă de interes.
Despre blocul grupat în jurul Rusiei și Chinei se vorbește puțin în Occident și explicația este la îndemâna oricui. Dar de ce nici AUKUS nu beneficiază de prea multă mediatizare, ca succes al Occidentului canonic?
Statele Unite se rețin să o prezinte ca un succes politico-diplomatic, deși i-ar fi necesar la palmares după dezastrul din Afganistan, pentru a-i mai liniști pe partenerii europeni care se tem că-i abandonează ca aliați de primă linie în favoarea unui construct asiatico-pacific.
Statele de pe țărmul european al Atlanticului reacționează neunitar și cacofonic și nu în ultimul rând pentru că fiecare dintre ele abordează în mod diferit relațiile cu China, pe care majoritatea nu vor să o ostilizeze, ba chiar să-și extindă cooperarea economică.
China arborează o aparentă indiferență și, pe linia sa tradițională de reacție, nu condamnă energic AUKUS, deși acesta este în mod evident îndreptat chiar împotriva sa.
În sfârșit, Rusia, deși nu este implicată (cel puțin în viitorul previzibil) în mod direct în zona care face obiectul alianței, se exprimă printr-o atitudine explicită, condamnă inițiativa americană și atrage atenția asupra implicațiilor serioase de natură securitara în Asia-Pacific și la scară planetară.
Dincolo de perdeaua de ceață care învăluie inițiativa, prin exacerbarea tradiționalei divergențe SUA-Franța, intrată din nou într-o fază critică, după renunțarea de către Australia la achiziționarea unor submarine cu propulsie nucleară franceze în favoarea unor oferte americane similare (element nici el lipsit de importanță), comentatorul rus Anrdrei Kortunov enunță câteva rațiuni majore de neliniște în legătură cu AUKUS:
În sfârșit, dacă centrul de greutate al confruntării geopolitice planetare derivă din Europa (prin NATO) către Est, în Pacific, pericolul pentru pacea și securitatea lumii luată ca ansamblu nu este diminuat, ci dimpotrivă.
Simonian: Ofițerul Bennett ar fi putut fi ucis pentru vorbele despre situația din Ucraina Fostul…
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
This website uses cookies.