”Handelsblatt” (Germania): Gazul natural lichefiat american pleacă din Europa în Asia

Publicația germană ”Handelsblatt” scrie că una dintre cauzele actualei crize a gazelor naturale din Europa a fost creșterea drastică a cerereii de gaz lichefiat în Asia. O cerere care, în opinia ziarului citat, nu va face decât să crească în continuare, fluxurile de GNL fiind stabil reorientate spre Asia, în special spre regiunea Orientului Îndepărtat. Japonia, China, Coreea de Sud, Taiwan și Singapore plătesc deja pentru gaze prețuri pe care europenii nu și le permit.

 Publicația menționează că în urmă cu numai un an, GNL era în exces pe piețele mondiale, prețurile coborând atât de mult, încât construirea de noi terminale pentru gaz lichefiat a fost înghețată. În ultimele nouă luni însă, prețurile mondiale la gaze au crescut la valori record. Ziarul londonez Financial Times ajunge la concluzia că una dintre cauze o constituie actualul sistem al vânzărilor de GNL pe piață. Gazul lichefiat se tranzacționează pe piețele spot, unde traderii mizează pe creștere, iar consumatorii asiatici propun prețuri mult mai ridicate. Prin urmaare, gazul lichefiat american merge în totalitate în Asia, iar Europa se confruntă cu deficit de gaze, care pune în pericol relansarea economiei europene, afectată de pandemia de coronavirus. 

Financial Times redă punctul de vedere al traderilor, conform cărora cumpărătorii din Asia nu numai că au mulți bani: ei sunt obligați să plătească pentru GNL, deoarece, spre deosebire de Europa, ei nu au gazoducte subterane. Actuala situație pune capăt speculațiilor sterile, cum că ”moleculele libertății” ale SUA, cum era numit gazul lichefiat de administrația Donald Trump, va reduce dependența Europei de gazul rusesc. Actualul sistem de tranzacționare spot a făcut astfel încât Asia și America de Sud au atras principalele fluxuri de GNL americane. La nivel mondial a început să funcționeze un sistem dur al concurenței de preț, unde europenii s-au trezit în rol de perdanți. 

Potrivit estimărilor băncii olandeze ING Group, situația poate fi salvată de următorii factori: 

– punerea cât mai rapid în funcțiune a gazoductului ”Nord Stream 2”. Chiar dacă Gazprom a fost pregătit să înceapă pompararea gazelor în conductă începând cu 1 octombrie, autoritățile de reglementare europene declanșează o complicată procedură birocratică, care se va prelungi până în 2022. Ca urmare, este puțin probabil ca gazul rusesc să ajungă la consumatorii europeni în această iarnă prin ”Nord Stream 2”. 

– scăderea cererii de GNL în Asia și, în special, în China. Având în vedere că este destul de puțin problabil ca acest lucru să se întâmple în ajunul sezonului rece, numai disponibilitatea Europei de a plăti considerabil mai mult pentru GNL ar putea abate puțin atenția traderilor de gaze spre Europa. 

– revenirea rapidă la vechile surse de energie – cărbune și atomul pașnic, ceea ce înseamnă că planurile de trecere la energia ”verde” vor trebui amânate pentru un viitor îndepărtat. 

– în sfârșit, condițiile meteo. Multe vor depinde de cât de friguroasă sau călduroasă va fi iarna care bate la ușă.

owner

Recent Posts

Putin: Plan de acțiuni în cazul în care Occidentul aprobă atacuri asupra Rusiei

Rusia demonstrează Occidentului care se gândește cum să ajute mai departe Ucraina, că este pregătită…

7 ore ago

Minus unu, minus doi….

Deci, prin decret special al președintelui Ucrainei, a fost demis din funcția sa de comandant…

8 ore ago

Volodin: Acțiunile Parlamentului European duc la un război nuclear global

Apelul adresat de Parlamentul European țărilor UE de a permite Kievului să atace teritoriul Federației…

10 ore ago

Putin: Trebuie acoperit întreg necesarul de drone al armatei

Rusia trebuie să acopere la capacitate maximă necesarul de aparate de zbor fără pilot al…

10 ore ago

FENOMENALUL SUCCES ȘI AUDIENȚA EXPLOZIVĂ A EMISIUNILOR TV ALE JURNALISTULUI GRADU TUDOR PE TEMA RĂZBOIULUI DIN UCRAINA

(pamflet) Ioan POPA     Domnul Gradu Tudor este un jurnalist de televiziune bun profesionist și…

o zi ago

Un maestru român de taekwondo a ținut un master class la Orel

Maestrul român de taekwondo de gradul șapte dan Ioan Tiurean, care străbate lumea pe motocicletă,…

o zi ago

This website uses cookies.