”Eu cred că această criză a gazelor pe care o vedem astăzi nu poate fi catalogată drept regională, pentru că a devenit, deja, o criză globală a gazelor naturale – nu doar în Statele Unite, dar și în Europa, iar acum și în Asia. Ea confirmă convingerile noastre cele mai ferme că tranziția energetică nu decurge așa cum ar trebui – ideea ei se distorsionează”, a spus oficialul OPEC la forumul Energy Intelligence.
El a adăugat că se creează sentimentul că faptele și știința sunt în mod intenționat prezentate într-o lumină falsă, ceea ce conduce la astfel de consecințe. Barkindo a citat cuvintele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, potrivit căruia ”isteria” de pe piața energiei împiedică angajarea de discuții. La o ședință cu membrii guvernului, Putin a declarat, marți, că pe piața de hidrocarburi din Europa domnește isteria și confuzia și că se impune o tranziție lină la surse alternative de energie.
În același timp, Barkindo a declarat că volatilitatea prețurilor pe piața petrolului nu are nici o legătură cu acțiunile alianței OPEC+ și este determinată de factori externi. Dimpotrivă, prin acțiunile sale, OPEC+ a demonstrat că este adepta unei piețe petroliere stabile.
La rândul său, directorul general al companiei internaționale de gaze și inginerie Linde Engineering, Jurgen Nowitzki, a declarat, tot pentru RIA Novosti, că tot ceea ce se întâmplă acum, criza gazelor din Europa este consecința unor cauze interne. Țările Uniunii Europene nu au reușit să asigure furnizarea de gaze într-un moment în care cererea economiilor naționale, în plină redresare după perioadele de lockdown, a depășit oferta.
”Rusia nu a făcut nimic rău, iar problemele Europei au fost provocate de ea însăși. În plus, eu cred că sunt probleme temporare”, a subliniat directorul general, precizând că prețurile concurențiale și concurența sunt bune pentru afaceri.
”Rusia își îndeplinește obligațiile, dar în momentul de față acest lucru este insuficient. Poate Rusia să livreze mai mult? Nu știu, dar haideți să nu uităm de interesele comerciale”, a adăugat interlocutorul agenției RIA Novosti.
După cum notează, în context, agenția Lenta.ru, șeful companiei petrolire austriece OMV, Alfred Stern, și-a exprimat, anterior, speranța că livrările de gaze în Europa prin gazoductul ”Nord Stream-2” vor demara curând. Darea în exploatare a conductei va ajuta la stabilizarea pieței gazelor și va crea un echilibru între cerere și ofertă, este de părere Stern. În plus, șeful companiei energetice germane Uniper, Klaus-Dieter Maubach, a afirmat că ”Nord Stream-2” va deveni parte importantă a infrastructurii de gaze a Europei.
De menționat că prețurile la gaze în Europa au crescut substanțial în ultimele luni. Încă de la începutul lunii august, prețul contractelor futures cu livrare apropiată a fost, conform indicelui hubului olandez TTF, de circa 515 dolari/1000 metri cubi, pentru ca miercuri, 6 octombrie, să depășească 1900 de dolari. În același timp, prețul petrolului marca Brent a trecut pragul psihologic de 80 de dolari/baril, urcând chiar la 83 dolari, pentru ca, ulterior, să revină în jurul valorii de 80 de dolari.
Lucrările de construcție a gazoductului ”Nord Stream-2” s-au încheiat la 10 septembrie anul curent. Lungimea fiecăreia dintre cele două fire este de 1234 kilometri, la o capacitate totală de transport de 55 miliarde metri cubi pe an.
Europa riscă să se confrunte cu o nouă criză a gazelor pe fondul scăderii rapide…
Președintele Centrului pentru Comunicații Strategice, Dmitri Abzalov, consideră că liderul american, Joe Biden, „agravează serios…
81% dintre ruși au declarat că au încredere în președintele Vladimir Putin, 82% îi evaluează…
Președintele Serbiei a atras atenția liderilor occidentali să nu subestimeze declarațiile liderului rus. Aleksandar Vučić…
Vladimir Putin a avut la Kremlin o consfătuire cu conducerea Ministerului Apărării, cu reprezentanți ai…
La 21 noiembrie președintele Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor țării cu un mesaj televizat. Publicăm…
This website uses cookies.